Безопасен ли е за използване безплатен обществен WiFi Hotspot?

Много обществени места, като напр хотели, ресторанти, училища, колежи, и летища, предлагат безплатен обществен WiFi горещи точки. Докато тези горещи точки предлагат удобен метод за влизане в интернет и проверка на социални уебсайтове като Facebook или кикотене, те налагат a заплаха за вашата поверителност. В тази статия ще обсъдя и двете опасности от свързването с безплатна обществена WiFi Hotspot мрежа както и методи за защити вашата лична информация докато използвате тези мрежи.

Безопасен ли е за използване безплатен WiFi?

Безопасен за използване е безплатен WiFi?

Опасностите от безплатните обществени WiFi горещи точки

Вашият Windows лаптоп или OS X Mac съдържа някои чувствителни лични данни, които не бихте искали други хора да подслушват. Това включва потребителски имена и пароли на вашите банкови сметки, акаунти в социални медии, имейли и онлайн акаунти за пазаруване. Докато сърфирате в мрежата чрез обществен WiFi, има списък на заплахи, на които се излагате.

Опасност за обществена WiFi Hotspot – 1. Rogue WiFi Networks

А измамлива WiFi мрежа, често известна като измамна точка за достъп, се използват както при DoS, така и при кражба на данни. По принцип хакерът създава „фалшива“ мрежа, която прилича на законна мрежа. Фактът, че не се изисква удостоверяване за свързване към тези мрежи, ги прави изкушаваща примамка за хората, които желаят да имат достъп до Интернет, докато седят в кафене или чакат в салона на летището. След като потребителят е свързан с нелоялен AP, хакерът може да открадне частна информация от устройството на потребителя.

Опасност за обществена WiFi Hotspot – 2. Pani Sniffer

А пакетиране, или анализатор на пакети, е програма, която може да прихваща и регистрира трафик, който преминава през цифрова мрежа. Докато сърфирате в интернет в библиотеката на вашето училище / колеж, хакерите могат да използват sniffer на пакети, за да насочват пакети, изпратени през несигурна обществена WiFi мрежа. Докато сте свързани със същата мрежа като хакера, сте изложени на потенциален риск от кражба на вашата информация.

Опасност за обществена WiFi Hotspot – 3. Атака “Man-In-The-Middle”

А Човек-в-средата атака, известен още като MITM, е един от най-често използваните методи за достъп до чувствителни данни от хакерите. По време на MiTM хакерът може да подслушва и да получи достъп до уеб браузъра на потребителя и до данните, които изпраща и получава по време на транзакции и разговори. Нападателят, отколкото пренасочва потребителя към фалшив уебсайт, който изглежда като сайта, който потребителят очаква да достигне. Социални уебсайтове, онлайн банкиране, и уебсайтове за електронна търговия са най-често насочваните. Хакерът може да улавя идентификационни данни за вход, както и други чувствителни данни.

Опасност за обществена WiFi Hotspot – 4. Социално хакване

В някои случаи хакерът може да остави злонамерено USB устройство на масата на кафето. Потребителят, от любопитство, неподозиращо вмъква USB в лаптопа си. След като приключи, хакерът ще може да улавя чувствителни данни чрез зловреден софтуер.

Как да защитим данните при използване на безплатен обществен WiFi Hotspot – VPN

Достъпът до безплатен WiFi не си струва да компрометирате вашата чувствителна информация. Оставянето банкова информация или Данни за вход в електронната търговия изложени могат да имат катастрофални последици. И така, спирате ли да използвате обществени WiFi горещи точки всички заедно? Или има ли начин да се предпазите от заплахите от безплатен WiFi? Ако цените вашата поверителност и онлайн сигурност, но все пак искате да получите достъп до интернет на обществени места, използвайте a VPN. VPN означава „Виртуална частна мрежа“. Големите компании и корпорации използват VPN за защита / защита на ценни данни. Няма нищо, което не пречи на обикновените потребители на интернет да използват и VPN.

  • VPN основно ви позволява да пренасочвате целия си трафик чрез a отделна, защитена, частна мрежа.
  • VPN криптира всичките ви данни. Това гарантира, че хакерът няма да може да подслушва вашата онлайн активност. Вашият IP адрес ще бъде скрит от потенциални хакери и шпиони.
  • VPN не позволява на НСА и други държавни агенции да ви шпионират.
  • Някои социални уебсайтове, като Facebook и Twitter, обикновено са блокирани в училищата и колежите. Използването на VPN ви позволява да отблокирайте тези уебсайтове.
  • VPN също ви позволява да променете публичния си IP адрес, предоставя ви достъп до geoblocked уебсайтове и поточни канали в процеса.

Направих много изследвания с участието на различни VPN доставчици. ExpressVPN, например използва SSL защитена мрежа заедно с 256-битово криптиране което прави невъзможно любопитните очи да проникнат в устройството ви. Разбира се, има и други доставчици на VPN, които също можете да използвате, за да защитите вашата онлайн активност, независимо дали у дома или на публично място. Разгледайте списъка по-долу.

Опасности от използването на безплатни публични WiFi горещи точки – приключване

В допълнение към VPN има и други стъпки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, че сте защитени от потенциални опасности.

  • Уверете се, че антивирусните програми и дефиниции винаги се актуализират.
  • Активирайте „защитната стена“ на вашия компютър.
  • Изключете мрежовото „споделяне“. Това може да стане както на Windows, така и на Mac.
  • Предотвратете използването на уебсайтове, които използват HTTP вместо HTTPS. HTTPS криптира данни, изпратени и получени между вашия компютър и уеб сървъра.

Не приемайте с лекота вашата поверителност онлайн. Никога не знаете кой ви шпионира или подслушва. Като общо правило, никога не бих препоръчал да излизате онлайн без да използвате VPN, особено на обществени места. Хакерите почти винаги следват лесни мишени. Докато конфигурирането на VPN може да изглежда твърде много затруднения за „нормалния“ потребител, вие би трябвало да можете да го закачите, след като го настроите за първи път. По-добре безопасно, отколкото съжалявам.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me