Vad är Tails OS och hur man installerar det i tre enkla steg

Online-integritet är en av de största problemen för människor som använder internet. Vi vill alla hålla vår onlinekommunikation privat. Detta är dock lättare sagt än gjort, även om det finns flera verktyg för att kryptera dina e-postmeddelanden och annan digital kommunikation.

Vad är Tails OS och hur man installerar det i tre enkla steg

Vad är Tails OS?

InfoSec är ett av de mest kända online-communityn för att utveckla verktyg och metoder med Tor-nätverket. Tor ger många fördelar med vissa nackdelar och det kan användas skadligt. Det är dock ingen god anledning att hålla tillbaka sina framsteg.

Whonix är ett exempel på detta. Denna programvara kan fungera som en tröskel för alla typer av operativsystem och vägleda all information genom Tor. Men Whonix är bara ett exempel.

Ett annat alternativ är Tails-plattformen. De som är uppdaterade om säkerhetsutvecklingen vet att Tails användes av Snowden under hans kontakt med journalister.

Eftersom jag har använt @Tails_live i flera år. De journalister som bröt massövervaknings avslöjningarna från 2013 förlitade sig alla på det. Gratis, gratis och öppen källkodsprogram räddar tyst världen varje dag, även om du inte kan se det, och deras framgång beror på ditt stöd. https://t.co/82mQy1PlQT

– Edward Snowden (@Snowden) 19 mars 2023

Vad som gör svansar unika?

Tails har ett antal funktioner som gör det unikt från annan sekretessprogramvara. För en sak körs det via en USB eller DVD och använder RAM. Så det lämnar inga spår och mycket säkrare än Whonix som är installerad på hårddisken och använder hårddiskutrymmet. Även om någon hade fysisk åtkomst till den använda enheten, skulle de inte kunna spåra kommunikationen.

  Vad är Double VPN?

Tails är ett Debian-derivat skapat för integritet och anonymitet. Den har alla primära mjukvarufunktioner som webbläsare, meddelandeklienter, kontorsprogramvara och e-postprogramvara. Svansar litar inte på huvudenhetens funktioner eftersom det används via USB / DVD. Detta gör det enkelt att använda på alla offentliga eller privata platser.

Tails OS-funktioner

Tails-plattformen överlägger sina operativa paradigmer över ditt ursprungliga operativsystem. Detta gör att din enhet blir helt anonym. Eftersom det har all nödvändig mjukvara förinstallerad, finns det inget behov av att komma åt internet utöver dem. Det är onödigt att säga att det inte lämnar några fotspår alls.

  • Inbyggd Internet Anonymitet: Detta är det mest populära skälet för att använda operativsystemet Tails. Den innehåller en Tor-baserad webbläsare som heter Iceweasel complete och alla viktiga tilläggsnycklar som HTTPS Everywhere, AdBlock, NoScript etc..
  • Inbyggd e-post och chatta med kryptering: Tails-systemet erbjuder också helt krypterade e-post- och chattalternativ via Claws e-postklient och Pidgin för meddelanden. Claws har OpenPGP-kryptering medan Pidgin har OTR-krypteringsverktyg för kryptering.
  • Native File Encryption: Tails erbjuder automatiska filkrypteringsalternativ via LUKS om du använder en USB-enhet.
  • En rad redigeringsalternativ: Tails levereras med all nyckelkontorsprogramvara för dokument, Gimp och Audacity för foto- och ljudredigering.

Hur man installerar Tails OS

Till skillnad från vad du kanske tror är Tails ganska enkelt att ladda ner och installera. Faktum är att processen inte skiljer sig mycket från att skapa någon annan Linux Live CD. Men det finns några steg du kan vidta för att säkerställa att du gjorde det rätt.

Steg 1: Ladda ner de nödvändiga filerna

En nedladdning av Tails kräver två saker: en Tails ISO-bild och en kryptografisk signatur för att verifiera densamma.

  Tor Browser är äntligen tillgänglig för Android - Så här installerar du det

Enligt Tails-systemutvecklarna är det bäst att använda signaturen för att verifiera att din kopia är en oförstörd officiell utgåva. Värdwebbplatsen för Tails innehåller en detaljerad process för att säkerställa ovanstående. Instruktionerna ger en fullständig genomgång för både Windows och Mac OS. Det rekommenderas starkt att du följer det innan du går vidare till nästa steg.

Steg 2: Bränn svansar på en CD / DVD

När du har slutfört steget ovan är det dags att använda ISO-bilden för att skapa din startkälla. Om du använder en USB kan du följa anvisningarna på webbplatsen för att skapa USB.

Annars kan du skapa en startbar USB-installation av Tails när du har startat den från en live-DVD. I balans är det dock enklare att skapa en DVD än en USB. Så här kan du göra det:

  • På Windows: Klicka på höger mus / pekplatta på ISO-bilden, välj Burn Disc Image, välj din DVD-enhet.
  • På Mac: Klicka på höger mus / pekplatta på ISO-bilden, välj alternativet Bränna “svansar …” till skiva och välj din DVD-enhet.

När DVD: n har slutfört att bränna bilden kan du använda den för att starta upp i svansar.

Steg 3: Starta upp i svansar

Sätt din Tails DVD eller USB i din enhet. Hur det startas upp beror på vilket operativsystem du använder. Här är en uppdelning för både Windows och Mac OS.

  • På Windows: Olika versioner av Windows har vanligtvis olika protokoll för start av externa enheter. Om din enhet inte automatiskt söker efter en startkälla kan du ge den kommandotolken för att göra det. Redigera bara BIOS-startordningen när din enhet laddas och instruera enheten att söka efter boot-enheten. Annars kan du titta på BIOS när det laddar ditt operativsystem. När den rör sig för att upptäcka startkällan, startar den från din DVD och boot Tails.
  • På Mac: När din Mac laddas trycker du och håller ner alternativknappen. Detta ger dig åtkomst till Startup Manager. Här kan du välja rätt startkälla, dvs. Tails DVD och sedan starta upp systemet. Du kanske upptäcker att Startup Manager kategoriserar Tails boot-DVD som Windows så att du inte blir förvirrad.
  Dictionary Attack: Allt du behöver veta

Slutsats

Alla steg som vi har nämnt ovan är i grund och botten att hjälpa människor som inte har erfarenhet av svansar. Om du använder dem för att använda din enhet i Tails OS kan du bli helt anonym. Cybersäkerhet är en viktig faktor, så om du är orolig för din online-säkerhet bör du veta vilken integritet de erbjuder. Människor tenderar att hoppa till Tor utan att veta hur det fungerar och var det saknas. Samma idé fungerar för Tails-plattformen. Men du måste förstå hur du konfigurerar båda för att passa dina behov. Så innan du börjar använda något av dessa borde du förstå hur du använder dem.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me