Как да проверите безопасността на връзката?

Посетете всяка уеб страница и тя ще има няколко връзки към нея – дори тази страница, която четете в момента. Огледайте се и той има няколко кликвания. Въпреки че връзките могат да бъдат примамливи и винаги карат хората да кликнат върху тях за допълнителна информация, наистина ли са достойни за вашето кликване? Има кликове, които ви обещават забавна статия, но като цяло съдържат подвеждаща информация. Но кликванията не са вредни. Това, за което говорим тук, са връзки, които могат да ви пренесат към уебсайтове с вируси и злонамерени елементи. Това води до заплахи за сигурността на вашите лични данни и може да доведе до кражба на самоличност. Затова винаги е важно да проверите подозрителните връзки, преди да кликнете върху тях.


Как да проверите безопасността на връзката?

Как да проверите безопасността на връзката?

Кой създава вредни връзки и защо?

Онлайн измамниците, които са по-известни като хакери, са хората, стоящи зад тези злонамерени връзки. Те обикновено публикуват фишинг връзки онлайн и се опитват да измамят хората. Понякога щракването на подозрителна връзка ще започне процес на изтегляне, без дори да сте наясно с това. Това може да доведе до инсталиране на злонамерен софтуер например на вашето устройство.

Ако някога сте получили имейл, в който се казва, че сте спечелили лотария, има вероятност да е фишинг имейл, опитвайки се да получите вашите данни или пари. Внимавайте за имейли от компании за кредитни карти или банки. Ако имейл поиска вашата лична информация или ви помоли да кликнете върху подозрителна връзка, това просто може да е имейл с измама.

Как да разберете дали дадена връзка е безопасна?

Има няколко начина да ви помогнем да оцените истинността на връзката.

Прочетете името на домейна

Ако имейл предполагаемо идва от вашата банка и връзката ви отвежда към друг уебсайт, който не е официалният уебсайт на вашата банка, третирайте го като червен флаг. Това може да е опит за фишинг. Ако уебсайтът на вашата банка е https://www.bankofamerica.com/, но връзката ви отвежда до https://www.bankofamerica.wordpress.com/ (само пример), не кликнете върху нея. Това очевидно е фалшив уебсайт.

Въпреки че можете да прочетете първата част от URL адреса и смятате, че е истински, важно е да прочетете правилно целия URL адрес. Някои фишисти заменят 1 с буквата „I“ и 0 с буквата „o“, за да объркат потребителите. Например може да ви пренасочат към https://bank0famerica.com/. Имайте предвид тези малки подробности, когато сте били отведени към външна връзка от имейл.

Задръжте курсора на мишката над връзката

Когато задържите курсора на връзка, забележете долния ляв ъгъл на екрана. Той показва URL адреса на връзката там. Проверете URL адреса от тази част и прочетете напълно URL адреса, за да сте сигурни, че не сте пренасочени към уебсайт за злонамерен софтуер.

Ако не сте сигурни в уебсайт, копирайте URL адреса и го потърсете в Google. Най-добрите резултати ще ви помогнат да откриете дали URL адресът наистина е истински или не.

Проверете заглавката на имейла

Много доставчици на имейл съкращават заглавката, когато получите имейл. Когато разгънете заглавката обаче, ще видите цялата информация за заглавката. Уверете се, че разгънете заглавката, за да прочетете подробностите. Ако смятате, че не знаете изпращача на имейла, не кликнете върху връзките в имейла.

Може да получите имейл, който изглежда истински. Ако обаче не знаете изпращача на имейла, това може да е просто имейл от измама.

Проверете за HTTPS

Всеки надежден банков / финансов уебсайт или магазин за електронна търговия винаги има HTTPS в своя URL адрес и никога HTTP. Когато проверявате URL адреса, уверете се, че търсите „s“ след http в адресната лента.

Когато видите HTTPS, той също ще покаже малка икона на катинара за сигурност преди адреса. Това означава, че уебсайтът е защитен и вашите данни, споделени на уебсайта, са безопасни.

Въпреки че HTTPS в URL адреса не е пълна гаранция, че сайтът е истински, но HTTP е сигурно предаване, че уебсайтът е фалшив. Тъй като финансовите уебсайтове използват пълни стандарти за безопасност, те имат HTTP в своите URL адреси.

Ако уебсайтът има HTTPS в URL адреса си, но уебсайтът не е безопасен, браузърът ще покаже предупредително съобщение, че адресът на уебсайта не съответства на сертификата му. Най-добрият залог да бъдете в безопасност е внимателно да прочетете URL адреса и едва след това да продължите напред със уебсайта, който искате да посетите.

Не проверявайте данните си по имейл

Всички банки, компании за кредитни карти и други финансови институции изясняват, че те никога не искат личните ви данни по имейл или телефон.

Малко вероятно е вашата банка или уебсайт за електронна търговия да ви помолят да потвърдите своята жизненоважна информация по имейл. Често срещан опит за получаване на финансова информация и данни за банковата сметка е да изпратите имейл с данни за пратката и да ви помоля да потвърдите някои данни, за да получите пратката..

Също така, пазете се от имейли от банки, които твърдят, че има необичайна активност във вашия акаунт и трябва да потвърдите паролата си. Ако някога сте получавали такъв имейл и сте объркани, винаги се консултирайте с конкретната компания по телефона относно проблема.

Какво ще кажете за съкратените връзки?

Интернет стана всичко за спестяване на пространство и писане на кратки изречения. Има няколко услуги за съкращаване на URL адреси (като Bit.ly), които ще намалят знаците в URL адреса, като се променят в по-кратък низ от думи.

Какво става, ако връзката във вашия имейл ви отведе до съкратен URL адрес? Задържането на курсора върху тях няма да покаже полезна информация за уебсайта. За да разберете URL адреса, към който тази препратка се пренасочва, можете да използвате функцията „преглед“.

Поставете съкратената връзка в браузъра си и поставете знак „+“ след нея. Това ще ви помогне да получите съответната информация за уебсайта, който искате да посетите. Можете също да използвате уебсайтове на трети страни, за да знаете за съкратените връзки. Можете да опитате www.getlinkinfo.com, за да намерите подробностите за връзката, която ще посетите.

Вижте как сте адресирани в имейла

Фишинг имейлите обикновено са част от по-голяма измама и по този начин са масов продукт, което означава, че имат някои общи неща. Едното е, че много имейли за измами започват с „Уважаеми клиенти“ или „Уважаеми потребители“, вместо всъщност да използват вашето име. Те дори могат да се обърнат към вас с името на имейл адреса си преди знака @. Ако забележите това в имейла си, трябва да бъдете уведомени, че нещо не е наред.

Не се поддавайте на предупреждения, крайни срокове и заплахи

Не бързайте да кликнете върху тази връзка само защото подателят на имейла ви предупреди или заплаши. Предупреждението вероятно също е фалшиво и те просто се опитват да получат пари от вас. Когато видите краен срок или предупреждение, това е добър показател, че връзката ще доведе до фишинг опит. Използването на изкушение или необичайно примамлива оферта също са показатели за измама. Уверете се, че на вашето устройство е инсталирана антивирусна програма. Винаги поддържайте актуализиран и вашия антивирусен софтуер. Много злонамерени връзки и програми могат да бъдат открити чрез използването на антивирусни приложения.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map