Facebook ще стане дигитално гробище след 50 години

Скорошно проучване предполага, че в рамките на 50 години във Facebook може да има повече мъртви хора, отколкото живи. Социалната мрежа неминуемо ще се превърне в масов гроб и архив от историята на едно поколение според Big Data & общество.


Facebook ще стане дигитално гробище след 50 години

Facebook ще стане дигитално гробище след 50 години

Facebook ще стане дигитално гробище след 50 години

Ако онлайн потребителите на дадена възрастова група – която най-вероятно ще умре след 50 години, се регистрират за Facebook и го използват ефективно, ще завършим с цифрово гробище. С продължаването на растежа на Facebook се очаква повече от милиард потребители да загинат преди 2100 г. Facebook трябва да се сблъска с фактите и числата, така да се каже, когато се позовава на възрастта на потребителската му база.

Според доклад на Vice News за това как търговските обекти, насочени към консерватизма, успяват във Facebook, изследователската компания eMarketer изчислява, че възрастовите групи от 55-64 и 65+ години „представляват двата най-бързо растящи сегмента на американската база на потребители във Facebook“. През януари изследователите откриха, че по-голямата част от потребителите във Facebook се споделят от възрастни хора.

Как стигнаха до това заключение?

Учени от Оксфордския университет стигнаха до гореспоменатия ужасен извод, като проучиха растежа на Facebook. Те изпробваха два екстремни сценария, използвайки данни от статистиката на аудиторията на платформата съвместно със статистическите данни на Обединената нация за смъртността в световен мащаб. Първият сценарий предполага, че няма нови потребители да се присъединят към Facebook от 2018 г. Другият предположи, че Facebook ще продължи с текущия си темп на растеж от 13 процента в световен мащаб на годишна база. През март 2019 г. Facebook имаше 1,56 милиарда ежедневно активни потребители. Сега, ако растежът на социалната мрежа продължи със същия темп, броят на 4,9 милиарда потребители ще умре до 2100 г..

Подходът на Facebook

По-рано този месец гигантът на социалната мрежа обяви промени в мемориалните си услуги. Сега има нов „раздел за почит“, отделен раздел за всичките ви мъртви приятели. Още през април компанията издаде повече контроли за функцията си за наследени контакти. В случай на смърт, човекът, на когото сте дали своя цифров, остава да наследи акаунта ви. Това означава, че трябва да пожелаете цифровите си останки на приятел или любим човек. От това лице зависи дали да запомни или Изтрий го.

Коментар на Facebook Cemetary

COO на Facebook Шерил Сандбърг написа в блог на компанията за тези нови функции и раздела за почит, казвайки: „Над 30 милиона души преглеждат меморирани профили всеки месец, за да публикуват истории, да почитат етапите и да си спомнят за тези, които са починали.“ 

Водещият автор Карл Охман, докторски кандидат в Института на Оксфорд, нарича цифровите останки „част от глобалното ни цифрово наследство“. Той заяви в прессъобщение: „Тази статистика поражда нови и трудни въпроси около това кой има право на всички тези данни, как трябва да се управлява в интерес на семействата и приятелите на починалия и използването му от бъдещи историци за да разберем миналото. “

Относно секцията за трибуна

Въпреки че зрителността за гледане на мемориални акаунти е висока, Facebook все още се опитва да разбере как да се съобрази със смъртността на своята потребителска база. COO на Facebook Шерил Сандбърг бе защитена, когато интервюиращ от Wired попита какво ще стане, ако двамата, които са наследени помежду си контакти, умрат едновременно. “О, боже, това е толкова интересно и се чудя дали да имаме секунда;” беше нейният отговор.

Дигитална смърт

Загубата на някой близо до вас може да се окаже като огромен шок. Нито вие, нито починалият сте се подготвили за такова време на скръб. Докато за останалите останки се грижи във физическия свят, има цифрови останки онлайн, които чакат някой да ги събере. Не можете да не се чудите какво би било да умрете и да оставите социалните си акаунти без надзор. Проблемът е, че акаунтът ви все още ще е активен поради две причини. Никой няма пълномощията за достъп до вашия акаунт. Другата причина е, че уебсайтовете за социални мрежи все още не са разработили план, който е склонен към случаи, свързани със смърт. Вместо да се окажете в неудобни ситуации, като например да се свържете с потребител, когото по-късно откриете, че е мъртъв, можете да се подготвите за цифрова смърт. Вярвате или не, хората могат да премахнат, изтрият или запомнят цифровите си идентичности. Това обаче е възможно само ако го планират преди смъртта.

Харесва ви или не, дори когато вече не сте част от физическия свят, дигиталните ви акаунти остават назад. В някои случаи семейството ви може да се наложи да се свърже с поддръжката, за да деактивира тези акаунти. Трябва да знаете, че бихте могли да избегнете това, като го направите предварително. Независимо от това, това зависи от размера на контрол, който всъщност имате над акаунтите си. Освен това тази процедура не е универсална. Имайте предвид, че всяка платформа използва свои собствени настройки, за да се справи със смъртта на своя потребител. Понякога може изобщо да не притежавате съдържанието си. Вие се съгласявате с условията на услугата, докато се регистрирате за акаунта. Това е сложно споразумение и повечето от нас избират да го приемат, без дори да го четем внимателно.

Facebook ще се превърне в дигитално гробище след 50 години – заключение

Как се подготвя човек цифрова смърт? Ами цифровите останки? Предстои да изчакаме и да видим как гигантът на социалната мрежа се справя със своите починали членове. Ще бъде интересно да видим как архивистите, историците и технологичните етици възнамеряват да спасят колективната цифрова история на потребителите от дружество с печалба с новосъздадения си подход. Това може да ви даде представа как можем да се съобразяваме с цифрови наследства в интернет. Всичко гореспоменато се основава на предположението, че Facebook ще съществува след 50 години. Независимо дали го прави или не, той е обречен на цифрово гробно място.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map