11 начина да си осигурите акаунти в социалните медии

Смартфоните и джобните устройства се превърнаха в норма в днешно време. С тези устройства и бързата интернет връзка е станало по-лесно от всякога хората да споделят ценни моменти от живота си с приятелите и семейството си, на Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Snapchat, или друго социални мрежи. Това е силата на социалните медии. Само няколко кликвания са достатъчни за публикуване и разпространение на вашите съобщения. Тръмп знае всичко за това и вече създава работни места, които Америка не е виждал да се случват от години, но това е друга тема. Същата тази лекота улесни и хакерите и киберпрестъпниците да получат достъп до вашите акаунти в социалните медии. Не използвайте думата парола като вашата парола, нали!?

11 начина да си осигурите акаунти в социалните медии

11 начина да си осигурите акаунти в социалните медии

11 стъпки за осигуряване на вашите социални медийни акаунти

Ако не сте мислили за това преди, ето ги 11 начина да си осигурите акаунти в социалните медии и защита на вашата поверителност и сигурност.

Редовно променяйте паролата си за социални медии

Влизайте в навика да променяте паролата на акаунта си в социалните медии всеки месец. Създайте буквено-цифрова парола и се уверете, че използвате различна за всеки акаунт. Избягвайте използването на пароли като имена, дати на раждане и друга такава информация, че хакерите могат да получат достъп за лесно и компрометират вашите акаунти в социалните медии.

Тъй като може да е трудно да запомните паролите, използвайте мениджъра на пароли за генериране и съхраняване на пароли.

Натиснете бутона за двуфакторна автентификация

Въпреки че двуфакторната автентификация съществува от няколко години, в последно време тя става изключително популярна. За достъп до вашия акаунт в социалните медии, двуфакторното удостоверяване ви кара да въведете друга информация. Казва се, че 2FA или многофакторна автентификация е по-сигурна от паролите и следователно ви дава спокойствие, дори ако хакерите откраднат паролите за акаунта ви в социалните медии. Всъщност специалистите по киберсигурност твърдят това двуфакторна автентификация може също така да защити вашите акаунти, ако имате злонамерен софтуер в системата си.

Проверете имейлите си за подозрителни данни за вход

Повечето платформи за социални медии блокират всеки опит за влизане, който те смятат за подозрителен, и незабавно изпращат имейл на притежателя на акаунта, като ги информират за този опит и искат от тях да променят паролата си. Така, следете внимателно имейла си и ако получите имейл, че хакер се опитва да получи достъп до вашия акаунт в социалните медии, променете паролата си веднага.

Не кликнете за съкратени URL адреси

Помислете два пъти за щракване върху съкратени връзки, дори и да го получите от доверен източник. Понякога може да свършите това, но ако антените ви се покачат, затворете уеб страницата, без да щракнете върху нищо на страницата. Този ход ще ви предпази от щракване, което хакерите използват, за да получат достъп до профили в социалните медии и друга чувствителна информация.

Можете да използвате следните уебсайтове, за да проверите кратки URL адреси, преди да щракнете върху тях.

  • CheckShortURL
  • Unfurlr
  • GetLinkInfo

Бъдете наясно с вашата поверителност

Спомнете си информацията, която публикувате в социалните медии, остава завинаги. Затова не публикувайте нищо, което може да позволи на киберпрестъпниците достъп до вашия живот. Те могат да го използват за измама със социални инженери. Можете да промените настройката си за поверителност в своите акаунти в социалните медии, като гарантирате, че само приятели и семейство ще видят информацията, която публикувате. Можете да спрете публикациите да са достъпни една и друга.

Изход от акаунти в социалните медии

Ако сте склонни да използвате мобилния си телефон или друго ръчно устройство за достъп до вашите акаунти в социалните медии, това е разумно излезте, преди да направите нещо. Приложения, които сте изтеглили или базирани на RFID технология, могат да компрометират вашите акаунти в социалните медии.

House Clean Your Apps

Вашите акаунти в социалните медии могат да имат приложения, до които може да сте давали достъп по време на сърфиране. Разгледайте приложенията си и изтрийте всичко, което вече не използвате или не помните изтеглянето. Приложенията са един от начините, които хакерите приемат за атаки в социалния инженеринг върху акаунти в социалните медии.

Приемайте заявките за приятел избирателно

Ще получите много заявки в социалните медии от хора, които искат да ви „приятели“. Внимавайте, чието искане приемате. Хакерите и киберпрестъпниците често използват тази тактика, за да спечелят вашето доверие и след това да получат достъп до вашите акаунти.

Използвайте HTTPS, за да влезете в своите акаунти в социалните медии

Не използвайте друг URL адрес, за да влезете в акаунта си в социалните медии. Уверете се, че използвате URL адреси на HTTPS за достъп до вашите акаунти. Това ще попречи на достъп до информация, докато тя се предава в киберпространството. Използвайте VPN и като допълнителна мярка за сигурност, когато сърфирате в интернет.

Затворете старите акаунти в социалните медии

Ако имате акаунт в социални медии, който вече не използвате, затворете го. Не рискувайте да оставите лични данни в акаунта, тъй като хакерите могат да получат достъп до тази информация, за да получат достъп до вашите други акаунти в социалните медии.

Не използвайте функция за автоматично влизане

Не запазвайте своите пароли и данни за вход в браузъра на вашия компютър. Ако някой хакне във вашия компютър или ръчно устройство, това ще им позволи безпрепятствен достъп до вашите акаунти в социалните медии. Вместо това, поставете точка винаги да влизате и да излизате след всяка сесия.

11 стъпки за осигуряване на вашите социални медийни акаунти

Сайтовете за социални медии са прекрасна платформа за мрежи и комуникации. Въпреки това профилите в социалните медии могат да бъдат хакнати, ако не вземете правилните предпазни мерки. Освен че разполагате с подходящ софтуер срещу злонамерен софтуер, следвайте тези начини, за да защитите акаунта си в социалните медии.

Има някои лоши хора там. Не е нужно да гледате фантастичния и забавен филм Blackhat, за да знаете това!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me