Какво е Tails OS и как да го инсталирате в 3 прости стъпки

Поверителността в интернет е една от най-големите проблеми за хората, които използват интернет. Всички искаме да запазим нашите онлайн комуникации поверителни. Това обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, въпреки че има няколко инструмента за криптиране на вашите имейли и други цифрови комуникации.

Какво е Tails OS и как да го инсталирате в 3 прости стъпки

Какво е Tails OS?

InfoSec е една от най-известните онлайн общности за разработване на инструменти и методи, използващи мрежата Tor. Tor предоставя много предимства с някои недостатъци и може да се използва злонамерено. Това обаче не е основателна причина да възпрепятства напредъка си.

Whonix е един пример за това. Този софтуер може да служи като праг за всякакъв вид операционна система и да маршрутизира всички данни през Tor. Но Whonix е само един пример.

Друга алтернатива е платформата Tails. Тези, които са в крак с развитието на сигурността, ще знаят, че опашките са били използвани от Snowden по време на неговия контакт с журналисти.

Тъй като от години използвам @Tails_live. Журналистите, които нарушиха разкритията за масово наблюдение от 2013 г., всички разчитаха на него. Безплатни, безплатни и софтуерни проекти с отворен код тихо спасяват света всеки ден, дори когато не можете да го видите, а успехът им зависи от вашата подкрепа. https://t.co/82mQy1PlQT

– Едуард Сноудън (@Snowden) 19 март 2023 г.

Какво прави опашките уникални?

Tails има редица функции, които го правят уникален от друг софтуер за поверителност. От една страна, той работи през USB или DVD и използва RAM. Така че, той не оставя следа и много по-сигурен от Whonix, който е инсталиран на твърдия диск и използва дисковото пространство. Дори ако някой имаше физически достъп до използваното устройство, той няма да може да проследи комуникацията.

  Защо торентерите трябва да използват VPN

Tails е производно на Debian, създадено за поверителност и анонимност. Той има всички основни функции на софтуера като интернет браузъри, клиенти за съобщения, офис софтуер и софтуер за електронна поща и др. Reils не разчита на възможностите на основното устройство, тъй като се използва през USB / DVD. Това го прави лесен за използване във всяко обществено или частно място.

Характеристики на ОС

Платформата Tails наслагва своите операционни парадигми над вашата родна операционна система. Това позволява вашето устройство да стане напълно анонимно. Освен това, тъй като има предварително инсталиран цял основен софтуер, няма нужда да се осъществява достъп до интернет извън тях. Излишно е да казваме, че изобщо не оставя стъпки.

  • Вградена интернет анонимност: Това е най-популярната причина за използване на операционната система Tails. Той съдържа браузър, базиран на Tor, наречен Iceweasel complete, всички ключови добавки за сигурност като HTTPS навсякъде, AdBlock, NoScript и т.н..
  • Вграден имейл и чат с криптиране: Системата Tails също предлага напълно криптирани опции за изпращане на имейл и чат чрез имейл клиента Claws и Pidgin за съобщения. Claws има OpenPGP криптиране, докато Pidgin разполага с OTR криптографски инструменти за криптиране.
  • Шифроване на Native File: Tails предлага опции за автоматично криптиране на файлове чрез LUKS, ако използвате USB устройство.
  • Диапазон от опции за редактиране: Tails се предлага с всички ключови офис софтуер за документи, Gimp и Audacity за редактиране на снимки и аудио.

Как да инсталирате Tails OS

Противно на това, което може да мислите, Tails е доста лесен за изтегляне и инсталиране. Всъщност процесът му не се различава много от създаването на всеки друг Linux Live CD. Но има някои стъпки, които можете да предприемете, за да се уверите, че сте го направили правилно.

  Безопасен ли е за използване безплатен обществен WiFi Hotspot?

Стъпка 1: Изтеглете необходимите файлове

Изтеглянето на Tails изисква две неща: ISO изображение на Tails и криптографски подпис за проверка на същото.

Според разработчиците на системата Tails, най-добре е да използвате подписа, за да проверите, че вашето копие е неофициално официално издание. Хостният уебсайт за Tails съдържа подробен процес за гарантиране на горепосоченото. Инструкциите предоставят пълна инструкция както за Windows, така и за Mac OS. Силно препоръчително е да следвате това, преди да преминете към следващата стъпка.

Стъпка 2: Запис на опашките на CD / DVD

След като успешно завършите стъпката по-горе, е време да използвате ISO изображението, за да създадете своя източник за зареждане. Ако използвате USB, можете да следвате инструкциите на уебсайта за създаване на USB.

В противен случай можете да създадете стартираща USB инсталация на Tails, след като го стартирате от живо DVD. На баланс обаче създаването на DVD е по-лесно от USB. Ето как можете да направите това:

  • В Windows: Щракнете върху десния бутон на мишката / тъчпада върху ISO изображението, изберете Burn Disc Image, изберете DVD устройството.
  • На Mac: Щракнете върху десния бутон на мишката / тъчпада на ISO изображението, изберете опцията Записване на опашките … на диск и изберете вашето DVD устройство.

След като DVD приключи записването на изображението, можете да го използвате за зареждане в Tails.

Стъпка 3: Зареждане в опашки

Поставете Tails DVD или USB в устройството си. Начинът, по който ще се зареди ще зависи от коя операционна система използвате. Ето разбивка както за Windows, така и за Mac OS.

  • В Windows: Различните версии на Windows обикновено имат различни протоколи за зареждане на външни устройства. В случай, че вашето устройство не търси автоматично източник за зареждане, можете да му дадете командния ред да го направи. Просто редактирайте реда за зареждане на BIOS, когато устройството ви се зарежда, и инструктирайте устройството си да търси устройството за зареждане. В противен случай можете да разгледате BIOS, тъй като зарежда вашата операционна система. След като се движи, за да открие източника на зареждане, направете го зареждане от вашия DVD и заредете Tails.
  • На Mac: Докато вашият Mac се зарежда, натиснете и задръжте клавиша Option. Това ще ви даде достъп до Startup Manager. Тук можете да изберете правилния източник на стартиране, т.е. DVD-те Tails и след това да стартирате системата. Може да откриете, че Мениджърът на стартиране категоризира DVD за зареждане на Tails като Windows, така че не се бъркайте.
  Речник Атака: Всичко, което трябва да знаете

заключение

Всички стъпки, които споменахме по-горе, са основно за подпомагане на хора, които нямат опит с Tails. Използвайки ги за работа с устройството ви в операционната система Tails, можете да станете напълно анонимни. Киберсигурността е важно съображение, така че ако сте загрижени за вашата онлайн сигурност, трябва да знаете каква конфиденциалност предлагат. Хората са склонни да скачат до Тор, без всъщност да знаят как работи и къде липсва. Същата идея работи и за платформата Tails. Но трябва да разберете как да конфигурирате и двете според вашите нужди. Така че, преди да започнете да използвате някое от тези, трябва да разберете изцяло как да ги използвате.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me