Зловреден софтуер в Google Play Store? Половин милион потребители на Android казват „Да“.

Въпреки опитите на Google да минимизира злонамерените приложения, намиращи се в Play Store, изглежда, че някои от тези опасни приложения все още се промъкват през защитните сили на Google. Още една група от злонамерени злонамерени програми са разкрити, което допълнително подчертава реалността на злонамерения софтуер в Google Play Store. Прочетете за пълната история.

Зловреден софтуер в Google Play Store? Половин милион потребители на Android казват „Да“.

Зловреден софтуер в Google Play Store? Половин милион потребители на Android казват „Да“.

Зловреден софтуер в Google Play Store – пълната история

Лукаш Стефанко, изследовател по сигурността в ESET, наскоро туитира следното:

Не инсталирайте тези приложения от Google Play – това е злонамерен софтуер.

Детайли:
-13 приложения
-всички заедно 560 000+ инсталирания
-след старта скрийте иконата си
-изтегля допълнителен APK и кара потребителя да го инсталира (не е наличен сега)
-2 приложения са #Trending
-няма законна функционалност
-отчете pic.twitter.com/1WDqrCPWFo

– Лукас Стефанко (@LukasStefanko) 19 ноември 2023 г.

Според Стефанко потребителите на Android, които искат да изтеглят споменатите в туита шофьорски игри, в крайна сметка се оказаха сериозни злонамерени програми. Когато потребител изтегли една от тези игри, приложението ще инсталира злонамерен софтуер зад кулисите и след това ще изтрие иконата на приложението. По времето на туита над половин милион потребители вече са изтеглили приложенията. Очевидно, разработчикът „Luiz O Pinto“ стои зад повечето от тези приложения.

За съжаление, ние все още не знаем какъв тип злонамерен софтуер се намира в тези приложения. Знаем обаче, че приложението изтегля полезен товар от домейн, регистриран на истанбулски програмист на приложения.

  Китайски микрочип: Хак или измама?

Това, което знаем обаче, е, че самите приложения всъщност не се отварят. Всъщност приложенията ще се сриват всеки път, когато потребител се опита да получи достъп до тях. За да добавите към това, наличният зловреден софтуер в приложенията ще се стартира всеки път, когато устройството се включи. На всичкото отгоре злонамереният софтуер има пълен достъп до мрежовия трафик на устройството, което дава на въпросния хакер достъп до личната информация на потребителя.

Понастоящем приложенията вече не се намират в Play Store. Всъщност говорител на Google потвърди, че въпросните приложения нарушават правилата на Google и са „премахнати от Play Store“. Въпреки това, опасенията относно правилата за приложенията в Play Store все още са големи. Въпреки че Google увеличи правилата, които прилага за приложения на трети страни, очевидно все още има дълъг път, особено когато погледнете ограниченията на Apple за приложения на трети страни.

Как да защитите устройството си с Android от опасни приложения

Google определено работи за това да направи техния Play Store по-безопасен за всички потребители. Като се има предвид, не изглежда много вероятно Play Store някога да може да гарантира 100% липса на зловреден софтуер. Поради тази причина потребител на Android трябва да бъде малко по-внимателен и активен при изтегляне на приложения. Ето няколко неща, които можете да направите, за да намалите шансовете си за изтегляне на приложения, заразени със злонамерен софтуер:

  1. Стойте далеч от магазините за приложения на трети страни. Освен ако не намерите приложението в Google Play Store, не го изтегляйте. Магазините за приложения на трети страни са опасни, тъй като рядко имат каквито и да било разпоредби относно наличните приложения. Единственият път, когато е добре да изтеглите приложение от извън Play Store, е официално приложение извън официалния му уебсайт.
  2.  Проверете идентификационните данни на приложението. С други думи, направете си изследвания. Вижте историята на програмиста с Play Store, имат ли други приложения, които да потвърждават достоверността на програмиста? Каква е рейтингът на приложението? Хората писали ли са отзиви за приложението? По-често, отколкото не, ще можете да видите дали приложението си струва да изтеглите.
  3. Изтеглете и инсталирайте приложение против анти-зловреден софтуер на устройството си с Android. Можете да проверите нашия списък за най-добрите приложения срещу злонамерен софтуер, за да сте сигурни, че получавате най-добрата услуга, която можете. Анти-зловредният софтуер вече не е опция за всяко свързано с интернет устройство и е вашият основен инструмент за борба с подозрителни програми и приложения.
  Как приложението Venmo прави публичните лични данни публични

Можете да прочетете тази статия за по-задълбочено обяснение относно сигурността на приложенията за Android. Аз лично ви предлагам да следвате колкото се може повече от наличните съвети за безопасност, тъй като винаги е по-лесно да предотвратите достъпа на злонамерен софтуер до вашето устройство, отколкото да намерите и премахнете заразени файлове.

Зловреден софтуер в Google Play Store – финални мисли

Всеки използва приложения, това е факт само от съвременния ни живот. Въпреки известността им в живота ни, всъщност не мислим за последствията от изтеглянето на заразено приложение. Всъщност ние всъщност не мислим за злонамерен софтуер толкова, колкото трябва, особено за злонамерен софтуер в Google Play Store. Добрата новина е, че изследователи по сигурността, като Стефанко, активно държат Google и те отговарят за пропуските в сигурността. Все пак, отделният потребител зависи от опасностите от злонамерени приложения. Всички трябва да вземем необходимите предпазни мерки, за да запазим нашите устройства и лична информация безопасни и поверителни.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me