Как да проверите дали VPN изтича IP адрес и как да се поправи

Как да проверите дали VPN изтича вашия IP адрес? VPN безспорно са инструменти за защита в стерлинги и помагат на потребителите си да променят или маскират своите IP адреси. Това им помага да заобиколят базираните на местоположението ограничения за предпочитаното от тях съдържание или дори да проверят дали доставчикът им умишлено заглушава или забавя интернет връзката им. За съжаление от обратната страна, пропуските в сигурността могат изведнъж да разкрият истинския ви IP адрес, дори ако се използва VPN и стане лесно експлоатируем. Това означава, че вашата поверителност и сигурност онлайн могат да бъдат изложени на риск. Да не говорим, че геоблокираните канали също могат да открият вашето истинско местоположение. Течовете на VPN са сериозни. Те могат да застрашат вашите банкови данни, имейли, пароли и дори социални номера.

Открийте течове на VPN и ги оправете

Как да проверите дали VPN изпуска вашия IP адрес и да го спрете

Как причинява течове на VPN?

Основното на въпроса е, че VPN или виртуална частна мрежа затъмняват вашия IP адрес, както и самоличността на вашия доставчик на услуги и вашето местоположение. Ако посетите YouTube и видите, че определен видеоклип не е за гледане във вашата страна или сте направили усилие да влезете в нова услуга, за да ви кажат само, че вашата страна не се радва на поддръжката, това означава, че те знаят вашия IP адрес. Използването на VPN мрежи ще ви помогне да заобиколите тези ограничения за местоположение. Ето трите основни начина, по които вашият VPN може да изтече личната ви информация.

Остарели протоколи и грешки

Много VPN доставчици не успяват да поддържат своите VPN протоколи актуални. Още през 2014 г., Кървава грешка беше експлоатиран за отвличане на VPN сесии. Година по-късно недостатъкът на сигурността разкри, че е лесно да видите истинските IP адреси на много потребители на VPN чрез a Функция WebRTC. С други думи, дори когато сте свързани с VPN, уебсайтовете, които посещавате, все още могат да виждат реалния ви адрес в някои случаи.

DNS течове

Може би течовете на DNS са най-известната форма за това как VPN връзка може да изтече вашия IP адрес. Течовете на DNS са главно причинени от лоша конфигурация на операционната система, потребителски грешки и грешки в доставчика на VPN. DNS означава „Система за имена на домейни“. По същество това е механизъм, който превръща адресите на уебсайтове в IP адреси. Подобно на течовете на IP, течовете на DNS също могат да разкрият вашето местоположение. Windows OS вероятно е най-засегнат от течове на DNS поради това как се справя с DNS заявки и разделителна способност.

IPv6 течове

Дори IPv6 протоколът може да причини течове на VPN. Без да е наясно с това, IPv6 може да изложи частна информация, като вашето текущо местоположение. IP протоколите са необходими, за да можете да изпращате и получавате данни в Интернет. Без тях няма да можете да посещавате уебсайтове, да изтегляте файлове или да изпращате имейли. Поради факта, че IPv4 IP адресите изчерпват, IPv6 IP бяха въведени.

Проблемът е, че някои VPN услуги могат да обработват само IPv4 заявки и да игнорират IPv6 заявки. Ако вашият интернет доставчик ви предоставя IPv6, но вашата VPN услуга игнорира IPv6 заявки, вашата VPN връзка вероятно изтича вашето истинско местоположение и други чувствителни данни.

Как да проверите дали VPN изпуска вашия IP адрес?

Ето как работи: При влизане в VPN имате възможност да изберете „изходен сървър“ или всяко място, за което VPN ще „се преструва“, че се намирате. Това убеждава всяка услуга, която действително се намирате в страна, която се поддържа. Ето как ще проверите дали вашият VPN изтича и какво можете да направите, за да го спрете.

  1. За да проверите дали VPN в експлоатация е засегната, влезте в сайт като Whatismyip.network и направете бележка за вашия действителен IP адрес, предоставен от интернет доставчика.
  2. Впоследствие влезте във вашата VPN, изберете изходен сървър в друга държава и потвърдете връзката си.
  3. Върнете се на сайта Whatismyip.network, за да проверите отново вашия IP адрес.
  4. В идеалния случай ще видите нов IP адрес, съответстващ на личния ви VPN, както и държавата, която сте избрали.

