Как да намалите цифровия си отпечатък за защита на поверителността

Не мислим за това често, но нашата информация е винаги достъпна онлайн и изложена на обществеността. От Facebook до Instagram всеки момент от живота ни е в Интернет, като се споделя с милиони хора по света.

Как да намалите цифровия си отпечатък за защита на поверителността

Как да намалите цифровия си отпечатък за защита на поверителността

Мислите, че споделяте вашите публикации, актуализации и изображения само с кръга си от приятели, но след като нещо е в интернет, не отнема много време, за да се разпространи навсякъде. Световната мрежа е един огромен резерв от информация. Не можете да го изгорите или да го издърпате или да го изтриете.

Щом нещо е там, това е завинаги. Ако изтриете акаунта си във Facebook днес, все пак ще намерите някои от изображенията, които изплуват в търсене в Google дори една година по-късно.

Начинът, по който е

Няма какво да направите за това, ако искате да продължите да използвате интернет и удобствата, които предлага. Възможност да останете свързани, да пазарувате от уюта на дома си, да имате Алекса да прави списъци за вас, да гледате любимите си предавания и филми по всяко време, което желаете – те идват с цената на вашите лични данни.

Няма значение дали услугата е безплатна или платена. След като споделите нещо в Интернет, е почти невъзможно да го изтриете.

Въпреки удобствата, които интернет ни е предоставил, нарастващият брой онлайн заплахи прави всички засегнати. Всяка компания събира нашите данни, от нашия доставчик на интернет услуги от Google до Facebook до правителствени и охранителни агенции.

Установено е също, че компаниите за мобилни телефони продават клиентски данни на агенции като NSA. Дори и да мислите, че нямате какво да криете, чувствате ли се в безопасност, когато знаете, че информацията ви е в базата данни на НСО? Определено не.

Изтриване на вашия цифров отпечатък

Един хубав ден решавате да спрете да бъдете в Интернет. Решавате да изтриете своя цифров отпечатък – информацията за вас и свързана с вас, която съществува в интернет въз основа на вашите онлайн дейности. Но е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Интернет е огромен и са необходими секунди, за да може информацията да премине от едно място на друго. Ако го изтриете от едно място, той продължава да съществува на друго място. В резултат на това се показва и при търсене.

Въпреки това, има неща, които можете да направите, за да почистите цифровия си отпечатък малко по малко, като изтриете цялата си следа от Интернет. Включени са доста стъпки и това отнема време, но със сигурност е възможно.

1. Изтрийте своите онлайн акаунти

Първото нещо, което трябва да направите, е да запомните и изтриете всички акаунти, които имате онлайн – от социални медии до пазаруване до стрийминг към игри. За целта трябва да направите списък с местата, където някога сте отваряли акаунти, и след това да ги изтриете.

Сайтове като Facebook и Google улесняват изтриването на акаунта ви, но някои сайтове не са толкова лесни. Липсва или опцията за изтриване, или трябва да се свържете със сайта, за да премахнете профила си.

Това може да включва изкопаване на подходящото лице, за което да се свържете. Ако не знаете как да изтриете акаунта си в определен сайт, това помага да търсите в Google.

2. Изтриване на информация от отделни сайтове

Ако не искате да изтриете целия акаунт, но искате да премахнете определена информация, можете да го направите и вие. Например искате да премахнете абитуриентските си снимки от гимназията от Facebook или стар акаунт в MySpace, до който спряхте достъп преди години, тъй като отне около 5 минути, за да изпратите имейл на някой от този сайт.

Старите туитове, които изглеждат смущаващи или актуализации, които вече нямат смисъл, също могат да бъдат изтривани поотделно. Ако информация, свързана с вас, е публикувана на уебсайт или блог, свържете се със собственика на сайта, за да го премахнете.

Не забравяйте, че собствениците на частни блогове или уебсайтове не са задължени да запазят вашата заявка. Някои уебсайтове не предлагат възможност за изтриване на отделни публикации. В такъв случай изтрийте публикацията и напишете някаква глупост вместо оригиналното съдържание.

3. Изтрийте имейл акаунти

Повечето хора имат множество имейл акаунти, така че ще искате да изтриете всички тях и да запазите само един централен акаунт. Изтриването на имейл акаунти е лесно – просто отворете настройките и намерете опцията за изтриване. За да сте в безопасност онлайн, вместо да използвате някоя от често използваните имейл услуги, използвайте криптирана електронна услуга като ProtonMail.

4. Вземете правни действия

В някои случаи можете да изпратите на Google правно известие за премахване на определено съдържание от техния индекс. Това работи най-вече в случай на обидно или неподходящо съдържание, с което не искате да се свързвате.

Можете също да използвате остарелия инструмент за премахване на URL адреси на Google, за да поискате премахването на определени уеб страници. От Google зависи от вашата заявка, но това са единствените опции, които имате на ваше разположение.

5. Използвайте VPN

Всичко, което правите онлайн, може да бъде проследено до вашия обществен IP адрес. Всеки път, когато сърфирате в интернет, изтегляте приложения или поточно видео, вашият IP е вашият цифров отпечатък. За да предотвратите вашия интернет доставчик, правителствени агенции и потенциални киберпрестъпници за подслушване на вашите онлайн дейности, трябва да скриете своя IP адрес.

Свързвайки се с VPN сървър, ще изглеждате, че разглеждате мрежата, използвайки IP адреса на този VPN сървър, вместо вашия собствен. Освен това целият ви интернет трафик се криптира. Целият процес на настройка на VPN връзка е сравнително прост благодарение на VPN приложения, които можете да настроите на вашия компютър, Mac, Android или iOS устройство.

Първо обаче трябва да се регистрирате с доставчик на VPN услуги. По-долу можете да намерите списък с нашите най-добри снимки:

Време и усилия

В повечето случаи изтриването на вашия цифров отпечатък е уморителен процес, който изисква много време. Дори след като мислите, че сте изтрили всички акаунти, които някога сте имали, все пак може да намерите част от информацията, която се показва при търсене с Google. След това трябва да намерите източника на съдържанието и да го изтриете.

За да намалите цифровия си отпечатък, не забравяйте да използвате само криптирани услуги, които не събират вашите данни. Тези услуги често се заплащат, но с малка такса вие също получавате, за да запазите данните си. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me