Намерени приложения за Mac App Store, нарушаващи поверителността на потребителите

Ако притежавате смартфон, има вероятност също така да използвате едно или повече приложения, изтеглени на устройството от магазина за приложения. Има приложение за всичко, което можете да си представите! Има приложения за провеждане на разговори и блокиране на обаждания, за редактиране на снимки, за правене на фантастични видеоклипове, за блокиране на зловреден софтуер и няколко други цели.

Намерени приложения за Mac App Store, нарушаващи поверителността на потребителите

Намерени приложения за Mac App Store, нарушаващи поверителността на потребителите

Повечето са безплатни

Повечето приложения са безплатни, причината толкова голям брой хора да не се колебаят да ги използват, като правят използването на своите устройства по-лесно и удобно. Има и платени приложения за тези, които искат премиум услуги.

Съществува обаче и голям недостатък от инсталирането на всяко налично приложение. Повечето приложения изискват различни видове разрешения, преди да бъдат инсталирани на устройство.

Те включват достъп до вашите контакти, до други приложения на устройството и до обаждания и съобщения. Тъй като тези приложения често са полезни и хората обикновено не плащат голямо значение на тяхната сигурност, изискваната информация се предоставя лесно.

Доверието беше изтласкано настрана

Събраните данни често се използват за неетично използване без знанието на потребителите. Някои приложения функционират конкретно като шпионски софтуер, като основната цел е подслушване на потребителите и техните онлайн дейности.

Тъй като не е възможно магазинът за приложения да следи всяко приложение, което се качва в платформата, потребителите трябва да бъдат по-предпазливи, когато предоставят информацията си на трета страна.

Нова заплаха в Mac Store

Наскоро Apple направи задължително за всички разработчици на приложения за iOS да имат ясна политика за поверителност, разкриваща начина, по който събират, използват и споделят потребителски данни. Тези, които не могат да разкрият начина, по който използват потребителски данни, са помолени да изтеглят приложенията си от Магазина.

В средата на това бяха открити, че няколко други приложения в магазина на Mac OS нарушават политиката за поверителност на Apple.

Някои от тези приложения се използват за защита на сигурността и поверителността на устройствата, на които са инсталирани. Установено е обаче, че вместо да осигуряват защита, тези приложения нарушават поверителността на потребителите.

Очевидно това изглежда е тенденция сред приложенията за Mac OS. Няколко приложения за Mac OS търсят достъп до домашната директория на потребителя под предлог, че да изчистят кеша и да осигурят защита на поверителността.

Напоследък обаче е установено, че редица такива приложения проследяват активността на сърфиране и друга лична информация на потребителите, а не осигуряват защита. 

Приложения за нарушаване на поверителността

Приложенията от разработчика Trend Micro, Inc. са сред онези, които наскоро предизвикаха вълнение. Приложенията от този разработчик включват Д-р Унархивър, д-р Чистител, между другото.

Потребителите са открили, че тези приложения в Mac App Store събират и качват историята на браузъра на потребителя от Google Chrome, Safari и Firefox на техните собствени сървъри.

Приложенията също събират данни за други приложения, инсталирани в системата. В момента, в който приложението се стартира, то създава zip папка, в която се съхраняват събраните данни и след това се качват на сървърите на Trend Micro Inc.

В случай на Unarchiver приложение, когато цип файла се извлича, на потребителите се предлага опция за „Бързо почистване на нежелани файлове“.

В момента, в който потребителите избират опцията „Сканиране“ и стартират отворен диалогов прозорец, приложението получава достъп до домашната директория на потребителя, която приложението изисква за събиране на файловете с данни от браузърите. След като получи достъп до домашната директория, приложението продължава да събира лични данни и да ги качва на сървърите си.

Д-р Унархивър е много популярно приложение в магазина за приложения на Mac, класиращо се на 12 място. Това обаче е критичен проблем с поверителността и потребителите очакват Apple да свали приложенията от Trend Micro Inc от магазина. Това не е първият път, когато нещо подобно се появи на бял свят. Преди това Facebook беше принуден да премахне скандално известното приложение Onavo Protect от App Store.

В миналото и магазините за приложения на iOS и Mac са имали няколко приложения, които нарушават поверителността на потребителите. Който използва такива приложения на трети страни, трябва да е наясно, че в момента, в който се отвори диалогов прозорец на файла от това приложение, той получава достъп до началната директория.

Това включва и получаване на достъп до повечето частна информация в системата, включително история на сърфиране, имейли, iMessage разговори и други. Въпреки че Apple се опитва да подобри ситуацията с macOS Mojave, процесът на преглед на приложенията трябва да бъде по-строг. 

Как да бъдем в безопасност

Освен да внимавате с кои приложения споделяте личните си данни, е изключително важно да използвате виртуална частна мрежа или прокси сървър. Това ви прави анонимни в мрежата и запазва всички ваши данни лични и защитени.

Независимо дали използвате приложения на трети страни или редовно се нуждаете от споделяне на чувствителни данни (като данни за плащане) през интернет, използването на решение за сигурност като VPN на вашия Mac е най-добрият начин да останете в безопасност от тези видове заплахи, плаващи наоколо.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me