След това посетете тестовата страница на WebRTC, докато отбелязвате IP адреса, който се показва там. Когато и двата инструмента проектират IP адреса на вашата VPN, знаете, че всичко е наред. Ако обаче работата на WhatIsMyIP.net отразява вашата VPN, докато тестът WebRTC разкрива вашия нормален IP адрес, знаете, че браузърът ви определено изтича адреса, предоставен от вашия интернет доставчик.

Fix изтичане на VPN – Деактивирайте WebRTC на вашия браузър

Firefox, Chrome и Opera и браузърите, които се основават на тях, имат активиран по подразбиране WebRTC. Internet Explorer и Safari не го правят. Така те не са засегнати. Така или иначе, ако гореспоменатият тест работи в собствения ви браузър, знаете, че сте засегнати.

Тук преминава към браузър, който не е активиран за WebRTC. В случай че искате да продължите със същия браузър като Opera и Chrome, инсталирайте разширението ScriptSafe на уеб магазина на Chrome. Всъщност той е прекалено голям, но ще деактивира WebRTC на браузъра ви. Потребителите на Opera са свободни да използват тази добавка, като първо заобикалят някои стъпки.

С Firefox са достъпни две опции. Можете или да инсталирате Disable WebRTC добавката на Mozilla или директно да деактивирате WebRTC, като отворите нов раздел и локализирате „about: config“ в адресната лента. Кликнете върху фалшивата настройка на „media.peerconnection.enabled“. Разширенията на браузъра обаче, които защитават поверителността като uBlock, AdBlock, Disconnect и Ghostery, не елиминират това поведение. Също така имайте предвид, че любимата ви добавка за поверителност или рекламен блокиращ ще се актуализира, за да блокира WebRTC в бъдеще.

Fix VPN теч – Конфигуриране на VPN на вашия рутер

Това е по-сигурен начин да се предпазите от преправяне на браузъра си, когато актуализирате или инсталирате добавки. Стартирането на вашия VPN на вашия рутер, вместо да го правите директно на вашия компютър, е постоянен метод. Това ще защити всички устройства в домашната мрежа, както и други устройства като таблети, смартфони и приставки със същото криптиране, което вашият десктоп получава от VPN.

Ако обаче често сменяте изходни сървъри, трябва да настройвате настройките на рутера всеки път, когато искате да промените. По същия начин, ако връзката ви е необходима понякога само и особено за работа, а не за стрийминг, трябва да деактивирате или активирате вашата VPN на рутера всеки път, когато е необходим превключвателят. Процесът може да е сложен или лесен и зависи от вашия VPN и рутер. Само не искайте Наполеон Динамит да направи това за вас!

Fix VPN Leak – Използвайте вашите VPN приложения

Ако ръчно конфигурирате VPN връзка, рискът от течове на DNS е по-висок и зависи от вашата точна конфигурация на операционната система. VPN доставчици като ExpressVPN постоянно актуализират и оптимизират своите VPN приложения, за да предотвратят течове на DNS.

Изберете правилния VPN доставчик

В някои случаи VPN потребителите могат да бъдат подмамени да се регистрират с евтина VPN услуга. Въпреки че може да се изкушите да направите това, за да спестите няколко грешки, може да нарушите поверителността си в процеса. Безплатни VPN услуги за случаи са известни с изтичане на IP адреси. Искате да сте сигурни, че използвате защитна VPN услуга. В това ръководство за преглед сме съставили всички най-добри доставчици на VPN.

Как да разберете дали VPN изпуска вашия IP адрес – заключение

Изтичането на VPN засяга предимно потребители на Windows, но в зависимост от използвания VPN и неговата конфигурация, вашият IP адрес може да изтече и в Linux или Mac система. Най-лошата новина е, че поради течове на VPN мислите, че защитавате чувствителните си данни, докато всъщност сте изложени. Надяваме се, че ръководството по-горе ви даде по-добра представа за това как VPN може всъщност да изтече вашия IP адрес и как да се справите с такива случаи, в случай че попаднете на тях.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me