Измами с мед капан онлайн – как да ги откриете?

Интернет отвори свят на възможностите и възможностите за обикновения човек, но в същото време улесни и измамниците да изберат целите си. Има различни измами и други измамни дейности, които се осъществяват чрез интернет, като жертвите избягват от нищо неподозиращи хора. В наши дни се появява нов вид измама, която обикаля мрежата – измами с мед капан, известни също като медени саксии.

Какво представляват измами с мед?

Какви са измами с мед капан?

Какво представляват капаните за мед?

За шпионин терминът „капан за мед“ означава процесът за примамване на агент да се раздели с поверителна информация с помощта на съблазнителна жена. В обикновения свят тя по същество включва сайт за запознанства с измами и предложения от непознати, но привлекателни хора, които искат да ви запознаят. Предавайте се на тези капани и вие или в крайна сметка губите всичките си пари или сериозно се заразявате с компютъра си.

Някои злобни сили като тази дори използват Skype, за да се опитат да се забъркват с хора. Някой привлекателен човек в Skype ще се опита да разговаря с вас и така по Skype – просто трябва да ги блокирате, за да спрете това злобно преследване. 

Онлайн сайтове за запознанства улесниха заетите хора да намерят партньор. С нарастването на стотици сайтове за запознанства не мина много време, докато измамниците не започнаха да се възползват и от тях. Обикновено тези измамници знаят, че хората, които се регистрират на тези сайтове, се отчайват да намерят партньор и използват тази възможност, за да ги примамят да се разделят с банковите си данни и друга частна информация.

Това не означава, че всички сайтове за запознанства са измамни. Когато отворите папката „спам“ или „боклуци“ на електронната си поща, трябва да сте виждали имейли, които ви канят да „да се срещнете с хубаво момиче“ или „да научите как да угодите на мъжа си по-добре“ или „да намерите любовта на живота си“. Тези имейли съдържат връзка, която НЕ води до известен сайт за запознанства. Ако щракнете върху връзките в имейла, в крайна сметка изтегляте вирус, който заразява вашата машина.

Разбира се, ако се заблудите и започнете да отговаряте с изпращача на имейла, рискувате още по-голям риск – този да загубите парите си. Има причина тези имейли да попадат в папката с боклуци.

Видовете измами с мед капан

Днес има два много популярни вида измами с мед. Първата е „нигерийската“ измама, при която момиче от далечна Африка пише на нещастния мъж и споделя тъжната си история. Мъжът скоро установява, че момичето има наследство от милиони и е примамвано от всички тези пари. Обещава му се част от милионите, ако плати за някакви „правни услуги“, за да изведе момичето от страната си. След като мъжът е платил хиляди долари, интернет любителят изчезва на въздуха.

Вторият тип е “руската” измама, при която момичето твърди, че е бедно и търси помощ от своя “съпруг за да бъде”. Тези измамници са насочени само към мъже, за които се смята, че са богати. От искане на пари за самолетен билет до приемане с радост каквито и да е „подаръци“, които мъжът иска да даде на момичето, тези измамници бавно източват човека от парите си и след това изчезват.

Измамници сканират хиляди профили в различни сайтове за запознанства и подбират хора, които да се насочат. Въпреки това никога няма сайт за запознанства, свързан с тези имейли. Ако сте умен, веднага ще разберете, че това е измама. Но е изненадващо, че някои хора стават жертва на тези измамни дейности и дори са примамвани в опасни престъпления.

Как да бъдем в безопасност

Малко дискретност и осведоменост могат да ви помогнат да бъдете в безопасност от тези измами с мед. Някои от тези начини са:

  • Не отваряйте имейлите, които се намират в папката ви „спам“. За да сте сигурни, че важните имейли не отиват на боклуци, имейл адреси от „бял ​​списък“, от които редовно получавате имейли. Внимавайте за всеки имейл със странни теми, като например офертата от милион долара или покана за среща с някой специален.
  • Научете се да забелязвате тези имейли за измами. Обикновено те са написани на много беден английски или на друг език, като руски. Никога не отваряйте тези имейли и дори да го правите, не кликвайте върху връзки и не отговаряйте на подателя.
  • Не посещавайте сайтове за запознанства, за които никога не сте чували, особено тези, които се появяват в спам имейли. Това представлява заплаха за вашия компютър.
  • Внимавайте с щедри оферти, които искат да ви дадат милиони долари или шанс да срещнете някой специален.
  • Най-важното е, че винаги използвайте добра система за сигурност за вашия компютър, тъй като тя автоматично ще ви предупреди за злонамерени или подозрителни сайтове.

Интернет е като самия свят – пълен с различни типове хора и не всеки има добри намерения. Обучаването на тези кибер престъпления и поддържането на информация може лесно да ви помогне да избегнете тези измами с мед и да бъдете в безопасност онлайн.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me