Приложения, заразени с реклами, намерени в Google Play Store … Отново

И отново изследовател по сигурността намери приложения, заразени с рекламен софтуер в Google Play Store. По-рано този месец разбрахме, че половин милион потребители на Android са засегнати от зловреден софтуер от изтеглени приложения, а сега имаме още няколко да добавим. Лукаш Стефанко, изследовател по сигурността в ESET, намери 9 нови приложения за Android, обсипани с рекламен софтуер. Досега са засегнати над 8 милиона души. Прочетете за пълната история.


Приложения, заразени с рекламен софтуер, намерени в Google Play Store ... Отново

Приложения, заразени с рекламен софтуер, намерени в Google Play Store … Отново

Нови приложения, заразени с рекламен софтуер – пълната история

Изследователят по сигурността Лукас Стефанко откри 9 нови приложения, заразени с рекламен софтуер в Google Play Store тази седмица. Тревожно, тези приложения са изтеглени от около 8 милиона потребители по целия свят. Едно от приложенията, по-специално „Дистанционно управление за телевизия и домашна електроника“, може да се похвали само с шокиращи 5 милиона инсталации.

9 фалшиви приложения, съдържащи #Adware функционалност, намерени в Google Play с над 8 милиона инсталации.

Нежелан код е скрит в "не работи" приложения, които веднъж стартираха, се скриват от потребителския изглед и дисплейни реклами.
Всички тези приложения са фалшиви без обещана функционалност. pic.twitter.com/Lc0N2BuUWv

– Лукас Стефанко (@LukasStefanko) 11 януари 2019 г.

Това не е първият път, в който изследователите откриха приложения, заразени със злонамерен софтуер в Google Play Store през тази година. В началото на 2019 г. разбрахме, че в магазина има около 85 приложения, заразени със злонамерен софтуер. Тези приложения засягат общо 9 милиона потребители. Разликата в съотношението на приложенията за засегнатите потребители е най-вече, защото този път приложенията не бяха игри. Вместо това те бяха всички приложения за дистанционно управление за смарт уреди. Същото като преди, обаче, приложенията са направени от същия разработчик, Tools4TV, и сега са премахнати от Play Store.

Списък на засегнатите приложения

Ето имената на намерените от рекламния софтуер приложения Стефанко:

 • Дистанционно
 • ТВ дистанционно управление
 • ТВ дистанционно управление
 • Дистанционно за климатик
 • Дистанционно за телевизия безплатно
 • Дистанционно управление на климатик
 • Универсален дистанционен контролер за телевизор
 • Дистанционно управление за автомобила (шега)
 • Дистанционно управление за телевизия и домашна електроника

Как да защитите телефона си от приложения, заразени с рекламен софтуер

Много по-лесно е да защитите телефона си и да предотвратите рекламен софтуер, отколкото да разберете, че имате зловреден софтуер и след това да го премахнете. Ето защо е наистина важно да останете на висотата на сигурността на телефона си. Това важи двойно за потребителите на Android. За разлика от iPhone, те не са разработени и произведени от една и съща компания. Това води до много уязвимости, тъй като няма униформа с Android устройства. Ето няколко съвета, които трябва да следвате, за да запазите телефона си, както Android, така и iOS, без зловреден софтуер:

1. Не инсталирайте приложение, от което не се нуждаете

Обикновено и просто, няма нужда да пълните телефона си с опасни приложения. Опитайте се да превърнете в навик да изтегляте само приложения, от които абсолютно имате нужда и се доверявате. Ако трябва да изтеглите много приложения, поне се уверете, че използвате приложения само от надеждни компании / марки. Освен това никога не изтегляйте приложение, преди да преминете през неговите рецензии. Много хора ще бъдат гласни, ако има проблем с приложението.

Освен това искате да научите как да контролирате разрешенията, които давате на инсталираните си приложения. Ако приложението поиска повече от необходимото, става нещо подозрително. Например, ако приложението за времето изисква разрешение за достъп до вашия микрофон, това не е приложение, което искате да имате. Не давайте на приложенията разрешение за достъп до повече данни, отколкото са им необходими за работа.

2. Използвайте анти-зловреден софтуер

Следващото нещо, което трябва да започнете да го правите, инвестирайки в някой добър анти-зловреден софтуер. Да, знам, че всички сме свикнали да използваме безплатен софтуер онлайн, но те са много опасни. Време е всички да започнем да използваме надеждна платена услуга.

Анти-зловредният софтуер ще може да блокира рекламния софтуер и ще помогне за предотвратяване на повечето зарази от зловреден софтуер. Не забравяйте, че хакерите непрекъснато предлагат нови злонамерени програми, така че не забравяйте винаги да актуализирате своя анти-малуер. Само така ще можете да се възползвате напълно от вашия анти-зловреден софтуер.

3. Актуализирайте телефона си навреме

Както при анти-зловредния софтуер, телефонът ви също трябва да бъде актуализиран навреме. Обикновено ловците на бъгове и проучванията за сигурност се опитват да намерят уязвимости в iOS, след като се стартира. Това е, за да се гарантира, че най-новите актуализации са възможно най-сигурни. След като бъде открита и докладвана уязвимост, Android отстранява проблема и въвежда актуализация на защитата. Сега, с iPhones, потребителите са принудени да актуализират телефоните си след период на малък прозорец. Потребителите на Android нямат тази привилегия, тъй като няма „един“ производител на Android телефони. От вас зависи да сте в крак с тези актуализации.

4. Използвайте VPN

И накрая, можете да използвате VPN като още един добавен слой за сигурност към вашия телефон. В тази ситуация VPN напълно ще допълни другите мерки, които сте предприели.

Съкратено за виртуална частна мрежа, VPN е устройство за киберсигурност, което криптира всичките ви данни и пренасочва целия ви трафик. Когато използвате VPN, вашият трафик се пренасочва през VPN сървър, тунелиране на вашите комуникации и подправяне на вашия IP.

Когато става въпрос за злонамерен софтуер, VPN мрежите могат да ви предпазят от DDoS атаки, както и да спрат злонамерения софтуер да изпраща данни от устройството ви до сървъра на нападателя. От плюс, той ви дава и възможността да отблокирате геоблокирано съдържание, което е доста сладко допълнение към супер сигурен инструмент.

Аз лично предлагам да използвате силен надежден VPN, като ExpressVPN. Можете да прочетете всичко за ExpressVPN в нашия задълбочен преглед или да разгледате другите ни най-добри възможности за избор по-долу:

Приложения, заразени с рекламен софтуер в Google Play Store – финални мисли

Наистина се надявам, че успях да ви убедя да обърнете повече внимание на това, което инсталирате на телефона си. Данните на потребителите са желано нещо и всички от правителствата, рекламодателите и хакерите искат да се справят с тях. Няма нужда да ги улеснявате, прав ли съм? Тези стъпки всъщност не отнемат много време за внедряване и искрено не съсипват опита на смартфона, затова горещо ви предлагам да ги опитате.

Уведомете ме в коментарите по-долу, ако има някакви съвети, които смятате, че би трябвало да съм включен в списъка!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map