Как да разбера дали вашата уеб камера е хакнала

Знаете ли, че вашата уеб камера може да е била хакната? Някой може да ви наблюдава през вашата уеб камера в момента! Това определено звучи страшно, но няма нужда да се тревожи. Не всички са били обект на хакове на уеб камери. Но ако имате необезпечена уеб камера, със сигурност сте изложени на риск. Освен това е възможно те да се опитат да ви изнудват, след като ви наблюдават известно време. Имало е случаи, когато хакери от уеб камери са изобразявани в медиите. Все още не се знае много за това как са извършени. Знаем обаче, че хакерите имат множество начини за инжектиране на зловреден софтуер в устройството ви. Тези методи им предоставят достъп до целия ви компютър. Това означава, че след като имат достъп до уеб камера, те ще имат достъп и до всичките ви данни.

Знаци, които показват, че вашата уеб камера е хакнала

Знаци, които показват, че вашата уеб камера е хакнала

Проверка на целостта на вашата уеб камера

Така става въпросът как можете да проверите дали вашата камера е в безопасност? Освен това, как можете да го запазите по този начин? Ако смятате, че някой може да получи достъп до вашата уеб камера без вашето съгласие, прочетете, за да знаете какво да правите.

Стъпка 1: Погледнете индикаторната лампа

Най-големият знак, че вашата уеб камера е била хаквана, е ако светлината й е включена, дори и да не сте я включили. Това обаче не винаги е показателно за хакване на уеб камера. Възможно е друга програма да използва вашата уеб камера и просто не знаете за нея.

Може да си помислите, че ако светлината на уеб камерата е включена, това означава, че някой ви шпионира. Въпреки че има шансове това да се случи, това може да се дължи и на разширение на браузъра.

Най-простият начин за тестване е просто да рестартирате устройството си и да рестартирате браузъра си. След като направите това, ако светлината на уеб камерата ви отново се включи, вероятно има някакво разширение. За да знаете кой от тях, ще трябва да изключите всички по един.

Приложенията също могат да причинят включена уеб камера. За целта ще трябва да отворите всяко приложение едно по едно и да видите дали уеб камерата реагира на определено приложение. Това ще отнеме допълнително време, но ще гарантира, че не сте жертва на хакерство на уеб камери.

И ако нищо от това не работи и видите как вашата уеб камера свети самостоятелно, бъдете предпазливи. Просто може да се шпионирате.

Стъпка 2: Помислете дали вашият процес на уеб камера е включен

Изведете мениджъра на задачи. Изберете раздела Процеси, за да намерите списъка на всички процеси, които се изпълняват в момента. Вижте дали функцията за помощна програма за уеб камера е налице или не. Ако е включен и не го използвате, това може да означава, че е хакнат Това обаче не е сигурен знак. Това може просто да е резултат от настройките по подразбиране. За да проверите дали това е така, рестартирайте устройството си и проверете отново диспечера на задачите за помощната програма на уеб камерата.

Стъпка 3: Проучете дали някои приложения използват уеб камерата

Опитайте да стартирате уеб камерата. Ако получите съобщение за грешка, може да има две причини. Или вашата уеб камера се използва от друго приложение или е била хакната. Можете да проверите кое приложение използва вашата уеб камера чрез инструмента Process Explorer. И ако използвате Mac, отидете на Terminal, за да намерите същото.

Стъпка 4: Опитайте Проверка за злонамерен софтуер

Ако сте сигурни, че вашата уеб камера е хакнала, трябва да стартирате сканиране на злонамерен софтуер. Вероятно е вашата машина вече да е заразена. Най-добре е да го сканирате, като използвате добър антивирус.

Стъпки за предотвратяване на хакове от уеб камери

Противно на това, което може да мислите, предотвратяването на хакове от уеб камера е доста просто. Следвайте дадените точки, за да сте сигурни, че вашата уеб камера остава сигурна.

# 1: Включете защитната си стена

Защитните стени са първата линия на защита срещу всеки злонамерен софтуер. Защитната стена постоянно следи онлайн трафика и не позволява на всякакви подозрителни неща да преминат към вашето устройство.

За да намерите настройките на защитната стена на вашето устройство с Windows, посетете Контролния панел > Система и сигурност > Защитна стена на Windows > Включете или изключете защитната стена на Windows.

За Mac отидете на System Preferences > Сигурност & поверителност > Firewall.

# 2: Вземете антивирус

На пазара има няколко антивирусни решения, но не забравяйте да получите най-добрите. Добрият антивирус трябва да има редица разширени опции за сигурност. След като го имате на устройството си, вашият антивирус ще свърши работата по почистване на вашето устройство. Повечето антивирусни програми също са безплатни за използване.

# 3: Не падайте за измами с фишинг

Много често се случва хакерите да се преструват на агент за поддръжка и да ви се обаждат. Те ще ви кажат, че нещо не е наред с вашето устройство или програма и трябва да го отстранят дистанционно. Ако не сте поискали дистанционна помощ, това най-вероятно е измама. Под прикритието на отдалечена помощ те могат да инжектират злонамерен софтуер във вашата система.

# 4: Бъдете бдителни

Много често срещан метод за атака на злонамерен софтуер е чрез компрометирани връзки. Такива връзки обикновено се изпращат чрез имейли. Така че, ако получавате имейли от непознати хора, не ги отваряйте.

# 5: Бъдете внимателни, когато използвате Wi-Fi мрежи

Общественият Wi-Fi може да бъде меденки, създадени от хакери. Наистина е лесно да настроите гореща точка и след това да наблюдавате данните, които се предават върху нея. Ако харесвате достъп до безплатен обществен Wi-Fi, трябва да сте наясно с свързаните рискове.

За да останете защитени в обществен Wi-Fi, уверете се, че използвате VPN. Виртуална частна мрежа ще шифрова вашия трафик и вашите данни ще бъдат безопасни, дори ако някой се опитва да го наблюдава.

# 6: Скрийте уеб камерата си

Поставете лента. Да! Този нискотехнологичен трик работи също толкова добре, колкото всеки от най-сложните. Това е много лесно да се направи и можете изцяло да зависите от него. Ако смятате, че лентата е просто твърде ниска за вас, на пазара има опции.

Идеята да бъдете гледани без ваше знание е смущаваща. Винаги бъдете сигурни, че имате контрол върху поверителността и сигурността си. И ако смятате, че нещо е изключено, просто следвайте стъпките, дадени по-горе, за да разрешите проблема.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me