Onavo VPN – Facebook стартира собственото си VPN приложение

Какво е Onavo VPN? Безопасна ли е за употреба Onavo VPN на устройства с Android и iOS? Имаше време, когато компаниите за социални медии се състезаваха помежду си, за да бъдат на върха. Тези дни сценарият леко се промени. Компаниите за социални медии все още се конкурират срещу себе си, но този път става въпрос за най-добрият доставчик на VPN. В наши дни виртуалните частни мрежи станаха по-популярни от социалните медии. С всички от доставчици на интернет услуги до агенции за сигурност, шпиониращи нашите онлайн дейности, интернет потребителите отчаяно търсят средства за защита на себе си и своите данни. Въпреки че понякога VPN могат да бъдат скъпи, това все още не спира хората да ги използват. Понастоящем няма по-добра алтернатива на VPN, що се отнася до всестранната интернет сигурност, но не всички доставчици на VPN услуги са равни.

Onavo VPN - Facebook стартира собственото си VPN приложение

Onavo VPN – Facebook стартира собственото си VPN приложение

Какво е Onavo VPN?

Излишно е да казвам, че има силна конкуренция между доставчиците на VPN. Предвид популярността на VPN мрежите, всяка компания сега иска да спечели пари от тенденцията. Компаниите за социални медии също не изостават. Facebook има за цел да поведе и този път, като предоставя собствена VPN услуга и тактично пренасочва потребителите да я инсталират.

В случай, че не сте забелязали, в мобилното приложение на Facebook има нова функция, която води потребителите в магазина за приложения на Apple, за да изтеглят своя собствена VPN, наречена Onavo Protect. Onavo VPN беше трета страна, която беше купена от Facebook през 2013 г..

Повечето потребители може да мислят, че стартирането на собствен VPN Facebook е много удобна функция, но мотивите на компанията не приличат на традиционните VPN услуги. Много хора смятат, че Facebook трябва да спре да пуска фалшиви новини и да е политически коректен, но това е друга тема.

Безопасна ли е за употреба Onavo VPN?

В момента опцията VPN е налична в САЩ, Индия и Бразилия, три от най-населените страни в света. Той обаче е достъпен само в приложението на iOS на Facebook, което означава, че компанията тества функцията с ограничена потребителска база. Преди това потребителите във Великобритания получиха достъп до VPN.

В началото Onavo изглежда като всеки друг VPN, криптира вашите данни и маскира вашия IP адрес, за да ви остане анонимен. VPN мрежите ви предпазват от онлайн заплахи чрез предаване на вашите данни през защитен тунел между вашия компютър и VPN сървъра. Тъй като данните са шифровани, дори ако някой успее да влезе в мрежата ви, данните ще им бъдат самонадеяни.

VPN мрежите ви защитават от всички, дори от самата VPN. Предполага се, че VPN не съхраняват IP адреси или регистрират потребителски данни. Ето защо поддържат вашата анонимност и поверителност онлайн. Въпреки това, Onavo Protect не говори за поверителност. Ако прочетете описанието на приложението, ще откриете, че вместо да защитава вашите данни, Onavo ги събира и изпраща във Facebook.

Описанието на приложението гласи: „За да предостави тази защита, Onavo използва VPN, за да установи сигурна връзка, за да насочи всичките ви мрежови комуникации през сървърите на Onavo. Като част от този процес, Onavo събира вашия трафик за мобилни данни. Това ни помага да подобрим и оперираме услугата Onavo от анализ на използването на уебсайтове, приложения и данни. Тъй като сме част от Facebook, ние също използваме тази информация, за да подобрим продуктите и услугите на Facebook, да добием представа за продуктите и услугите, които хората ценят, и да изградим по-добри изживявания. “

Накратко, това означава, че Onavo събира вашите данни, вместо да поддържа поверителността ви. Приложението изпраща всички данни до Facebook, за да помогне на компанията да знае какво правят потребителите онлайн. Това е пряко нарушение на личния живот.

Всички сме наясно, че Facebook шпионира потребителите и продава данни на рекламни партньори. Какво прави с данните от Onavo не е съвсем ясно, но има спекулации, че данните се използват, за да разберете кое приложение е по-популярно сред потребителите и кое приложение набира популярност.

Facebook все още напоява тази информация за вас

Това помага на Facebook да предвиди възможностите за придобиване и също така им помага да копират популярни функции от други приложения. По принцип, когато инсталирате Onavo на устройството си, Facebook опознава кои други приложения използвате на телефона си, дори когато сте излезли от системата. Това е страховито, но много вярно.

Onavo е безплатен VPN, както и при повечето безплатни VPN услуги, които получавате не е с най-високо качество. Данните на потребителите често се записват тайно, протоколите за тунелиране са остарели и навсякъде има досадни реклами. За най-добрия вид онлайн защита, вземете платен VPN. В началото може да изглежда скъпо, но си струва.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me