Как да блокирам ISP от проследяването ви – VPN срещу Tor срещу Proxy

Как да спрете вашия интернет доставчик да наблюдава вашите онлайн дейности? Независимо дали живеете в САЩ, Великобритания, Канада или Австралия, вашият доставчик на интернет услуги може да проследи какво правите онлайн. Това включва вашите дейности за сърфиране и история, изтегляния и приложения, които използвате. С появата на новината, че американският ISP вече може законно да продава историята на сърфирането ви на трети страни, стана още по-важно да блокирате вашия интернет доставчик да ви следи. В това ръководство ще сравним VPN, Tor, и пълномощници и вижте кой от тези три анонимизатора е най-добре да предотвратите пропускането на ISP.

Как да предотвратите ISP да ви шпионира

Как да блокирам ISP от проследяването ви

Интернет доставчиците винаги водят дневници на вашите онлайн дейности

Доставчиците на интернет услуги винаги са водили записи кои сайтове посещавате и какви файлове изтегляте, използвайки техния интернет трафик. Всичко, което правите онлайн, може да бъде проследено от вашия интернет доставчик, освен ако не използвате VPN или браузър Tor.

 • Comcast запазват IP адресите, които използват BitTorrent за повече от 6 месеца.
 • Verizon запазват личната информация, свързана с IP адреса на техните потребители в продължение на 18 месеца.
 • Qwest / Century запазват дневниците на IP адреса за приблизително една година.
 • кормчия се смята, че съхраняват трупи до шест месеца.
 • харта съхранявайте дневниците до една година.
  Как да чатите онлайн сигурно с VPN

Какъв вид информация проследява ли ми ISP?

Според AT&Това е политика за поверителност, те водят дневници на следните данни, когато използвате услугите им.

 • Информация за профила включва вашето име, адрес, телефонен номер, имейл адрес, подробности, свързани с услугата, като данни за плащане, кодове за сигурност и история на услугите.
 • Производителност на мрежата & Информация за употреба казва AT&T как използвате техните мрежи, продукти и услуги.
 • Уеб сърфиране & Информация за безжично приложение казва на вашия интернет доставчик за уебсайтовете, които посещавате, и за мобилните приложения, които използвате в техните мрежи.
 • Информация за местоположението казва на вашия ISP къде се намира вашето безжично устройство, както и вашия пощенски код и адрес на улицата.
 • Информация за гледане на телевизия разкрива кои програми гледате и записвате и подобна информация за това как използвате нашите видео услуги и приложения.

Моят интернет доставчик знае ли какви уебсайтове посещавам?

Да, вашият интернет доставчик може да наблюдава кои уебсайтове, които посещавате, приложения, които използвате и файлове, които изтегляте. Казано по-просто, всеки сайт има IP адрес. Всеки ISP може лесно да проследи какви IP адреси контактуват техните потребители. Затова няма нищо, което може да им попречи да разберат кои сайтове посещавате, както и кога и къде ги посещавате. По принцип, освен ако не шифровате трафика си с помощта на VPN, вашият интернет доставчик може да проследява всички данни, които изпращате / получавате през интернет.

Пазете вашия интернет доставчик от проследяване – Използвайте VPN

За да попречите на вашия интернет доставчик да проследява вашите онлайн дейности, трябва да пренасочите целия си интернет трафик през защитен, частен тунел. Вашият интернет доставчик може всъщност да види, че сте свързани с този тунел, но не може да проследи какво правите онлайн, докато сте свързани с него. Този процес се случва точно когато използвате VPN.

  Как да флаш вашия рутер с DD-WRT - Пълно ръководство за инсталиране

Как VPN ви предпазва от шпиониране на ISP

Как VPN ви предпазва от проследяване на интернет доставчика

Когато се свържете с VPN сървър, вие по принцип криптирате целия си интернет трафик и маскирате IP адреса си. Това означава, че вашият интернет доставчик, уебсайтовете, които посещавате, или приложенията, които използвате, вече не могат да следят какво правите онлайн. По този начин, докато използвате VPN, вие практически защитавате всички свои лични данни. Процесът на настройка на VPN е доста лесен.

