Как да инсталирате VPN на вашия TP-Link рутер

Читателите на VPN гуру ще знаят досега колко е важен VPN в този ден и възраст. Популярният инструмент за киберсигурност е най-лесният и най-безопасният начин да запазите информацията си поверителна и сигурна онлайн. VPN също така ви позволяват да излъжете своя IP адрес и да получите достъп до различни регионално ограничени уебсайтове, приложения и съдържание. Страхотното е, че повечето VPN-та от най-високо ниво ще имат собствени приложения за най-използваните устройства, включително вашия смартфон и компютър. Но какво ще стане, ако искате защита на VPN на вашия PS4, Xbox, или Умен телевизор? Трябва да инсталирате VPN на вашия рутер. Това не е много лесен процес, но не се притеснявайте, ще ви обхванем. В това ръководство, Ще ви покажа как да настроите VPN на вашия маршрутизатор TP-Link.

Как да инсталирате VPN на TP-Link рутер

Как да инсталирате VPN на TP-Link рутер

Ако имате маршрутизатор Linksys, рутер Netgear или друга марка рутери, прочетете нашето общо ръководство тук.

Защо да настроите VPN на вашия TP-Link рутер?

Нека първо започнем с това, което е VPN.

Съкратено за виртуална частна мрежа, VPN е софтуер за киберсигурност, за който можете да се абонирате, който помага да поддържате вашата поверителност, сигурност и анонимност онлайн. VPN мрежите използват свои собствени сървъри за пренасочване на вашия трафик, преминавайки през защитен „тунел“ през безопасна връзка. Когато това се случи, вашият трафик е скрит от трети системи за наблюдение и дори правителството не може да следи какво правите онлайн. За да добавите към това, VPN кодират вашите данни, за да направят кражбата на данни нещо, за което никога не трябва да мислите отново.

С други думи, VPN прави много много трудно човек или агенция да знае нещо за вашите онлайн дейности.

Друг чудесен вариант, който получавате с VPN, е способността му да деблокира гео-ограничено съдържание. Тъй като VPN пренасочва трафика ви през собствения си сървър, в крайна сметка получавате публичен IP адрес, който съответства на местоположението на този сървър. Това означава, че просто избирайки сървърите, с които искате да се свържете, можете да изберете какъв ще бъде вашият обществен IP. Искате да получите достъп до уебсайт, блокиран от вашата страна? Просто променете своя IP адрес и ще можете да го направите. Искате ли да гледате предаване, което се предлага само в САЩ? Американски сървър ще ви помогне да получите американски IP, за да можете да заобиколите този блок.

Защо да настроите VPN на вашия рутер?

След като знаете какво прави VPN, нека поговорим как инсталирането му на вашия рутер може да ви осигури изключително онлайн изживяване.

С настройката на своя VPN на вашия рутер гарантирате, че всичките ви устройства са защитени. Повечето доставчици на VPN имат ограничение за това колко устройства можете да използвате VPN едновременно. Ако вашият VPN е на вашия рутер, вие заобикаляте ограничението на устройството и можете да покриете всяко устройство, свързано към вашия интернет. Това е чудесен вариант за стартиращи компании, малки фирми и семейства. За по-лична бележка, VPN на вашия рутер ви помага да използвате тази защитена връзка на устройства, които нямат вградени VPN приложения, като например вашите игрални конзоли и вашите Smart TV. Ще получите по-широк достъп до съдържание онлайн, като можете да подправите своя IP адрес и няма да бъдете изложени на риск от атака (геймъри, включен DDoS!).

Най-добрият VPN за TP-Link рутери

Предлагаме да използвате ExpressVPN на вашите маршрутизатори TP-Link. Известно е, че ExpressVPN е най-добрият VPN на пазара днес и то с добра причина. Можете да намерите VPN, които предоставят нишови функции, които надминават тази на ExpressVPN, но няма да намерите доставчик на услуги, който проверява всички кутии на VPN, както и ExpressVPN.

ExpressVPN поддържа OpenVPN и L2TP / IPsec протоколи, и двата от които могат да се използват за ръчна конфигуриране на VPN на вашия рутер. В това ръководство ще обсъдя и двата метода, използвайки ExpressVPN като пример. Ако не искате да използвате ExpressVPN, тези инструкции за конфигуриране могат да се използват с други доставчици от най-високо ниво. Не забравяйте да проверите страниците с често задавани въпроси и поддръжка на вашия доставчик за всички ръководства за инсталиране, които могат да имат.

Как да инсталирате VPN на TP-Link рутер – Ръководство стъпка по стъпка

За това ръководство ще използвам ExpressVPN, за да обясня как да инсталирам VPN клиент на вашия маршрутизатор TP-Link.

Нека да кажа ясно, че TP-Link маршрутизаторите могат да бъдат конфигурирани чрез два различни метода. Първият не включва мигане на вашия рутер, но изисква ръчна конфигурация от ваше име. Вторият метод включва 2 стъпки: мига вашия TP-Link рутер с DD-WRT и след това инсталирате VPN клиента на вашия флаш рутер. Ръчните конфигурации ще се различават в зависимост от вашия доставчик на VPN, затова предлагам да проверите страницата за поддръжка за ръководства за ръчна конфигурация на VPN на маршрутизатор на TP-Link. В случая на ExpressVPN ето връзката към тяхното подробно ръководство.

