Големи проблеми с данните и поверителността, възникнали от него

Големите данни са явление през последното десетилетие. Анализът на големи данни има редица приложения в ежедневието, но най-значимото му използване е за подобряване на бизнеса. Например, анализирането на големи данни може да помогне на бизнеса на дребно да прогнозира най-популярните артикули през всеки сезон, както и да предвиди кои артикули ще бъдат популярни на кои места. Това помага на бизнеса да подобри продажбите и удовлетвореността на клиентите. Силата на големите данни се използва от няколко индустрии. Но с огромна власт идва загрижеността за проблемите на личния живот. Докато анализирането на големи данни се оказва полезно по много начини, те също така правят лесно да навлезете в поверителността по следните начини.


Големи проблеми с данните и поверителността, възникнали от него

Големи проблеми с данните и поверителността, възникнали от него

Нарушения на поверителността

Някои приложения на анализа на големи данни водят до нарушаване на поверителността. Например, търговията на дребно често използва анализи на големи данни, за да прогнозира подробности за клиентите. Тези подробности често имат личен характер и разкриването им може да доведе до загуба на работа или неудобни ситуации. Организациите, търговците на дребно или всеки друг вид бизнес не трябва да предприемат действия, които нарушават поверителността на хората.

Невъзможна анонимност

При големи анализи на данни може да стане невъзможно да има анонимни файлове с данни. В ерата на интелигентните джаджи е трудно да направите нещо, което да запази вашата идентификация в тайна. Дори когато файловете с данни са анонимни, те могат да бъдат комбинирани с други файлове за идентифициране на лица. Това означава, че вече никой не е напълно анонимен.

дискриминация

Макар че дискриминацията винаги е съществувала във всеки сектор, аналитичната анализа само я направи по-обикновена и по начин, който не е наистина обективна. Например финансовата организация може да не е в състояние да определи расата на човек от заявление за заем, но би могла да направи това с помощта на няколко други данни, събрани чрез анализи на големи данни и Интернет на нещата (IoT). Тогава заявката за заем на заявителя може да бъде отхвърлена. Този вид „автоматизирана дискриминация“ може да предизвика гръб в повечето случаи.

Провал на маскиране на данни

Маскирането на данни се използва от много организации, но ако не се използва правилно, анализът на големи данни лесно може да разкрие самоличността на хората. Големите данни все още са много нови и повечето организации не се интересуват от рисковете, които могат да доведат до нарушаване на поверителността. Трябва да има подходяща политика, която да определя правила за маскиране на данни, за да се гарантира максимална поверителност на хората.

Няма пълна точност

Въпреки че големият анализ на данни е мощен, той не е напълно точен. Има недостатъчни алгоритми, неправилни модели на данни и неточни данни за индивидите. Това би могло да улесни лошите решения, ако точността на данните не бъде потвърдена. Неточните данни могат да навредят на хората и да причинят загуба на работа, фалшива неправилна диагноза и отказ на основни услуги. Ако анализът на големите данни се вярва сляпо без никаква проверка на данните, това може да доведе до множество проблеми и да изложи на много хора риск.

Нерелевантност на родителите и авторските права

Големите данни биха могли да затруднят получаването на патенти, защото щеше да отнеме много време, за да се провери уникалността на патента, благодарение на огромната база данни с информация, която трябва да се разгледа. Това би направило и авторските права без значение, тъй като големите данни улесняват манипулирането и скриването на данни. В резултат на това авторските възнаграждения, свързани с патентована или защитена с авторски права информация, могат да се превърнат в минало. Това не би било добре, като се има предвид, че има много усилена работа в измислянето на нещо ново. Ако искате да видите отличен филм за това, вижте кухненския продукт, който тази млада жена е измислила във филма Радост. Нейното собствено семейство също беше скандално!

Как да се справим с проблемите с поверителността на големите данни

Въпреки че анализа на големи данни е много обещаващ за бизнеса и вдъхновява значителни развития в различни организации, загрижеността за поверителността е главно следствие. Преди да използват анализа на големи данни, организациите трябва винаги да имат предвид няколко неща. Някои от тях са:

 • Преди да използват аналитиката за големи данни, организациите трябва да вземат предвид поне десет рискове за поверителност, свързани със стратегията.
 • Трябва да има ясни правила, политики и указания за използването на анализи на големи данни, които защитават поверителността на хората.
 • Трябва да има контрол на сигурността и поверителността, включен в системата, преди да ги пуснете в употреба.

Заключителни мисли

Технологиите са необходим инструмент за всеки съвременен бизнес, а големите данни са най-мощната технологична иновация в последно време. Както всяка технология, има добра и тъмна страна на анализа на големи данни – макар и да помагат на организациите в техния бизнес процес, големите данни също редовно нарушават поверителността и сигурността на данните. Наличието на правилни насоки и правила на места трябва да спомогне за по-доброто използване на анализа на големи данни, без да се излага на личен живот.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map