Китай Този април ще бъде блокиран от неоторизирани VPN доставчици

Всички знаем за „Великата защитна стена“ в Китай, където потребителите на интернет имат достъп само до онези страници, одобрени от правителството. Китай не е единствената държава, която има такива ограничения. Няколко други държави с потиснически режими регулират съдържанието, до което техните граждани имат достъп чрез Интернет. Това означава, че голяма част от населението остава лишена от съдържанието, на което се радва останалият свят. Хората, живеещи в такива потиснически режими, са намерили начин за достъп до блокирано съдържание. Виртуалните частни мрежи (VPN) са най-популярните сред интернет потребителите в Китай за достъп до блокирано от правителството съдържание. Предвид популярността на VPN мрежи, в Китай има няколко доставчици, които работят без лиценз от правителството и предоставят на интернет потребителите достъп до цялото блокирано съдържание. В ход на китайското правителство, такъв неоторизираните VPN мрежи ще бъдат блокирани през този април.

Китай Този април ще бъде блокиран от неоторизирани VPN доставчици

Китай Този април ще бъде блокиран от неоторизирани VPN доставчици

Свобода срещу правителствен контрол

През януари 2023 г. Министерството на индустрията и информационните технологии на Китай обяви, че започва 14-месечна кампания за откриване на „неоторизирани“ интернет платформи. Китай подчертава, че иска интернет да бъде справедлив и здрав и поради тази причина правилното регулиране е от първостепенно значение.  

Ето защо „Great Firewall“ съществува. Излишно е да казвам, че една от най-големите цели на тази репресия са неразрешените VPN услуги. Китай заяви, че за да поддържа интернет услугите справедливи и здрави, трябва да цензурира съдържанието и да регулира интернет платформите, за да не се разрастват по „безредно“..

  Roku да стартира абонаментен магазин за поточно предаване

Китайското правителство нарече това устройство за пречистване на достъп до интернет, където всеки, който не работи с правителствен лиценз, не само ще бъде блокиран, но и ще получи тежко наказание. Наказанията включват до десет години зад решетките.

Откакто бе обявено това задвижване, се случи много. Apple свали няколко VPN приложения от своя магазин за приложения, редица неоторизирани доставчици на VPN бяха хвърлени в затвора, а Китай обяви, че идват на 31 март, всички национални и чуждестранни компании, работещи в страната, ще трябва да спазват правителствените правила за извършване на трансгранични дейности.

Главният инженер на Министерството на индустрията и информационните технологии Джан Фън увери оторизирани доставчици на VPN, че те ще продължат да работят както сега. Той добави също, че телекомуникационните оператори като China Telecom, China Mobile и China Unicom са някои от оторизираните доставчици в страната и им е наредено да не позволяват на своите абонати да имат достъп до блокирано съдържание с VPN.

Това означава, че тези, които използват оторизирани VPN мрежи, ще имат достъп само до одобрено от правителството съдържание. Ако искате да получите достъп до съдържание чрез VPN в Китай, няма начин да минете покрай Great Firewall.

Предвид ограничената употреба на VPN мрежи, винаги възниква въпросът за сигурността на данните. В това отношение Джан каза, че данните в интернет на хората не са обезпечени по никакъв начин. Когато се използват оторизирани VPN мрежи, никой – дори и правителството – не може да наруши мрежовата сигурност.

Той повтори, че тези, които използват интернет платформи с правилно правителствено регулиране, няма от какво да се притесняват. Само неоторизираните платформи ще бъдат блокирани.

  Функцията за разпознаване на лица на Android все още може да бъде измамена от висококачествени снимки

Повече правила за китайските граждани

Китайските граждани изглежда нямат достъп до блокирано съдържание в страната, предвид новите правила, които правителството въвежда. Правилата не засягат само гражданите, но и тези, които посещават нацията от други страни. Със силно ограничено съдържание ще бъдат засегнати развлечения, информация, образование, комуникация. Основни сайтове като Facebook, Twitter, Instagram и приложението за съобщения WhatsApp са блокирани в Китай.

Повечето потребители на VPN в Китай се възползват от частна мрежа не само за да заобиколят цензурата, но и да се защитят от правителството да прослушва данните. Широко известно е, че китайското правителство следи трафика на всеки потребител на интернет. Ако получите достъп до съдържание, което е несъмнено според китайското законодателство, ще бъдете наказани. Обикновените хора в Китай живеят в постоянен страх, без никаква свобода.

Китай обича голямото правителство

Дори когато те твърдят, че използването на одобрен от държавата VPN ще предпази потребителите от кражба на данни, винаги е възможно упълномощените VPN да са създали правителството да шпионира интернет трафика на гражданите. С голям брой VPN блокирани в страната китайските граждани са загубили каквато и да е малка интернет свобода, с която са се ползвали.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me