Как да се уверите, че приложението за Android е безопасно да се инсталира

От много приложения, достъпни за изтегляне в Google Play Store, как да разберете кои от тях са без вируси? Има много случаи, в които Google е свалил откачени от злонамерен софтуер приложения, въпреки че по това време тези приложения вече са изтегляни милион пъти. Това означава ли, че твърдението на Google Play Protect, че те са „системата за сигурност, която никога не спи“, не е достатъчно силна за филтриране на зловреден софтуер? Нека се съгласим само, че вместо в зависимост от вътрешния им антивирус, е по-добре да събираме информираност, за да защитите устройството си с Android от по-нови щамове от злонамерен софтуер.

Как да се уверите, че приложението за Android е безопасно да се инсталира

Как да се уверите, че приложението за Android е безопасно да се инсталира

Как да проверите дали приложението за Android е безопасно за използване

Как да се предпазите да не станете плячка на подобни приложения? Ето някои указатели, за да проверите дали приложението, което ще инсталирате е безопасно:

Първо, запознайте се с терминологията

Могат ли устройствата с Android да бъдат засегнати от злонамерен софтуер или вирус? Знаете ли разликата между вируса и зловредния софтуер? По принцип злонамерен софтуер, кратък за злонамерен софтуер, както показва името е всеки софтуер, създаден със злонамерено намерение да проникне в устройство и да повреди съществуващите файлове или програми.

Зловредният софтуер е широко понятие, обхващащо много форми – rootkit, шпионски софтуер, червеи, рекламен софтуер, троянски коне и вируси – да назовем няколко. Вирусът е зловреден софтуер, който може да повреди файл, като се репликира. Устройствата с Android по подразбиране са защитени от вируси, но са податливи на други видове злонамерен софтуер. Те са най-засегнати от изтеглянето и инсталирането на приложения от ненадеждни източници.

Какви щети могат да причинят злонамерен софтуер?

Зловредният софтуер може да има достъп до вашите лични и чувствителни данни като снимки, контакти, SMS и др. Те могат да проследяват вашето местоположение, да открадват паролите ви или да изпращат съобщения до премиум доставчици на услуги. Историята на търсенето ви може да бъде използвана срещу вас, насочена към вас с реклами или кражба на информация за вашите банкови и кредитни карти и извършване на покупки от ваше име.

В последно време злонамереният софтуер Fakedtoken и ExpensiveWall откраднаха информация за кредитната карта, като се представиха като фалшиви доставчици на услуги. Те бяха изтеглени на милиони смартфони и таблети с Android чрез инсталиране на приложения от ненадеждни сайтове. Открити са злонамерени приложения за злонамерен софтуер като Android / ztorg и Android / deng във файловете на приложението com.android.provision.confirm и org.rain.ball.update.

Трябва да сте наясно с потенциалните смущения, които злонамерен софтуер може да причини на вашето устройство с нежелана реклама или чрез компрометиране на личните ви данни.

Как да защитите устройството си

Сега установихте, че повечето зловреден софтуер влиза във вашия мобилен телефон чрез инсталиране на приложения. Възможно ли е да се въздържате от изтегляне на някакви приложения? Не точно. Това, което можете да направите вместо това, е да вземете няколко предпазни мерки.

Напиши си домашното

Преди да изтеглите приложение, прегледайте цялата информация, която евентуално можете да съберете за него. Проверете дали приложението е истинско или фалшиво. Бъдете информирани за последните новини, свързани с технологиите.

За да знаете дали приложението е оригинално, разгледайте историята на програмиста. Можете просто Google да разработва приложението или името на уебсайта за приложения и да потърси всички предишни приложения, които са пуснали. Проверете наличната информация и в повечето случаи миналите успехи говорят сами за себе си.

Фалшивите приложения също така предлагат невероятни оферти и нечувани отстъпки. Забележете правописа в заглавието на приложението или потърсете граматически грешки в неговото описание или мостри. Ако видите такива, тогава те трябва да служат като червени знамена.

Много хора оставят своя отзив и отзиви за Play Store, а някои приложения настояват за оценка. По-голям брой изтегляния също може да означава, че приложението е законно. Като отидете на отзивите на потребителите, които са изтеглили приложението, можете да знаете дали в софтуера има технически проблеми. Освен това, ако приложението е фалшиво, няма да има отговор на оплакванията на потребителите от края на програмиста. Дори невинно изглеждащите клавиатури на трети страни могат да бъдат опасни за употреба.

Използвайте раздела „прочетете повече“ в магазина на Google Play. Дата на пускане и последна актуализация можете да намерите тук. Фалшивите приложения се инсталират предимно от сайтове на трети страни. Така че, избягвайте да изтегляте от тези магазини.

Стойте далеч от магазините за приложения на трети страни

Магазините за приложения на трети страни може да изглеждат по-добра алтернатива на магазина на Google Play за вашите бюджетни нужди, но е рискован ход да се доверите на наличните приложения.

Фалшиви приложения и измами, предлагащи безумни отстъпки и безплатни бонус функции и други подобни, се маскират като най-добрите налични оферти. Тези приложения, заразени със злонамерен софтуер, когато са инсталирани на вашето устройство, могат да повредят файловете и да повредят системния софтуер. Привидно невинно приложение като приложение за игри може да е дом на злонамерен софтуер, който може да извлече информация за вход за електронна търговия или банкови приложения, инсталирани на устройството. Може да станете жертва на кражба на самоличност.

Решението да се инсталира от магазин за приложения на трети страни не е нищо друго, освен да предадете всичките си пароли на хакери, което улеснява работата им. На вашия телефон се прилагат мерки за сигурност, точно за моменти като тези, но когато решите да ги отменяте, излагате на риск.  

В случай че определено приложение не е достъпно в местния ви магазин на Google Play, просто използвайте това ръководство, за да промените региона си на Play Store.

Разберете разрешенията за приложения

Говорейки за мерките за сигурност на вашето устройство, можете да намерите разрешенията на приложението в раздела за настройки. Отидете в настройките, потърсете „Разрешения за приложения“. Тези настройки могат да проверят дали сайтът, от който се изтегля приложението, е защитен или дали приложението представлява заплаха. Можете също да зададете конкретни разрешения за всяко приложение.

В Google Play превъртете надолу до детайлите на програмиста и проверете разрешенията за приложението. Някои приложения се нуждаят от достъп до вашето местоположение, например – приложение за такси за резервация. Приложението за редактиране на снимки може да се нуждае от разрешение за достъп до камерата ви, но пазете се от искания за разрешение, несвързани с целта на приложението, например, ако трябва да предоставите достъп до чувствителни данни като пароли и информация за вход.

Просто не натискайте сляпо бутона за инсталиране, без да имате ясно разбиране за това, което приемате.

Вземете допълнителни мерки

Ако всичко това ви се струва твърде много, можете да се възползвате от надежден антивирусен софтуер. В самия магазин на Google Play има много проверени и проверени мобилни приложения за безопасност. Изберете антивирус, който предлага сканиране преди инсталиране и след инсталиране – по този начин можете да научите за приложението преди да инсталирате, както и да се отървете от съществуващия зловреден софтуер на вашето устройство.

Няма нужда да се притеснявате винаги, когато трябва да изтеглите ново приложение, просто използвайте перфектно приложение за защита на Android, за да защитите устройството си от приложения, заразващи вашето устройство със злонамерен софтуер.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me