Скоро можете да изтриете данните си за проследяване на местоположението в Google

Само за няколко седмици Google ще въведе нова функция за поверителност, която ви позволява ръчно да изтриете данни за проследяване на местоположението, съхранявани от търсачката. Функцията за автоматично изтриване на историята на вашето местоположение ви позволява да контролирате какво искат да споделят с търсачката. Прочетете повече за това по-долу.


Новата функция за поверителност на Google изтрива историята

Скоро можете да изтриете данните си за проследяване на местоположението в Google

Причина зад новата функция

Наличието на вашите приложения, търсачка и браузъри да събират информация за вас може да бъде доста смущаващо. По-притеснително е да научите, че дори когато деактивирате функцията за настройка на местоположението, Google все още може да ви проследи. Много приложения на Google също са отговорни за събирането на данни за вас. Поради тези причини потребителите са изпратили заявки за опростяване на процеса на управление на данните. В отговор на техните искания компанията обяви, че въвежда нова функция, която им помага да управляват по-ефективно своите данни. Потребителите ще могат да изтриват автоматично данните си за местоположение и активност след 3 или 18 месеца.

Какво прави новата функция на Google?

Новата функция на Google за вашия акаунт в Google ще ви позволи автоматично да изтриете данните си от историята на местоположенията и данните за активността в мрежата и приложенията след значителен период от време и това е след три или 18 месеца. Тази функция ще ви помогне да изтриете данните след това време и след това ще продължи да се изтрива нормално.

Миналата година търсачката участваше в разгорещени състезания относно проследяването на местоположението й, което очевидно продължава да ви проследява, дори когато е изключена настройката История на местоположенията. Единственият начин, по който бихте могли да предотвратите местоположението си да бъдат следени е също като изключите настройката „Активност в мрежата и приложенията“. По същество тази функция е създадена за историята на местоположенията и данните за активността в мрежата и приложенията. С новата функция на Google ще можете да изтриете данни и за двете настройки. Това означава, че всички данни от историята на местоположенията ви вече няма да бъдат на разположение на Google. 

Как да изключите мрежата & Активност в приложението

Следвайте следните стъпки, за да научите как можете да изключите мрежата & Активност на приложения в множество платформи.

За потребители на Android

 1. Отидете на Настройки на Google
 2. достъп Профил в Google > Данни & Персонализация > мрежа & Активност в приложението
 3. Изключете мрежа & Активност в приложението

За потребители на iOS

 1. Влезте в акаунта си в Google от браузър
 2. Достъп до вашия Настройки на профила в браузър: Профил в Google > Лична информация & поверителност > Отидете на Моята дейност > Контроли на дейността < мрежа & Активност в приложението.
 3. Изключете мрежа & Активност в приложението.

Повече за функцията

Новата функция на Google ще се разшири до историята на сърфиране на потребителя в Chrome и данните в приложението и функцията Google Discover за Android. Google обаче все още не потвърждава доколко функцията за автоматично изтриване се разпростира върху продуктите му. Но е сигурно, че тази функция трябва да се прилага за услуги, които използват вашето вход в Google.

Компанията вече има инструменти, зададени за включване или изключване на данни за местоположението или приложението. Въпреки че потребителите все още могат да изтрият данните си ръчно, това отнема много време. Тази нова функция най-вероятно все още ще позволява на приложенията на Google да изпълняват нуждите на потребителите. Той също така ще изтрие данните им в разумен срок. Въпреки че Google проследява някои от вашите дейности, може да направи вашето сърфиране по-удобно в момента, никой не иска тези данни да лежат наоколо в дългосрочен план.

Защо Google ви проследява?

Въпреки че може да се чудите какво има в Google, за да следи местоположението ви, за компанията има много залог. Печелившата печалба е един от основните фактори. Основната причина, поради която Google е обсебен от проследяване на местоположението, са данните. Колкото повече данни получава Google, толкова повече може да ги използва в своя полза. Компанията може да предостави на компаниите по-добри възможности за реклама при продажба на данните на потребителите. Всъщност самият Google заяви, че записите за местоположение, съхранявани в настройките „Моята активност“, се използват за насочване на реклами. Купувачите на реклами имат възможност да насочват към конкретни местоположения. Но, те трябва да платят на Google висока цена, за да го направят.

Коментари на Google

Говорителят на Google заяви в имейл, че компанията е договорила 3 ​​и 18-месечни срокове въз основа на предпочитанията на потребителите. Компанията е избрала такива времеви рамки, тъй като данните могат да бъдат представителни за тримесечен сезон или няколко сезона. Google каза, че тази функция първо ще пристигне за данни за местоположението. След това той ще се разшири до данните в мрежата и приложенията „през следващите седмици.“

Спор на Google за събиране на данни

Някои европейски организации сключиха съюз и подадоха жалба срещу Проследяване на местоположението на Google. Те успяха да направят това с помощта на местните органи за защита на данните на GDPR. В оплакванията се предполага, че Google използва различни технологии, за да принуди потребителите да използват своите системи за проследяване на местоположението. Онлайн потребителите вече знаят как Google използва както „Историята на местоположенията“, така и „Мрежата & Функция за активност в приложението за събиране на данни, базирани на местоположението.

Изследването на Норвегия от Forbrukerradet обаче посочва, че Google използва други манипулативни техники, които подвеждат потребителите да оставят включените функции за проследяване на местоположението. Тези техники включват скрити настройки по подразбиране, измамен поток на кликвания, разрешения за приложения и настройки винаги. Ако GDPR отговори в полза на 7-те организации, Google ще бъде наложена огромна глоба. В защита на компанията проследяването е изключено по подразбиране в техните системи и всеки активиран метод за проследяване може да бъде поставен на пауза във всеки даден момент.

Новата функция за поверителност на Google Изтрива историята – Заключение

Тази нова функция ще изтрие ли рекорда на Google по отношение на историята на събирането на данни? Вероятно не. Функцията обаче все още е много добре дошла. Но, нека си признаем, събирането на данни е неизбежно. Въпреки че тази нова функция не защитава изцяло потребителите от всички данни, които компанията събира, ние сме готови да я изстреляме.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map