Карта на глобалната активност на Polar Fitness, спряна поради притесненията за поверителност

Smartwatches и фитнес приложения са яростта в наши дни. Независимо дали наистина сте фитнес ентусиаст, притежаването на фитнес лента или смарт часовник е готино. В крайна сметка те са най-новите в интелигентните аксесоари. Те служат за целите на часовник, брояч на калории, както и на приложение, което ви мотивира да постигнете фитнес целите си.

Карта на глобалната активност на Polar Fitness, спряна поради притесненията за поверителност

Карта на глобалната активност на Polar Fitness, спряна поради притесненията за поверителност

Всичко е умно!

Тези фитнес ленти и часовници изискват интернет или WiFi връзка, а някои от тях дори ви позволяват да получавате обаждания и съобщения, когато сте далеч от телефона си. Тъй като изглеждат стилно, идват в най-различни цветове и обслужват множество цели.

Колкото и удобни да са тези устройства, особено за онези, които се опитват да влязат във форма, сигурността на тези приложения, ленти и часовници предизвиква безпокойство, както наскоро изпитаха финландската фитнес компания Polar Fitness.

Компанията е решила временно да спре своята глобална карта за дейности, Explore, след различни съобщения за недостатъци в настройките за поверителност на приложението. Недостатъкът улеснява всеки да определи местоположението на потребителите. Това е много притеснително, защото недостатъкът също така помага да се открият имената и адресите на потребителите, включително тези във военните или разузнавателните служби.

Този проблем с поверителността на геолокацията е открит и в много други приложения за фитнес. Повечето хора обикновено са загрижени за поверителността на уебсайтовете и мрежите.

Рядко хората мислят за сигурността на различните приложения, които използват. Много хора днес са възприели съвременните технологии и използват интелигентни устройства, за да водят разчет за калориите, да наблюдават теглото си и да се мотивират да поддържат форма.

Хакерите също не изостават в прилагането на технологии, които да навредят на хората. Фитнес приложенията са голяма цел на хакерите, защото поверителността и сигурността не са първите неща, за които мислят потребителите на фитнес приложения. 

Какво е Polar Fitness?

Polar е финландска фитнес компания, която съществува от 1977 г. и е най-известна със своите сърдечни монитори. Монитор на сърдечната честота не е само за тези със сърдечно заболяване; тя е и за тези, които искат да изгорят повече калории и да ускорят метаболизма си.

Polar е известна фитнес компания, която също произвежда велосипедни компютри с поддръжка на GPS, фитнес и работещи часовници и проследяващи производителността. Продуктите Polar Fitness са предназначени за всички видове физическа активност от плуване, йога до крос-тренинг за проследяване на ежедневна активност и консумация на калории.

Продуктите за фитнес Polar са известни със своята точност и издръжливост. Те се използват от всички категории хора, от елитни спортисти и плувци до фитнес професионалисти до редовни фитнес съзнателни личности.

Polar също има редица приложения за фитнес, включително Polar Flow и Polar Beat. Чрез свързване на вашите фитнес часовници Polar, монитор на сърдечната честота и проследяване на ленти към тези приложения на вашия смартфон, можете да поддържате раздела за вашите дейности, калории и цялостна фитнес.

Въпросният проблем е с функцията Explore на приложението Polar Flow. С картата на глобалната активност потребителите на Explore могат да се консултират с GPS в реално време, за да намерят нови маршрути, да си сътрудничат с други спортисти или любители на фитнеса и да виждат индивидуални тренировки, като избират времето, разстоянието на маршрута и вида дейност.

Какъв е проблема?

Потребителите на приложението Polar Flow могат да изберат да включат информацията си в Explore, но също така могат да запазят личните си профили. Polar твърди, че маркирането на профил като частен ще попречи на услугата да споделя датата с приложения на трети страни като Google и Facebook.

Разследването на нарушаването на поверителността обаче установи, че данните от картата на Polar лесно могат да бъдат използвани за намиране на чувствителни данни като военни сайтове, както и името и адреса на потребителя. При копаене по-дълбоко също беше възможно да се намерят имената и адресите на потребителите, които включваха военнослужещи и разузнавателни служби по целия свят.

Картата Polar Explore записва активността на всеки потребител от 2014 г. насам и чрез събиране на информацията беше възможно да разберете името на потребителите, точното местоположение и домашния адрес.

Дори потребителите, които бяха маркирали профилите си като частни, имат цялата си история на тренировки публично, което може да позволи на всеки да види техните чести места за тренировки. Уебсайтът на Polar също има значителна информация за конкретни местоположения, което би могло да позволи на всеки нормален индивид с малко технически умения да разбере самоличността на потребителите.

Направихме необходимите промени

Polar Fitness се извини за недостатъка и увери, че няма нарушение на личния живот. Той спря функцията Explore в приложението Polar Flow, докато те могат да разберат как затягате поверителността на приложението.

По-рано тази година друго фитнес приложение Strava беше под скенер, когато бе установено, че неговата топлинна карта позволява на всеки да открие местонахождението на военнослужещите и служителите на разузнавателната служба в отдалечени места като Афганистан и Турция.

Преди да използват някое приложение, потребителите се съветват да внимават при споделянето на лична информация като име и местоположение.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me