iPhone VS Android – Кой смартфон е по-сигурен?

Във всяка индустрия винаги има две марки, които печелят невероятно количество популярност в световен мащаб. По-често, отколкото не, тези марки също пряко се конкурират помежду си. Помислете Pepsi VS Coca-Cola. В тази статия разглеждам функцията за защита на гигантите на мобилни операционни системи: iPhone VS Android. Прочетете, за да разберете коя ОС взема тортата, що се отнася до сигурността на потребителите си.

iPhone VS Android - Кой смартфон е по-сигурен?

iPhone VS Android – кой смартфон е по-сигурен?

iPhone VS Android: Защита на приложенията

Apple държи своя App Store под много строг часовник. Всяко приложение трябва да бъде проверено и подписано от Apple, преди да стигне до магазина им. Въпреки че това ограничава броя на приложенията, които потребителите на iOS могат да използват, това позволява на Apple да намали количеството на потенциалните злонамерени приложения. Освен това Apple направи задължително разработчиците да пуснат политика за поверителност, която ясно посочва как приложението им използва данните на собствениците на iPhone.

При Android е малко по-различно. Google проверява приложенията, намерени в магазина за игра. Въпреки това, големият обем на приложения увеличава шансовете за намерен злонамерен софтуер и злонамерен код. За да добавят към това, потребителите на Android имат възможност да променят настройките си, за да позволят изтегляния на приложения извън магазина на Google. Въпреки че това дава на потребителите на Android по-голям избор от приложения, които да използват, това също така увеличава рисковете на потребителите да изтеглят заразени от злонамерен софтуер приложения. Apple не позволява на потребителите си тази опция. Това не означава, че потребителите на Apple не рискуват да изтеглят приложения, заразени от злонамерен софтуер, просто че рискът драстично се свежда до минимум.

  5 най-сигурни платформи за социални медии в света

iPhone VS Android: Защита на операционната система

Може би основната разлика в сигурността на операционната система, използвана в Android и Apple, е наличието на кода на ОС. Кодът на Android е най-вече с отворен код, което означава, че всеки програмист може да използва кода, да го ощипва и да излезе с нещо ново. Това предлага на потребителите на Android по-голяма гъвкавост, що се отнася до това, което може да направи тяхната ОС, но това ги отваря до много уязвимости.

Това не означава, че оправена ОС трябва да бъде заразена със злонамерен софтуер. Истинският проблем тук е, че един програмист няма да знае каква уязвимост се отваря входът им в кода, без да го тества. Дори прости промени, които се занимават с интерфейса, могат да отворят цял ​​червей, когато става въпрос за уязвимости. Има добра новина за потребителите на Android обаче, Google предлага значителна награда за всеки изследовател по сигурността, който намери уязвимост в операционната система. При огромно годишно събитие за мобилна сигурност през 2023 г. не беше събрана нито една награда, тъй като никой изследовател по сигурността не успя да намери хакове за Android.

Apple, от друга страна, пазят кода си напълно личен. Единствените разработчици, които могат да направят всичко за iOS, са собствените разработчици на Apple. Това означава, че по-малко вероятно е потребителите на Apple да използват непроверен код и че всяка уязвимост бързо се решава в масови мащаби.

iPhone VS Android: Хардуерна сигурност

Друга основна разлика, когато гледате сигурността на продуктите на Apple и устройствата на Android, е хардуерът. Apple прави както хардуера, така и софтуера, който вашите устройства използват. Най-просто казано, няма да намерите хардуер, който не е Apple, работещ под iOS. Android, от друга страна, всъщност не работи така. Можете да намерите много различни марки с помощта на операционната система Android, така че Google имаше контрол само върху хардуера, който произвежда, главно Nexus и Pixel. Всякакъв вид уязвимост, основана основно на хардуер, няма нищо общо с Google или с първоначалния им изходен код.

Тези уязвимости обаче оказват влияние върху потребителите на Android. Наистина трябва да се доверите на хардуера толкова, колкото правите софтуера, а Apple го прави по-лесно.

  Какво е цифров подпис и защо ви е нужен

iPhone VS Android: Актуализации и уязвими уязвимости

Ще ви пусна една малка тайна: Ако поддържате вашата актуализирана операционна система и незабавно изтеглите всяка версия за актуализация на сигурността на Android, няма да се налага да се тревожите за сигурността на устройствата си толкова често.

За да бъдат реалистични обаче, повече хора пренебрегват своите актуализации, отколкото обратното. Apple прави това страхотно нещо, когато принуждава потребителя да актуализира ОС. Ето защо всички продукти на Apple непрекъснато се актуализират с всякакви проблеми със сигурността. Ето защо е по-трудно да проникнете в продуктите на Apple; в момента, в който бъде открита уязвимост, тя се фиксира по целия свят.

Android не работи така. Потребителите на Android получават известие, когато се появи нова актуализация, но те не са принудени да я използват. Все още има потребители, работещи на Android Jellybean (Android 4.3), когато най-новата версия на OS е Android Oreo (Android 8.0). Понастоящем потребителите на iPhone са разделени между iOS 11 и iOS 12, но не за дълго. Достатъчно скоро всеки потребител на Apple ще работи на iOS 12.

iPhone VS Android: Поверителност на потребителя

Макар да не е проблем със „сигурността“, да кажем, все пак исках да спомена аспекта на поверителност както на Apple, така и на Google, защото това трябва да е нещо, за което много потребители мислят.

Google е известен със събирането на всякакъв вид информация от своите потребители по всяко време. Буквално. Ат. Всичко. Times. Много пъти дори не знаехте, че това се случва. Наскоро светът разбра, че Google проследява местоположението ви, дори ако изрично го помолите да не го прави. Друга неотдавна шокираща загриженост за поверителност беше, че Google предоставя на приложения на трети страни достъп до вашата пощенска кутия в Gmail.

  Как да правите и получавате анонимни плащания

Apple, от друга страна, активно работи за повишаване на поверителността на своите потребители. Това не означава, че Apple не регистрира данни на своите потребители, но ги обединява. С други думи, данните, които вашият iPhone събира, са само за собствени продукти на Apple. Тя не може да бъде проследена до никое лице. Apple иска да види модели на това как потребителите си взаимодействат с продукта му, не се интересува от продажбата на вашите данни. Google… ами… Google не е такъв. Google не се фокусира само върху собствените си продукти, а е многогранен бизнес конгломерат. Така че … той се справя с вашите данни, както прави всеки бизнес конгломерат. Всъщност неотдавнашен научен труд, публикуван от проф. Дъглас Шмит от университета Vanderbilt, умно наречен Google „най-голямата рекламна агенция в света“.

iPhone VS Android: Присъдата

Ако търсите сигурност и поверителност, тогава iOS определено е ОС, която трябва да гледате. Все пак сигурността на Android може лесно да се конкурира с тази на iOS. Потребителите на Android трябва да положат малко повече усилия, за да защитят своите устройства. Винаги имайте приложение за защита от зловреден софтуер, работещо на всичките им устройства. Това ще гарантира, че няма да рискувате да заразите устройството си. Ако искате да изтеглите приложение, придържайте се към Google Play Магазин. И накрая, винаги отидете на доверен и сертифициран търговец на дребно, когато искате да закупите всяко устройство, Android или друго. За допълнителна сигурност в Android и iOS, помислете дали да не използвате надежден VPN доставчик, за да добавите друг слой сигурност, поверителност и анонимност към присъствието си онлайн.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me