VPN с най-добра поддръжка на клиенти

Независимо дали чат на живо, билети, телефон или имейл поддръжка, обслужването на клиенти е една от най-важните точки за продажба, на която всеки бизнес, който участва в предоставянето на услуги, трябва да се съсредоточи. Клиентите обръщат много внимание колко добре се предоставя услуга, и само високото ниво на предоставяне на услуги ще бъде сигурно да ги поддържа всеки път от време на време през вашата врата. Същият принцип важи и за VPN доставчици. Когато една VPN услуга, за която сте се абонирали, е в състояние да спази всички обещания, които тя ви е дала, тогава смятате, че си струва да продължите да плащате абонаментната си такса, и ако услугата наистина е над номинала, дори сте щастливи да го направя. С казаното, ето ги топ доставчици на VPN с най-добрата поддръжка на клиенти.

VPN с най-добра поддръжка на клиенти

VPN с най-добра поддръжка на клиенти

Значението на поддръжката на клиенти за VPN

За потребители, които току-що започнаха да се занимават с VPN за първи път, поддръжка на клиенти е от съществено значение да им помогнете да намерят пътя си и дори да се уверите, че те ще се запознаят правилно с услугата по-бързо, отколкото биха го направили, ако бяха сами..

Ето защо много VPN услуги се опитват да рекламират колко лесно е да се свържат с представителите си за обслужване на клиенти. Индустриалният стандарт дава възможност да се достигне до тях 24/7, но не всички услуги всъщност отговарят на това твърдение.

Повечето доставчици от по-ниско ниво позволяват комуникация с обслужване на клиенти само чрез електронна поща, и това наистина не е най-добрата форма за получаване на помощ за вашия проблем, тъй като може да отнеме наистина дълго време за да се върнат при вас. По-ефективните, ориентирани към клиента доставчици позволяват на своите абонати да достигнат до тях много начини.

Какво прави грижата за VPN клиентите страхотна?

Един от любимите на клиентите е пратеникът, който повечето доставчици от най-високо ниво се възползват за своите клиенти. Клиентите предпочитат тази форма на комуникация, защото тя им позволява да получават инструкции в реално време какво да правят, в случай че попаднат на проблем, който те не могат сами да решат.

Експертизата на представителите за обслужване на клиенти също трябва да бъде много висока, защото на моменти може да се наложи да създадат наистина труден проблем, който може би е бил лошо обяснен от клиента и все още измислят правилно решение.

Представителят трябва да знае как да се справя с разярените, нетърпеливи клиенти и да се отнася с тях професионално без да се люлееш от емоциите си.

Това отнема много вътрешна сила, за да се изтеглят, така че те трябва да са добре обучени и фокусирани по задачата под ръка. Услугата за обслужване на клиенти също служи като „Глас“ на марката, затова е важно те да се отнасят към клиентите си по начин, който ги уверява в тяхната стойност за компанията.

VPN услуги с най-доброто обслужване на клиенти

Ако считате себе си за първи път потребител, който няма предишен опит с използването на VPN услуга, значи са големи шансове, че ще трябва да се справите с бюрото за обслужване на клиенти по някаква част по време на първоначалната си настройка. За да гарантираме, че ще се насладите на възможно най-доброто изживяване, ние идентифицирахме редица добре познати услуги, които със сигурност се отнасят с вас наистина добре и подреждаме каквито проблеми може да имате.

1. ExpressVPN

ExpressVPN логоExpressVPN лесно е един от най-добрите VPN доставчици на пазара и клиентите му са лоялни към тях, особено поради примерното им ниво на обслужване на клиенти.

Тяхната мрежа от повече от 3000 сървъра им позволява да осигуряват стабилна връзка с всеки от своите абонати и тяхната надеждна 256-битово криптиране е достатъчно силен, за да ги предпази от всякаква форма на кибер заплаха.

Приложението им също е лесно съвместимо с повечето популярни операционни системи, с Android, iOS, Windows и Mac всички са напълно подкрепени.

Приложението също е лесно за навигиране и има приятен потребителски интерфейс. ExpressVPN налага строга политика за нулева регистрация и позволява до 5 едновременни връзки.

Техният екип за поддръжка на клиенти е много отзивчив и сделката с клиентите е възможно най-професионално. Зададохме два въпроса. Едно, че за техните 24/7 поддръжка за чат на живо и другото за тяхната Smart DNS услуга.