Що се отнася до втория метод, можете да използвате стъпките по-долу, за да конфигурирате всеки TP-Link рутер, който имате, стига той да е съвместим с DD-WRT. Ето списък с поддържани рутери за DD-WRT, проверете дали вашият рутер е в списъка, преди да преминете към стъпка по стъпка процеса по-долу. Ако маршрутизаторът ви не е в този списък и не можете да намерите ръководство за ръчна конфигурация за вашата VPN, можете да закупите съвместим с VPN рутер, за да улесните процеса малко.

Стъпка 1 – Мига вашия TP-Link рутер с DD-WRT

Ако сте проверили списъка, споменат по-горе и видяхте, че вашият TP-Link рутер поддържа DD-WRT, можете да продължите с това ръководство за инсталиране.

За начало, да ви обясня какво означава „мигане на вашия рутер“. Рутерът е, повече или по-малко, мини-компютър. Работи на фърмуер; операционна система на рутер. Не всички фърмуери ви дават възможност да инсталирате VPN клиент на вашия рутер, така че трябва да промените фърмуера, преди да можете да го направите. Мигането на вашия рутер означава точно това; процесът на промяна на фърмуера (операционната система) на вашия рутер.

ВНИМАНИЕ: Мигането на вашия рутер е много технически процес, така че трябва да бъдете внимателни. Процесът е достатъчно лесен, но трябва да се уверите, че вашият рутер е съвместим и че сте изтеглили правилния фърмуер за вашия рутер. Следвайте това ръководство за това как да флаш вашия маршрутизатор с DD-WRT до T и не забравяйте да направите своите изследвания.

Отделете толкова време, колкото е необходимо да настроите тази стъпка. След като сте сигурни, че сте изтеглили правилния фърмуер, останалото едва ще ви отнеме 20 минути.

Стъпка 2 – Инсталиране на VPN клиент на вашия TP-Link рутер

След като флаш вашия TP-Link рутер с DD-WRT, е време да инсталирате VPN клиента на вашия нов съвместим рутер. Ще използвам ExpressVPN, за да ви покажа как да инсталирате VPN клиента, но процесът работи за повечето VPN услуги там.

Настройка на инсталацията

 1. Влезте в ExpressVPN. Отидете на Настройка ExpressVPN.
 2. Кликнете върху Ръчна конфигурация и изберете OpenVPN.
 3. Изтеглете .ovpn досие.
 4. Отидете в конфигурацията на вашия TP-Link рутер. Достъп до това можете да въведете IP адреса на рутера в адресната лента на вашия браузър. Можете да намерите IP на гърба на рутера с останалата му идентифицираща информация.
 5. Намерете в контролния панел за DD-WRT Услуги и кликнете върху VPN.
 6. Активиране на Стартирайте OpenVPN клиент опция.

Дотук добре? Страхотен!

Сега ще забележите, че има няколко полета, които трябва да попълните. Не се притеснявайте, имате цялата информация, която ви е необходима във файла .ovpn, който току-що изтеглихте.

Техническа инсталация

Отворете файла с текстов редактор. Повечето хора имат NotePad на своите компютри, който работи перфектно за това, което трябва да направите.

Файлът съдържа много информация за VPN клиента, но всичко, което трябва да намерите, е IP / Име на сървъра, Порт, TLS Auth Key, CA Cert, Public Client Cert и Private Client Key.

Намирането на тази информация всъщност е доста лесно:

 • IP / Име на сървъра и порт: Намерете думата „дистанционно“ във вашия файл. Ще видите ред с адрес, последван от 4 номера. Адресът ще следва този модел: xxxx.copythisaddress.com. Копирайте адреса и го поставете в полето IP / Име на сървъра. След това копирайте 4-те числа, които виждате директно след адреса, и ги поставете в полето Port.
 • TLS Auth Key: Търся . Ако превъртите малко след това, ще намерите . Копирайте текста между тези два маркера. Започнете да копирате, където пише „ЗАПОЧНЕТЕ Статичен ключ OpenVPN“И спрете след„КРАЙ OpenVPN Статичен ключ“. Поставете тази информация в полето TLS Auth Key на страницата за конфигуриране на вашия рутер.

Вижте колко лесна беше тази стъпка? Това е всичко, което трябва да направите и за всяка друга стъпка! Просто копирайте текста и ги поставете в полетата. Ето таговете, които трябва да търсите във .ovpn файла, за да можете да копирате текста:

 • CA Cert: търси и
 • Публичен клиент: търси и
 • Частен клиент: търси и

След като сте поставили цялата информация в правилните полета, щракнете върху Запазване и след това върху Настройки за прилагане.

Това е! Официално сте инсталирали VPN клиент на вашия рутер TP-Link!

За да сте сигурни, че всички системи работят, отидете на Статус и кликнете върху OpenVPN. Трябва да видите „Клиент: СВЪРЗАН СТАТУТ“. Това означава, че вашият VPN е свързан и е добре да започнете да го използвате.

Кажете ми в коментарите дали това ръководство е било полезно и споделете вашия опит с конфигурирани VPN рутери за всички нас да четем!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me