Как да инсталирате VPN на маршрутизатор на домати

Много потребители на VPN искат да знаят как могат да инсталират VPN клиент на своя Tomato рутер. Инсталирането на VPN на рутер е чудесен начин да разширите защитата на VPN на всички ваши интернет устройства, без да се налага да конфигурирате ръчно всяко не-VPN устройство. В това ръководство ще обяснявам защо искате да използвате рутер за домати, кой VPN трябва да използвате, и как да настроите VPN клиент на вашия Tomato рутер. 


Как да инсталирате VPN на маршрутизатор на домати

Как да инсталирате VPN на маршрутизатор на домати

Какво е Домат?

Доматът е опция за фърмуер с отворен източник, който може да повиши функционалността на рутера. Фърмуерът е операционната система, която използва рутер. Точно както с DD-WRT, можете да флаш вашия рутер (промяна на фърмуера), използвайки Tomato, за да отключите широк спектър от възможности за рутер. С Tomato вашият рутер ще може:

 • Увеличете безжичното си покритие.
 • Следете вашата честотна лента.
 • Защитете вашата мрежа.
 • Сегментирайте безжичната си мрежа чрез поддръжка на VLAN.
 • Интегрирайте BitTorrent & Tor Client на вашия рутер.

Томатните рутери също имат възможност да поддържат VPN инсталации. Инсталирането на VPN на вашия рутер ви позволява да защитите всички свързани устройства едновременно. Освен това ще можете да разширите способността на VPN мрежата да деблокира регионални ограничения на всяко устройство, което искате. С други думи, това ще обхване устройства, които нямат родно VPN приложение като Xbox One, PS4, всички интелигентни телевизори (включени Apple, Android и Fire Stick).

Най-добър VPN за рутери за домати

Преди да започнете процеса на конфигуриране, който ще диктувам по-долу, трябва да знаете кой VPN трябва да използвате на вашия Tomato рутер. Нашият експерт по VPN, Чарлз, вече е написал подробна статия за най-добрите VPN-и за рутерите на домати. В статията Чарлз предлага да използвате ExpressVPN на вашите маршрутизатори на домати поради конфигурируемостта на VPN и дългия списък на безупречно доставените функции.

Има два начина да конфигурирате вашата VPN на Tomato Router: OpenVPN и PPTP. Ще обяснявам как да инсталирам VPN клиент с помощта на двата протокола преди. Моля, обърнете внимание, че ще използвам ExpressVPN, за да ви покажа как да преминете и през двата метода. Ако не използвате ExpressVPN, все още можете да използвате стъпките, които споменах по-долу, за да инсталирате VPN клиента.

Как да инсталирате VPN на маршрутизатор на домати, използвайки OpenVPN

Първият метод, който можете да използвате за инсталиране на VPN клиент на вашия Tomato Router, е чрез използване на OpenVPN. Ето как да направите това, стъпка по стъпка, като използвате ExpressVPN:

Подготовка за инсталиране

 1. Влезте във вашия ExpressVPN акаунт. Кликнете върху Настройте на повече устройства.
 2. Кликнете върху Ръчна конфигурация (отляво на екрана) и след това изберете OpenVPN (дясната страна на екрана).
 3. Копирайте и поставете Потребител и парола в документ, за който да се позовем по-късно.
 4. Изтеглете и запишете .ovpn файл или местоположение, към което искате да се свържете от списъка OpenVPN конфигурационни файлове. 
 5. Отворете нов раздел в уеб браузъра си и отидете на страницата с настройки на вашия рутер (контролен панел). Можете да направите това, като въведете IP адреса на рутера в адресната лента на браузъра. По подразбиране това ще бъде 192.168.1.1 или 192.168.2.1.
 6. Кликнете върху VPN тунелиране след това изберете OpenVPN клиент.

Процесът на инсталиране

 1. В раздела Основи копирайте настройките по-долу. Въведете потребителското име и паролата, които сте запазили в стъпка 3. 
 2. В Адрес / порт на сървъра полето, което виждате по-горе, трябва да отворите .ovpn файл в текстов редактор (като Notepad) и копирайте / поставете име на клъстер на отдалечен сървър и на порт: 
 3. Отидете на напреднал раздел. Копирайте информацията от екрана по-долу в Персонализирана конфигурация област. След това щракнете Запази. 
 4. Информацията на раздела Разширени трябва да изглежда като снимката по-долу: 
 5. За да попълните ключове раздела, трябва да копирате и поставите информация от .ovpn досие.
 6. За Статичен ключ поле, потърсете и маркери и копирайте текста между тях. Започни с „BEGIN OpenVPN статичен ключ“ и спрете след „Край на статичния ключ на OpenVPN“. Поставете информацията в полето. 
 7. Сертифициращ орган поле: търсене на и тагове.
 8. Клиентско удостоверение поле: търсене на и тагове.
 9. Клиентски ключ поле: търсене на и тагове.
 10. Кликнете върху Запази.

Вашият VPN клиент вече е инсталиран на вашия Tomato Router! За да се свържете с VPN сървър, щракнете върху Започни сега и изчакайте да се установи връзката.

Можете да проверите състоянието на връзката си, като кликнете върху Статус раздел.

Как да инсталирате VPN на маршрутизатор на домати, използвайки PPTP

Вторият метод, който можете да използвате за инсталиране на VPN клиент на вашия Tomato Router, е чрез използване на PPTP. Трябва да знаете, че този метод е по-малко защитен от използването на OpenVPN. Ето как да направите това, стъпка по стъпка, като използвате ExpressVPN:

 1. Влезте във вашия ExpressVPN акаунт. Кликнете върху Настройте на повече устройства.
 2. Кликнете върху Ръчна конфигурация (отляво на екрана) и след това изберете PPTP & L2TP / IPSec (дясната страна на екрана).
 3. Копирайте и поставете Потребител и парола в документ, за който да се позовем по-късно. Също така копирайте Адрес на сървър искате да използвате. 
 4. Отворете нов раздел в уеб браузъра си и отидете на страницата с настройки на вашия рутер (контролен панел). Можете да направите това, като въведете IP адреса на рутера в адресната лента на браузъра. По подразбиране това ще бъде 192.168.1.1 или 192.168.2.1.
 5. Въведете администратора име и парола за вашия рутер. Кликнете върху Влизане.
 6. Кликнете върху VPN тунелиране в лявото меню. Изберете PPTP клиент. 
 7. За да конфигурирате PPTP клиент, трябва да направите следното:
  1. Проверка на Започнете с WAN поле.
  2. Влез в адрес на сървъра, потребителско име, и парола записахте в стъпка 3.
  3. Изберете Автоматичен опция за Encryption.
  4. Изберете Изключителен опция за Приемете DNS конфигурация поле.
  5. Проверка на MPPE връзка без състояние поле.
  6. Проверка на Създайте NAT в тунел поле.
 8. Кликнете върху Запази. Конфигурацията на PPTP клиента трябва да изглежда като екрана по-долу: 

Вашият VPN клиент вече е инсталиран на вашия Tomato Router! За да се свържете с VPN сървър, щракнете върху Започни сега и изчакайте да се установи връзката.

За да прекъснете връзката PPTP VPN, щракнете върху Престани вече в прозореца за конфигуриране на PPTP клиент.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map