Отнеха им само секунди, за да отговорят, което е страхотна грижа за клиентите.

Поддръжка на ExpressVPN 1


Всички перспективни клиенти са добре дошли да изпробват ръцете си с услугата, като се заемат с тях 30-дневна гаранция за връщане на парите. Ако не бяха доволни от това, което може да предложи доставчикът, те могат да поискат пълно възстановяване (няма зададени въпроси).

2. NordVPN

NordVPN логоСъс седалище в Панама, NordVPN стои главата и раменете над голям брой VPN доставчици единствено поради голямото разнообразие, което предлага на своите абонати.

Сървърната мрежа на NordVPN също е доста голяма, с около 4000 сървъра добре разпръснати в над 94 държави.

Потребителите им се наслаждават на широк спектър от функции, вариращи от DoubleVPN криптиране до поддръжка на торент, оптимизиран стрийминг и предоставяне на до 6 едновременни връзки.

DoubleVPN позволява на абонатите да използват два сървъра вместо един, за да подобрят сигурността, докато тяхното приложение предлага опции, които могат да се използват за оптимизиране на производителността въз основа на използването.

Услугата също се предлага с по-редовни функции като автоматична Превключвател за Интернет, и защита и от двете DNS течове и DDoS атаки.

Свързахме се с техния екип за поддръжка, за да ги попитаме дали предлагат безплатна пробна версия. Очевидно потребителите злоупотребяват с услугата преди, предоставяйки няколко имейл адреса, за да се възползват от безплатна пробна версия всеки път. Ето какво розово масло – членът на поддръжката, заяви:

Поддръжка на Nord 1

Поддръжка на Nord 2


Според разговора, който проведохме, екипът им за обслужване на клиенти винаги е на ръка 24/7, така че не трябва да се колебаете в случай, че срещнете проблем, който не можете да разрешите. Плюс това, те предлагат 30-дневна политика за възстановяване (без зададени въпроси) заедно с a 7-дневна безплатна пробна версия за мобилни потребители.

3. CyberGhost

CyberGhost логоС близо до 900 сървъра в рамките на своята мрежа, CyberGhost VPN гарантира на своите клиенти винаги надеждна връзка, на която могат да разчитат, както и сигурност на най-високо ниво благодарение на 246-битовото си AES криптиране.

Като услуга, CyberGhost също се откроява като един от малкото доставчици, които могат да предложат до 7 едновременни връзки под един акаунт.

По отношение на обслужването на клиентите, CyberGhost има представители, които са на разположение денонощно, за да отговорят на всички въпроси или въпроси, които клиентите им може да искат да повдигнат. Разговаряхме с техния екип за поддръжка и директно получихме отговор.

Някои VPN заявяват, че имат 24/7 поддръжка за чат на живо, все пак не успяват да отговорят в почивните дни. Освен това някои други доставчици имат ограничени смени в чат на живо, които завършват следобед или през нощта.

Въз основа на разговора, който проведохме с представител на CyberGhost, услугата има a 24/7 функция за чат на живо.


Техен 30-дневен период на връщане на парите също така гарантира, че клиентите ще могат да извадят услугата си за пробен старт, преди да се ангажират с платен абонамент. Освен това разбрахме, че CyberGhost също има a безплатен пробен период. Макар че може да не е великолепно, но поне те предлагат тази функция.

В днешно време безплатните опити са много редки, а наличието на такъв е категоричен плюс. С CyberGhost можете да проверите тяхната услуга за цял ден (24 часа) преди да вземете решение.

4. SurfShark

SurfShark логоSurfShark е друга топ услуга, която обещава най-доброто и най-безопасно онлайн изживяване.

Тя има повече от 100 локации на сървъри в 61+ страни и възможността за деблокиране на големи поточни услуги като Netflix, Hulu, BBC iPlayer, и още много други.

Доставчикът се отличава и в отделите за поверителност и сигурност. Можете да използвате най-горните функции като a Kill превключвател, мулти-хоп връзки, Whitelister, CleanWeb, и DNS защита от теч функционалност.

Въпреки, че е толкова добър, добавихме SurfShark в нашия списък заради неговата ефективност на поддръжката на клиенти. Те предлагат a 24/7 опция за чат на живо в случай, че се сблъскате с някакви проблеми, докато използвате тяхната услуга.

