8 основни съвета за безопасност при пазаруване

Онлайн пазаруването ни дава толкова много възможности. Лесно е, забавно е и разрушава географските бариери. Много продавачи предлагат бърза доставка и вълнуващи сделки. Няма абсолютно никаква причина да не пазарувате онлайн. С изключение на един – хакери. Тъй като трябва да въведете данните си за плащане на уебсайта, какво ще стане, ако хакер открадне информацията за вашата кредитна карта? Има няколко опита за фишинг и много хора са загубили данните си. Как можете да сте в безопасност, докато купувате артикули онлайн пазаруване? Ето някои съвети за безопасност при пазаруване онлайн, за да ви предпази от злонамерени субекти, които крадат ценните ви данни.

8 основни съвета за безопасност при пазаруване

8 основни съвета за безопасност при пазаруване

8 основни съвета за безопасност при пазаруване

Следването на съветите по-долу ще ви позволи да закупите любимите си артикули онлайн, без да се притеснявате дали ще бъдете измамени или да откраднате данните на кредитната си карта.

Използвайте надеждни уебсайтове

Когато търсите онлайн, ще видите редица уебсайтове, които продават един и същ продукт. Винаги е най-добре да използвате надежден уебсайт. Уебсайтове като Amazon се доверяват на целия свят и можете спокойно да купувате неща там. Освен това Amazon практически носи всичко необходимо, така че не е необходимо да търсите други уебсайтове за повечето неща. Ако не можете да намерите конкретно нещо в Amazon и искате да потърсите другаде, не забравяйте да изберете надежден уебсайт.

Знак за заключване

Ако не можете да намерите нещо в предпочитаните от вас уебсайтове, трябва да разгледате други уебсайтове. Но как да разберете дали те са надеждни? Когато отворите уебсайта, погледнете адресната лента / лентата на състоянието. Ще видите символа на катинар в адресната лента или лентата на състоянието и URL адресът му ще стартира HTTPS вместо HTTP. Знакът за заключване означава, че уебсайтът е безопасен за сключване на сделки. Не давайте данни за кредитната си карта на никого по имейл. Дори и да се предполага, че идва от уебсайта, от който се опитвате да купите. Винаги въвеждайте съответните подробности в самия уеб портал.

Следете вашите банкови извлечения

Уверете се, че продължавате да проверявате банковите си извлечения. Ако забележите нещо подозрително, най-добре е да го съобщите навреме. Ако някои такси за кредитна карта изглеждат рибни, не плащайте таксите, освен ако не знаете, че това е покупка, направена от вас. Получавате 30 дни, за да уведомите банката за всички възможни проблеми, така че е най-добре да продължите да проверявате извлеченията си.

Не използвайте обществени горещи точки

Публичните горещи точки са опасни, тъй като може да има хакери, дебнещи зад тях. Ако хакер настрои безплатен Wi-Fi гореща точка и го използвате, той може да вижда всеки бит данни, които изпращате през тази връзка. Винаги е най-добре да разчитате на мобилните си данни, когато сте в движение. И ако трябва да използвате обществена гореща точка, уверете се, че използвате VPN. VPN ще шифрова вашия трафик и ще ви предпази от хакери. Това важи и за всички безплатни горещи точки, достъпни в ресторанти и летища.

Използвайте силна парола

Пазаруването на уебсайтове ще ви позволи да създадете акаунт. Когато се регистрирате в такива уебсайтове, уверете се, че използвате силна парола. Ако използвате една и съща парола за всички акаунти, не трябва да я използвате за пазаруване. Ако някой получи вашата парола в други акаунти, той ще може да отвори вашата информация в уебсайта за пазаруване и да получи достъп до данните ви за плащане. Тази информация може да се използва за злонамерени намерения. Винаги използвайте различна парола за всеки акаунт и не забравяйте да го направите силен. Ако не можете да помните паролите, можете да използвате добър мениджър на пароли.

Пазете компютъра си чист

Дори и да следвате всички мерки за сигурност, хакерите все още могат да получат достъп до вашите данни. Ако на компютъра ви е инсталиран шпионски софтуер, той може да изпраща вашите данни за вход и данни за банкова / кредитна карта на хакери. Затова не забравяйте да инсталирате на компютъра си добра антивирусна програма. Той ще открие и премахне вируси и шпионски софтуер от вашата система.

Използвайте добър VPN

VPN не само ще ви защити от хакери на публични горещи точки, но и от хакери, които се опитват да подушат вашите данни и на вашата лична връзка. Той криптира всичките ви данни, така че дори ако хакерът стартира човек в средната атака, за да вземе вашите пакети с данни, ще бъде почти невъзможно да пробие криптирането им. За това не забравяйте да получите VPN, което предлага 256-битово криптиране.

Следвайте най-добрите практики

Можете да се защитите, като използвате добър VPN и антивирус, но също така трябва да бъдете предпазливи от измамни дейности. Ако уебсайт поиска допълнителна лична информация, която всъщност не е необходима за извършване на покупка, не се доверявайте на нея. Например, ако поискат номер за социална сигурност и дата на раждане, не купувайте нищо от тях и вместо това потърсете надежден уебсайт. Освен това, след като направите покупката, излезте от профила си.

Интересни тенденции за онлайн пазаруване

Според BigCommerce.com 67% от Millennials предпочитат да пазаруват онлайн, а не в магазина. Ето някои други интересни факти:

  • 51% от американците предпочитат да пазаруват онлайн
  • 96% от американците с достъп до интернет са направили онлайн покупка през живота си.
  • Електронната търговия расте с 23% спрямо предходната година.

Безопасно пазаруване онлайн – допълнителни съвети

Следното видео, с любезното съдействие на NordVPN, предоставя допълнителна информация за това как да провеждате онлайн пазаруването си по сигурен въпрос.

8 основни съвета за безопасност при онлайн пазаруване – приключвайте

Онлайн пазаруването е страхотно и отваря много нови възможности. Нещата, които не бяха достъпни на местно ниво преди няколко години, могат лесно да бъдат поръчани онлайн. Все пак, просто се уверете, че използвате надеждни услуги. И ако нещо изглежда твърде хубаво, за да е вярно, не кликвайте върху връзката – това може да изтегли вирус на вашия компютър. Въпреки че има няколко хакери, които се опитват да откраднат финансовите ви данни, можете да ги запазите, като изпълните няколко предпазни мерки.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me