4G срещу WiFi – кой е по-безопасен за използване?

Трябва ли да използвам 4G или WiFi за безопасен и сигурен достъп до интернет? Живеем в свят, в който новини за интернет измами, хакерски банкови сметки и кражби на самоличност се чуват почти всеки ден. Получаваме съобщения и предупреждения от различни, надеждни източници, надявайки се да създадем информираност за „фишинг“ и е почти така, сякаш терминът „цифрова безопасност“ е оксиморон.  

Тъй като все повече и повече хора попадат под чадъра на Интернет и стават зависими от него за работа, забавление и извършване на монотонни задачи като плащане на сметки и резервации на билети и т.н., важно е да научим как да защитим нашите данни.

4G срещу WiFi - кой е по-безопасен за използване

4G срещу WiFi – кой е по-безопасен за използване

Промяна на интернет сценарии

С технологичния напредък 2G се превърна в 3G и сега до 4G интернет връзки. Имаме възможност да се свържем и с интернет през Wi-Fi, така че коя от тези опции е най-безопасната?

За съжаление, няма 100% безопасен начин за достъп до Интернет. Както криптографът Робърт Морис казва: „Трите златни правила за гарантиране на компютърната сигурност са: не притежавайте компютър; не го включвайте; и не го използвайте. ” Това показва, че интернет всъщност не е безопасно място. Но тъй като използването му не е опция за никой от нас, нека да разгледаме пътищата към интернет свързаността, които имаме на разположение.

4G срещу WiFi – Нека сравним

Клетъчни данни, като например 4G връзка – Свързването към Интернет чрез вашия мобилен доставчик на данни чрез 4G връзка е по-сигурно от публичния Wi-Fi, тъй като предаваните данни са криптирани. В много страни мобилният интернет се счита за по-бърз от традиционния широколентов.

Обществен Wi-Fi – Използването на обществен Wi-Fi или Wi-Fi, който се предлага в хотели, летища, молове и др., Е много опасно и няма гаранция, че вашите данни са в безопасност. Общественият Wi-Fi не изисква идентификация за свързване към мрежа и въпреки че това е от полза за обикновения човек, е полезно и за хакер. Киберпрестъпниците обикалят през цялото време и има голяма вероятност те да подушат вашите данни.

Всеки може да стане хакер

Софтуерът за хакване е свободно достъпен онлайн и всеки, който знае къде да търси, може да го намери. Не е необходима специална технология за хакване. Всеки компютър с активиран Wi-Fi може да се използва от хакер и те често използват кафенета, молове и летища и т.н. като места за лов. Wi-Fi връзка като тази позволява на хакер да се позиционира между вас и терминала за връзка и по този начин да прихване всички имейли, които изпращате заедно с информацията за вашата кредитна карта и т.н. Тези места имат стотици хора, които се свързват към същия Wi-Fi и ако вие сте един от тях, бихте могли да рискувате да компрометирате данните си.

За хакера обаче е по-сложно да нахлуе в мобилния ви телефон. Отново не е невъзможно и 3G и 4G данните също могат да бъдат компрометирани, но хакването на мобилна мрежа е трудно и включва използването на специални технологии и оборудване и може да бъде по-скъпо.

VPN – най-безопасното решение

Има множество заплахи за вашите данни, но има само едно добро решение – Използване на виртуална частна мрежа (VPN). VPN ви позволява да станете анонимни в Интернет. С VPN целият ви трафик се криптира със сигурност на високо ниво, което не е лесно да се пропука. Той създава защитен тунел за преминаване на вашите данни, като източникът му е почти невъзможно да се проследи. Наскоро публикувахме ревю на най-добрите доставчици на VPN услуги, с които можете да се регистрирате.

Ако всичко това ви звучи непосилно, не забравяйте, че частните Wi-Fi връзки или Wi-Fi мрежи, които са достъпни за затворена мрежа (като тази, която намерите у дома или в офиса), са сравнително безопасни. Такива връзки са защитени с парола и могат да се използват без много притеснения. Когато сте далеч от частния Wi-Fi (когато пътувате), изключете Wi-Fi и използвайте мобилната си мрежа.  

VPN добавя допълнителен слой на безопасност

Използвайте VPN през клетъчната мрежа, тъй като това е най-сигурният ви вариант и ви помага да подобрите сигурността си онлайн, като по този начин поддържате личните си данни и пароли и извън обсега на хакерите. Тъй като VPN криптира данните, които напускат компютъра ви, за хакерите става трудно да ги разбият. Всъщност има много VPN, които осигуряват 256-битово криптиране, което е трудно дори за правителствените агенции да се счупят. Ако цените вашата безопасност, не забравяйте да получите VPN, който предлага висока степен на защита, независимо дали използвате 4G или WiFi за достъп до Интернет.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me