Бяхме много впечатлени от техните поддръжка на чат на живо. За да бъдем точни, разговаряхме с техния агент за поддръжка, Ед, който беше много професионален, учтив, бърз и отзивчив.

Функция за чат на живо SurfShark

Освен това, SurfShark предлага на своите клиенти a 30-дневна политика за възстановяване в случай, че в крайна сметка променят мнението си. Но не свършва дотук Преди да стигнете до продължителността на възстановяването, получавате a 7-дневен безплатен пробен период, което е рядък вариант при повечето доставчици.

5. СиленVPN

StrongVPN логоStrongVPN стартира отново 2005, и тя се превърна в един от най-популярните VPN мрежи в днешно време.

Услугата има сървъри навсякъде 35 държави, което бледнее в сравнение с другите VPN в нашия списък днес.

Това обаче е ръководство, което ще ви покаже кои VPN се предлагат с най-добрата поддръжка на клиенти и StrongVPN е сред тези.

Говорихме с техните представители и отговорът беше много бърз. Сега вече знаем, че услугата има a Функция Smart DNS, но да питате за това е стъпка, за да се уверите как ефикасен поддръжката за чат на живо е.

Безплатна пробна версия

Поддръжка 1 StrongVPN

Според казаното от тях, поддръжката им в чат на живо е достъпна само 24/7. Въпреки това, StrongVPN спечели място в нашия списък, тъй като те могат да решат вашите проблеми с помощта поддръжка за обаждане на разположение между 9:00 и 17:00, от понеделник до петък. Това е много рядка функция, която не открихме в никоя друга VPN досега.Силен VPN номер

Проблемът е, че ако се сблъскате с проблеми през уикендите, трябва представете билет или изпратете имейл. Ще отнеме малко повече време за решаването на проблема, но това е наличното досега.

Освен това StrongVPN предлага a 30-дневна гаранция за връщане на парите в случай, че не сте доволни от обслужването им. Те обаче не предлагат безплатна пробна версия, както се вижда от чат изображението по-горе, но тяхната политика за възстановяване е повече от достатъчна, за да провери колко ефикасен е този доставчик.

Различни видове поддръжка на клиенти

Доставчик на VPN услуги може да внедри следните видове обслужване на клиенти:

Поддръжка на чат на живо

Това вероятно е един от най-важните видове поддръжка на клиенти. За да получите помощ, просто посещавате уебсайта на вашия VPN и инициирайте чат като щракнете върху малка кутия. Времето за отговор варира от един доставчик на VPN до друг.

Поддръжка по имейл

Поддръжка по имейл основно най-често срещаната форма на VPN обслужване на клиенти. Трябва да изпратите имейл на отдела за поддръжка на VPN относно проблемите, с които се сблъсквате, докато използвате тяхната услуга. Времето за отговор може да отнеме от час до а Няколко дни в някои случаи.

ЧЗВ

Най- ‘Често задавани въпроси’ раздел или често задавани въпроси е един от най-важните и често пренебрегвани източници, които трябва да имате предвид, когато имате проблеми с VPN. Можете да намерите отговори на много въпроси без да е необходимо изобщо да се свързвате с поддръжката.

Поддръжка по телефона

Някои доставчици на VPN услуги предлагат телефонна поддръжка. Като се има предвид обаче, че часовите зони се различават, 24/7 поддръжка по телефона може да не е винаги на разположение. Предвид техническия характер на VPN, поддръжката по телефона също може да не е практична.

Поддръжка на социални медии

Много доставчици на VPN имат свои собствени Страници във Facebook и Twitter. Можете да получите бърз отговор, като просто изпратите лично съобщение или чуруликане до страницата на социалната медия на вашата VPN.

Заключение относно VPN за най-доброто обслужване на клиенти

ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost, SurfShark и StrongVPN всички имат услуги за обслужване на клиенти, които са посветени на това да се гарантира, че никой клиент няма да се задържи с проблем, който е способен да реши.

Също така, всички споменати услуги, с изключение на StrongVPN, имат екип за обслужване на клиенти, с който можете да се свържете по всяко време на деня или нощта. В случай че имате въпроси или коментари, въведете го в секцията по-долу и със сигурност ще отговорим.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me