Facebook да използва безжични протоколи за хора, които може да познавате

Facebook патентова някои нови технологии, които трябва да повишат функцията си People You May Know, и е супер сенчеста. Въпреки че технологията звучи яко и удобно, тя всъщност идва с някои ужасяващи последици за нашата поверителност и безопасност. Прочетете за пълната история.

Facebook да използва безжични протоколи за хора, които може да познавате

Facebook да използва безжични протоколи за хора, които може да познавате

Новите хора на Facebook, които може да познавате, Технологии

Facebook очевидно подаде нов патент за технология, който му позволява да използва безжични комуникации, за да предлага приятели във функцията „People You May Know“. За да илюстрирам тази конкретна технология, нека първо ви покажа какво патентът трябваше да каже за нея:

„Различни изпълнения на настоящото разкритие могат да отклонят системи, методи и непреходни компютърно четими медии, конфигурирани да излъчват първа безжична комуникация, включително информация, свързана с първи потребител. Може да се открие втора безжична комуникация, включваща информация, свързана с втори сер. Данните от дневника, с които се сменя поне част от информацията, свързана с втори потребител, могат да бъдат засегнати. Данните от дневника могат също да включват данни за силата на сигнала, свързани с втората безжична комуникация, и данни за времето, показващи кога е открита втората безжична комуникация. Данните от дневника могат да бъдат предоставени за анализ. Може да се получат една или повече връзки, предложени за първия потребител, базирани поне отчасти на данните от дневника. “

Това беше на уста.

Нека го разбием и да видим какво точно има Facebook за тяхната функция People You You Know. Първото нещо, което можем да забележим, е методът, който този техник ще използва, за да открие предложения за тяхната функция PYMK. Според патента Facebook наистина няма да разчита на проследяването на местоположението. Вместо това той ще базира предложенията си на безжични сигнали.

Какво ще стане с хората, които може да познавате?

Както можете да видите по-горе, Facebook иска да използва различни видове комуникации, за да открие хората, които обикновено сте в непосредствена близост. Какви комуникации ще използва Facebook, питате вие? Нека ви изброя за вас:

 • BLE комуникации: Кратко за Bluetooth ниско енергийна комуникация. Това се отнася за малки пакети данни, които се излъчват от Bluetooth устройства с радиовълни.
 • ZigBee Communications: Протокол за безжична комуникация, който използва цифрови радиостанции с ниска мощност за създаване на лични мрежови мрежи. Това се използва най-вече с IoT.
 • Z-Wave комуникации: Същият принцип като ZigBee.
 • RFID комуникации: Радиочестотната идентификация използва електромагнитна връзка в радиочестота, за да идентифицира обекти, животни или хора.
 • NFC: високочестотна технология за безжична комуникация с малък обхват, която позволява обмен на данни между устройства, които са приблизително 10 см близо един до друг.
 • PAN комуникация: Този е малко… странно. Това е технология, която позволява на носимите устройства да комуникират с устройства наблизо, използвайки проводимостта (на електричеството) на човешкото тяло, като по този начин създават Pични АРиа нМРЕЖА.

Както виждате, услугите за локация като GPS дори не са част от тази нова технология. Вместо това Facebook може да използва различни видове радиовълни и честоти, за да ви предложи възможни приятели.

Как ще работи тази технология

Патентът всъщност описва как точно ще работи функцията. За целта на тази илюстрация, нека да се обадим на една Джени и на двама на Том:

 1. Джени отива до хранителния магазин и се озовава на същата пътека като Том. Устройството на Джени изпуска безжичен сигнал, съдържащ малко информация за Джени.
 2. Устройството на Том също изпуска безжичен сигнал, съдържащ някаква информация за Том. Устройството на Джени чете този сигнал.
 3. Устройството на Джени създава регистър на сигнала на Том. Дневникът включва информация като силата на сигнала (така че колко далеч е Том от Джени) и датата и часа на връзката.
 4. Дневниците се насочват към сървърите на Facebook за анализ.
 5. Джени отваря Фейсбук през нощта и открива, че Том, случаен непознат, през който е минавал покрай магазина за хранителни стоки, сега е част от предложения й списък с приятели.

Сега, при този сценарий, нито Джени, нито Том не трябва да имат своя GPS, за да се случи това. Просто трябва да имат устройство с приложението Facebook на него.

Какъв е проблема?

О, мой, откъде да започна?

Да започнем с последиците за сигурността на този вид технологии. Ако Facebook беше използвал GPS-базирана технология за функцията си People You May Know, на теория можете да се откажете да проследявате местоположението си. Този технология обаче използва комуникационни протоколи, които наистина не можете да изключите. Тъй като Facebook не винаги улеснява потребителя да се откаже от някоя от услугите си, този вид техника може да се окаже много опасна за някои хора.

– Но, Хиба, колко вредно може да бъде това? Искам да кажа, че лесно можете да добавите човека в списъка на вашия приятел “

Вярно е, но това не означава, че човекът няма да има достъп до вашата информация. Разгледайте добре вашия Facebook профил. Колко лична информация има? Вашето местоположение, вашето пълно име, вашите приятели, където сте ходили на училище, където работите … освен ако не сте направили акаунта си напълно личен, случаен непознат може да се окаже, че знае достатъчно информация за вас, за да бъде заплаха. Особено, ако този човек сам по себе си не е „добър човек“.

Работата е там, че дори да имате профила си напълно личен, вашето пълно име все още се показва. Този вид технологии също така позволява на списъка People You May Know да заобиколи една от функциите за поверителност, която Facebook предлага: ограничаване на „Кой може да те потърси“.

Така че, да, лошите агенти потенциално могат да използват тази технология, за да навлязат напълно в личния ви живот напълно. Честно казано, дори не искам да си мисля доколко това би улеснило складирането и физическото нападение на друг човек. Тъй като Facebook не е точно известен като лъч на поверителността и технологията, съсредоточена върху сигурността, аз не им се доверявам напълно да запазват чувствителната информация като частна, използвайки технология като тази.

Новите хора на Facebook, които можеш да познаваш, Технически финални мисли

Това не е добра година за Facebook, когато става въпрос за запазване на поверителността на потребителите им. Всъщност Facebook доста се е насочил към този конкретен фронт, дотолкова, че Конгресът на САЩ трябваше да разпитва Зукърбърг за поверителността и сигурността на Facebook. Видът на технологията, предложен в новия патент на Facebook, може да изглежда много добра идея в началото. Тъй като Facebook наистина няма добра информация с поверителността, не мисля, че ще остане така. Надяваме се, Facebook се опитва да спре конкурентите да използват тази технология и всъщност не планира да я пусне. Искам да кажа, момиче може да мечтае, нали?

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me