Историята на VPN – как всичко започна

Всеки, който знае нещо за сигурността в Интернет, знае, че VPN са една от най-добрите възможности да останете анонимни онлайн. Те защитават вас, вашата идентичност и вашето местоположение от всякакви опити за шпиониране и хакване. Те също така ви позволяват да заобиколите онлайн регионални блокове, като ви дават възможност да използвате сървър, където съдържанието не е блокирано и достъп до него. Така че, ако пътувате извън щатите и все още искате да гледате Netflix, VPN-ите са начинът да отидете. И ако искате да скриете вашия IP по някаква причина, VPN може да ви помогне. Има толкова много причини, поради които хората използват VPN и тяхното използване се е увеличило през последните няколко години. Независимо от факта, че VPN мрежите бързо се развиват в близкото минало, много малко всъщност знаят как технологията е разработена и станала достъпна за широката общественост. Нека да разгледаме как възникна технологията.


Историята на VPN - как всичко започна

Историята на VPN – как всичко започна

Историята на VPN – как всичко започна

Въпреки че появата на VPN в популярната онлайн концепция е сравнително скорошна, техният произход е на възраст над две десетилетия. По-конкретно през 1996 г., когато е разработен и пуснат протоколът PPTP. PPTP означава Протокол за тунелиране от Peer to Peer и това е най-основната форма на сигурен трансфер на данни, известна днес. От този момент нататък протоколите за тунелиране се увеличават бързо в сигурността и сложността, за да бъдат в крак с усилията за тяхното обезсилване. Сега имаме няколко типа протоколи за тунелиране, достъпни за редовни потребители като L2TP, IPSec и SSL и т.н. – всички с тяхното използване, ползи и недостатъци.

За кого са предназначени VPN-ите?

VPN първоначално са разработени за големи бизнес субекти, които се нуждаят от сигурен канал за споделяне на данни и комуникация. Подобно на самия интернет, тази технология никога не е била предназначена за обществено ползване. Той е предназначен изключително за компании, които искат да запазят вътрешните си комуникации поверителни и да позволят на служителите да имат сигурен достъп до файлове, дори ако не са били в офисните помещения по време на влизане.

Въпреки това, с бързото разширяване на интернет съоръженията и развитието на злонамерен софтуер, необходимостта от публично използване на VPN стават неизбежни и много компании започват да навлизат на пазара с предлаганите от тях VPN услуги. По-голямата част от VPN-ите могат да проследят корените си до този произход. Дължат го изцяло на тези ранни разработчици, които измислиха най-ранните форми на технологии за протоколи за тунелиране и проправиха пътя за развитието на VPN такива, каквито са днес.

Какви VPNs са популяризирани?

Wikileaks, Snowden и други източници на течове по нелегални правителствени политики и операции за интернет направиха ясно, че не само компаниите и хората, които са инвестирани в дигитални пазари, имат нужда да се пазят в интернет. Обичайният индивид също трябваше да гледа цифровия си гръб и да се увери, че никой не ги проследява.

С нарастването на технологиите нараснаха и ограниченията за тяхното използване. В някои страни като Китай и Русия има изобилие от закони, които диктуват какво гражданите могат и какво не могат да правят онлайн. Не само тези две страни, но много нации по света имат доста строги закони за това какво е приемливо и кое не. И ако не спазвате тези правила, тогава можете да се приземите в някаква сериозна беда.

Основните потребители на VPN

Въпреки че различните хора имат различни причини за използване на VPN мрежи, най-голямата употреба на VPN мрежи в света не е за безопасно избягване на правителствените власти. По-скоро трябва да се гарантира, че никоя идиосинкратична политика на големите компании не може да попречи на забавлението на хората. Докато от една страна имаме Netflix, Hulu, BBC и други платформи за онлайн съдържание, от друга страна имаме голям брой гео ограничения, които ограничават тяхното използване.

Очевидно обикновеният човек с абонамент за Netflix не се интересува дали са в САЩ или някъде другаде. Те платиха за него, за да могат да го използват отвсякъде. Силно сме съгласни с това, но големите медийни компании не споделят нашето мнение. За да се заобиколи този малък проблем, бяха разработени VPN мрежи. Като позволяват на хората да избират сървъри от всяка точка на света, VPN разрешават на хората достъп до съдържание, което по принцип е ограничено до тях. Това прави значителна част от VPN потребителите и броят продължава да расте всеки ден.

Друга причина за известността на VPN е фактът, че оставят на потребителите анонимни и не позволяват на закона да стигне до тях. За страните, в които има много цензура и забрана на някои видове онлайн материали, това е голямо облекчение. Например Русия има доста строга анти-ЛГБТ политика и хората, които поддържат тази кауза, често използват VPN-та, за да се свързват помежду си онлайн. В Китай също VPN предоставят на хората сигурна среда за взаимодействие помежду си и популяризиране на идеи, които иначе биха поканили яростта на правителствените власти.

И така, какво има бъдещето за VPN?

Последните тенденции и възходящите скокове на използване на VPN по целия свят показват, че VPN услугите са в период на стръмен наклон. Това означава, че все повече хора ще използват VPN услуги, за да се защитят срещу всякакви кибер заплахи. С развиващите се технологии можем също да очакваме, че мерките за сигурност ще се развият и VPN мрежите ще могат да предоставят безрискова опция за използване на високоскоростен интернет на клиентите в не толкова далечното бъдеще.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map