Моят интернет доставчик знае ли, че използвам Tor?

Моят интернет доставчик знае ли, че използвам Tor? Достъпът до информация наистина никога не е бил толкова лесен, колкото стана днес, всичко благодарение на Интернет. Множеството източници на информация, достъпни онлайн под формата на списания, уебсайтове и дори канали за стрийминг, улесняват споделянето на знания и комуникацията с хора от цял ​​свят. Един от най-големите проблеми, който засяга този основен източник на информация, са множеството ограничения & механизми за наблюдение, поставени от правителствата по целия свят, съсредоточени върху ограничаване или ограничаване на това, което може или не може да се получи по една или друга причина..

Моят ISP знае ли, че използвам Tor?

Моят интернет доставчик знае ли, че използвам Tor?

Състезание за отворен интернет 

За да заобиколят подобни ограничения, потребителите на Интернет са се опитали да обмислят други методи, които могат да им помогнат да криптират връзките си и да сърфират в Интернет, без ограничения, които не им позволяват да имат достъп до съдържанието, което искат. Една от тези мерки се случва използването на рутера за лук (Tor). Първоначално разработена през 90-те години, непрекъснатото използване на Tor направи много, за да затрудни всички интернет доставчици да ограничат или дори проследяват данните на потребителите, а също така им помогнаха да получат достъп до части от Интернет, чийто достъп в противен случай би бил ограничен.

Благодарение на непрекъснатото развитие на технологиите, имаше твърдения, че интернет доставчикът вече е в състояние да проследи каквато и да е потребителите на Tor до онлайн, като по този начин им позволява да идентифицират потребители, които пренебрегват специфичните разпоредби на дадена държава относно използването на Интернет. С тази нова разработка изглежда, че използването само на Tor не е достатъчно, за да гарантира на потребителите пълна поверителност и следователно може да е необходимо да се обмислят други ефективни средства за гарантиране на гарантирана поверителност, докато са онлайн.

Защо интернет доставчиците проследяват активността на техните потребители

Данните са една от най-ценените стоки в днешния свят, защото предлага поглед върху динамиката на потребителите, която управлява това, което хората вероятно ще харчат времето, парите или енергията си. Тъй като доставчикът на ISP служи като преход за всеки, който се надява на достъп до Интернет, има голяма вероятност те да притежават възможността да разгледат вида на съдържанието, което се използва от потребителите онлайн и тъй като този вид данни е високо ценен от компаниите, които се надяват да насочват рекламите си към хора, които е най-вероятно да закупят продуктите или услугите си. През 2017 г. американското правителство дори изглежда беше в полза на подобни практики, тъй като направи законно американските интернет доставчици да събират данни като:

 • Възраст, географско местоположение и пол.
 • Устройство, което се използва за достъп до Интернет.
 • IP адреси и друга идентифицираща информация.
 • Домейни и записи на посетените сайтове.
 • Време, прекарано в сърфиране в определен сайт.
 • Използваният IP адрес.

Въпреки факта, че подобно събиране на данни вече е законно, то силно нарушава правото на потребителите на неприкосновеност на личния живот. Ето защо потребителите се обръщат към решения като Tor и VPN, за да разглеждат анонимно и имат контрол над това, което могат или не могат да получат.

Tor обясни

Tor по същество е компютърна мрежа, която се управлява от доброволци от цял ​​свят. Всеки от тях управлява компютър, чийто софтуер позволява на потребителите да се свързват с Интернет чрез мрежата Tor. Затруднява проследяването, тъй като преди да се свърже с отворения Интернет, браузърът Tor се свързва към различни релета, следователно почистване на всякакви песни.

Ако случайно използвате Tor, вашият интернет доставчик не е в състояние да проследява всичко, което сте готови, докато сте онлайн, но той обаче може да следи колко данни използвате, и от където сте инициирали достъп до мрежата.

Използване на двете Tor & VPN

За да подобрите нивото на поверителност и да избегнете тромави реклами, докато разглеждате, ще бъде по-добре да засилите вашата онлайн сигурност, като използвате и двете Tor & VPN. Използването на браузъра Tor под криптирана чрез VPN връзка ви позволява да добавите още един слой на поверителност и да държите настрана всеки, който се надява да получи достъп до вашата лична информация. Ето няколко начина да използвате двата инструмента заедно:

1. VPN-over-Tor

Използването на VPN през Tor би означавало първо да се свържете през Tor, а след това вашите данни да бъдат криптирани, докато преминава през много възели за въвеждане, състоящи се от вашата Tor мрежа. Ето какво да очаквате:

Предимства

 • Можете да избегнете блокирани изходни възли на Tor.
 • Вашият IP адрес се скрива, така че ISP да виждат само IP на вашия изходен възел.
 • Ще можете да изберете местоположението на вашия сървър.
 • Целият ви трафик се филтрира през Tor.
 • Вашият интернет доставчик ще може да вижда само вашия трафик на данни, а не това, което правите.

Недостатъци

 • Няма да можете да получите достъп до сайтовете на .onion на Tor.
 • Използването на VPN улеснява забелязването на трафика ви.
 • Интернет доставчиците могат да кажат, че използвате Tor за сърфиране в Интернет.

2. Tor-over-VPN

Можете също така да използвате Tor през VPN, където първо трябва да се свържете с VPN, след което да насочите трафика си към интернет през Tor. Това позволява вашите данни да бъдат кодирани преди пренасочването им и добавя слой за криптиране над този на анонимността. Ето какво трябва да знаете:

Предимства

 • Не е нужно толкова усилия, за да се настроите.
 • Позволява достъп до скритите услуги на Tor.
 • Позволява достъп до сайтове на .onion на Tor.
 • Вашият интернет доставчик няма да може да открие, че използвате Tor.

Недостатъци

 • Възможността ви да се свържете с интернет може да бъде ограничена от вашия интернет доставчик.
 • Ако вашата VPN връзка падне, вашите данни могат да бъдат изложени на интернет доставчик.
 • Достъпът ви до интернет може да бъде открит чрез възлите за излизане на вашата мрежа Tor.

Моят интернет доставчик знае ли, че използвам Tor – Заключение

Непрекъснатото увеличаване на правителствения надзор и цензурата на интернет прави доста трудно за интернет потребителите да продължат своята чувствителна работа онлайн, без да се страхуват за свободата си поради правните последствия, които могат да настъпят. Както също се опитахме да докажем в този преглед, използването на Tor само по себе си просто не е достатъчно, за да гарантира онлайн защита. Единственият най-добър начин за подобряване на сигурността ви онлайн би бил използването на браузъра Tor във връзка с VPN, тъй като по този начин ще решите това, което вашият интернет доставчик може да знае въз основа на вашата употреба. Съгласни сме, че има няколко области, които все пак в крайна сметка ще останат непокрити, но все пак би било най-добре връзката ви да бъде анонимизирана чрез Tor и шифрована чрез VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me