 1. Първо, регистрирайте се с реномирана VPN услуга.
 2. След това изтеглете и инсталирайте софтуера или приложението на вашия доставчик на VPN на вашия компютър с Windows, Mac, iPhone, iPad или Android.
 3. Стартирайте VPN приложението и влезте с вашите новосъздаден VPN акаунт.
 4. Отвътре в приложението се свържете към VPN сървър.
 5. Оставете VPN приложението да работи.
 6. Вашият интернет доставчик вече не може да проследява какво правите онлайн.

Кой VPN е най-добре да спрете ISP да ме проследявате?

Има безброй VPN услуги, които можете да използвате. Въпреки че повечето от тях са надеждни, има и такива, на които не може да се вярва. Много безплатни доставчици на VPN потенциално могат да водят регистрации на вашата сърфираща дейност, като побеждават целта на използването на VPN за анонимност онлайн.

Някои VPN приложения могат дори да заразят вашите устройства със злонамерен зловреден софтуер. Следователно, трябва да сте сигурни, че VPN, който използвате, има добра репутация и има добър опит в областта на онлайн поверителността.

Други неща, на които трябва да внимавате в VPN услугите, включват:

 • Политика без регистрация.
 • Актуални VPN протоколи.
 • VPN приложения за PC, Mac, iPhone, iPad и Android.
 • Разширен стандарт за криптиране (AES-265)
 • Бързи VPN сървъри в Tier-1 мрежи.

Въз основа на изброените по-горе функции тук са най-добрите доставчици на VPN, които можете да използвате, за да попречите на вашия интернет доставчик да проследява вашата онлайн активност.

  Право и безопасно ли е използването на Torrenting?

Предотвратете вашия интернет доставчик да ви шпионира с помощта на Tor

Можете също да използвате Tor Browser, за да криптирате целия си трафик и да попречите на ISP и други да следят какво правите онлайн. Този метод има своите недостатъци в сравнение с VPN. Без да получавате твърде техническа информация, когато използвате Tor, трафикът ви преминава през няколко възли или релета. Всеки от тези възли дешифрира част от трафика, преди да го предаде на следващия възел. Крайното реле, наречено изходен възел, дешифрира най-вътрешния слой и изпраща оригиналните данни до местоназначението му, без да разкрива или дори да знае IP адреса на източника, което прави възможно използването на Tor за анонимно сърфиране.

Проблемът е, че всеки може да настрои изходен възел и тъй като това е мястото, където трафикът се декриптира, всеки, който управлява изходен възел, може да прочете трафика, преминаващ през него. Да не говорим за факта, че правителствените агенции като НСА са изключително подозрителни към някой, който използва Tor, дори когато няма лоша игра.

Интернет скоростта ви също може да пострада в зависимост от маршрута през мрежата Tor, който трафикът ви свършва.

Мога ли да използвам прокси сървъри, за да спра моя интернет доставчик от шпиониране върху мен?

Макар проксите да предоставят някакво ниво на анонимност онлайн, те не предлагат никакво криптиране. Възможно е да можете да скриете самоличността си от сайтовете или приложенията, които посещавате, но вашият интернет доставчик все още може да следи дейностите ви при сърфиране, дори когато използва прокси сървъри. За разлика от използването на VPN, вашият IP адрес все още е обществено видим.

Как да блокирам ISP от проследяването ви – VPN срещу Proxies vs Tor

И Tor, и прокси са полезен инструмент в определени случаи. Те осигуряват онлайн анонимност до известна степен. Ако обаче сте сериозно настроени към поверителността си онлайн и искате напълно да попречите на вашия интернет доставчик да проследява вашите сърфиращи дейности, правилната VPN услуга е това, от което се нуждаете.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me