Безопасен и безопасен ли е за употреба Google Диск?

Повечето хора използват облачни услуги за своите нужди за съхранение и да архивират своите файлове. Идеята да се запазят семейни снимки или видеоклипове и да се грижат за тези моменти в носталгия има емоционален звън. Професионалното използване за съхранение в облак не изисква въведение. Повечето потребители качват своите документи и файлове в Google Drive, а нашето цифрово присъствие е свързано с акаунти в Google. Всичките ви данни се синхронизират с вашите устройства с Android, което прави удобен достъп до Google Drive винаги, когато имате нужда. Но знаете ли как Google поддържа сигурността и поверителността на качените ни данни? Google Drive действително ли е сигурен и безопасен за използване? Нека да разгледаме как файловете са криптирани и запазени в облака.

Безопасен и безопасен ли е за употреба Google Диск?

Безопасен и безопасен ли е за употреба Google Диск?

Шифроване в Google Диск

Google Drive използва AES, защитен алгоритъм за криптиране, който следва стандарта за шифроване на правителството на САЩ. AES е непроницаем за повечето атаки за поверителност.

Части от входящи данни се кодират отделно с ключ за данни, уникален за всеки парче. Този ключ за данни допълнително преминава през процеса на криптиране, използвайки специфичен ключ за криптиране на данни. По този начин Google Drive осигурява защита, докато файловете са в процес на качване (в транзит) и по-късно, когато са в покой, след като са запазени.

Google не предоставя на своите потребители обяснение как се осъществява този процес в средата на Google Drive. Така че няма как да разберете дали интегрираното криптиране е достатъчно за вашата поверителност и сигурност.

Ограничения за шифроване

  • Вашият файл има защита на транспортния слой (TLS), която е предназначена да защитава данните по време на качване. Но в момента, в който вашите данни достигнат до Google Drive, той се дешифрира само за миг, така че Google да може да анализира файловете преди второто криптиране. Колкото и бързо да се случи сканирането, в този момент може да възникне изтичане на данни.
  • Може да почувствате, че нямате контрол върху персонализирането и вземането на решения, тъй като нямате достъп до кодовете за шифроване на Google. Това означава, че нямате реален контрол върху собствените си данни.

Мога ли да подобря сигурността на Google Drive?

Няма система, която да е абсолютно безупречна. Значи това означава ли, че трябва да помислите два пъти, преди да се доверите на Google Drive и да качите личните си файлове? Със сигурност обаче можете да следвате някои стъпки, за да подобрите поверителността и сигурността на профила си.

Използвайте допълнително криптиране

Шифровайте първо файловете в собствената си система, преди да ги качите в облака. Възползвайте се от някое от приложенията на пазара. Ето някои от тях.

Boxcryptor

Използвайки Boxcryptor, можете да промените настройките в профила в Google Drive, така че само вие да можете да преглеждате и редактирате файловете и папките, които криптирате. Boxcryptor също криптира вашите файлове и папки от вашата система, като създава виртуално устройство, след което качва тези файлове във вашия акаунт в Google Drive. Бъдещите файлове и други доставчици на облак автоматично се добавят към устройството.

Тъй като приложението Boxcryptor е от затворен код, има известен скептицизъм по отношение на заден план. Безплатното изтегляне на Boxcryptor предлага висока сигурност, но има ограничения, тъй като можете да го използвате само на 2 синхронизирани устройства. Опитайте се да закупите премиум версията, за да получите достъп до повече функции и брой бизнес и лични акаунти.

Cryptomator

Притеснявате се от заден план? Опитайте Cryptomator, приложение с отворен код, за което не се изисква регистрация на потребителя. Cryptomator не създава допълнителни папки в системата ви, а само добавя свод на Cryptomator на вашия Google Drive. Можете да добавяте файлове към виртуален твърд диск, който е необходим за преглед и редактиране на вашите данни един по един. Това означава, че само файлът, върху който работите, се променя, а останалите файлове остават криптирани.

Rclone

Rclone, друго приложение с отворен код, осигурява така необходимия контрол върху синхронизирането на вашите данни в облака. Тази програма на командния ред има функция за криптиране, която ви позволява да криптирате файлове във вашата система и да персонализирате процеса на синхронизиране.

Задаване на двуфакторна автентификация (2FA)

Научихме, че Google Drive използва двойно криптиране. В допълнение, вие създавате метод за потвърждаване в две стъпки, който ще формира допълнително покритие за сигурност. Двуфакторна автентификация (2FA) означава, че ще добавяте две стъпки за проверка на устройството си с помощта на мениджър на пароли. Това прави толкова трудно за хакерите да получат достъп до вашата информация. Ако използвате Google Drive и притежавате устройство с Android, отделете време и усилия, за да защитите вашата Android екосистема.

Свържете се чрез защитени мрежи

Когато сте загрижени за поверителността на вашите данни, има смисъл да вземете предпазни мерки, които използвате само защитени връзки. В един момент всички трябва да имат достъп до акаунта си в Google Диск извън работа или местожителство. В такива случаи е по-добре да се свързвате, като използвате интернет данни на мобилното си устройство, а не да използвате незащитени Wi-Fi мрежи. Дръжте вашата настройка за Wi-Fi, тъй като нежеланите елементи могат да получат достъп чрез мрежа, която се свързва без парола. Финансовите ви данни са най-уязвими, ако често пазарувате в движение.

Обърнете внимание на разрешенията за приложения

Когато изтегляте приложения от магазина на Google Play, трябва да упълномощите приложенията за достъп до някои от функциите на вашето устройство. Това може да е необходимо за приложенията да четат данни, синхронизирани с вашия акаунт в Google Drive.

Използвайте настройките на акаунта в Google, за да проверите и промените разрешенията, които сте предоставили на приложенията си. В раздела „Защита“ под Разрешения за акаунт можете да видите целия списък. Можете да отмените достъпа до някои от приложенията, които вече не използвате.

Използвайте VPN

А VPN ще ви държи защитени и криптира всички ваши данни. Така че дори да получите достъп до необезпечен Wi-Fi, вашите потребителски имена, пароли и други данни ще останат в безопасност. Когато използвате VPN, вашите данни се изпращат в криптиран вид. Така че дори ако някой пресече файловете между тях, той ще получи криптирани парчета данни, които не биха имали смисъл за тях.

И така, Google Drive сигурен ли е и безопасен за употреба?

Google криптира вътрешно всичките ви файлове и Google Drive наистина е защитен. Но често виждаме новини за изтичане на снимки на знаменитости или някои групи хакери, които имат достъп до важни данни. Потребителите са най-слабите връзки, насочени към персонализирани реклами, тъй като използват безплатния си продукт Google Drive. Използвайки споменатите тук съвети, можете да засилите сигурността и поверителността на профила си.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me