Как да защитим историята на сърфиране от ISP с VPN

Как мога да скрия историята на сърфирането си от интернет доставчика си? Поверителността в интернет винаги е била чувствителна тема. През изминалата седмица американският сенат отмени закон, който възпрепятства интернет доставчиците в Съединените щати да продават историята ви на сърфиране на трети страни. Това означава, че вашият доставчик на интернет услуги вече може да продава вашите дейности за сърфиране на най-високия участник в търга – законно и без вашето съгласие. За да защита на вашата поверителност и история на сърфиране, сега трябва да предприемете допълнителни мерки, като например използване на виртуална частна мрежа, когато излизате онлайн.

Как да скриете историята на сърфиране от интернет доставчика

Как да скриете историята на сърфиране от интернет доставчика

Американският ISP е позволен да проследява вашите сърфиращи дейности – законно

Още през 2016 г. администрацията на Обама одобри нов набор от защита на поверителността в Интернет. Съгласно тези мерки на американските доставчици на интернет ще бъде забранено да събират, съхраняват, споделят и продават лична информация на потребителите. Такава информация включва история на сърфиране, данни за използването на приложения, информация за местоположение и други – без вашето съгласие.

Американският конгрес гласува за отмяна на тези политики за защита, оставяйки поверителността на американските интернет потребители напълно изложена. Привържениците на отмяната на вота настояваха, че прилаганите през 2016 г. наредби за поверителност на интернет ограничават иновациите, като принуждават доставчиците на интернет да се подчиняват на необосновано строги указания.

Каква история на сърфиране може да проследя моя интернет доставчик?

AT&T, Comcast, Verizon и други доставчици на интернет услуги в САЩ вече законно могат да проследяват и продават следните частни данни без вашето съгласие.

 • Данни за геолокация
 • Финансова и здравна информация
 • Информация за децата
 • Социалноосигурителни номера
 • История на уеб сърфиране
 • История на използване на приложението
 • Съдържание на комуникациите
 • Времева маркировка на комуникациите

С други думи, вашият интернет доставчик може да проследи всеки един клик, който направите онлайн. Цялата събрана информация може след това да бъде продадена на рекламодатели, търговци, финансови фирми и други трети страни.

Кой друг проследява моята история на сърфиране?

Почти всички уебсайтове и приложения, които използвате, проследяват вашите сърфиращи дейности. Facebook например използва бисквитки за проследяване на търсенията ви с Google. Ето защо, когато посещавате профила си във Facebook, ви се представя реклама, свързана с вашите скорошни търсения.

Въпреки че е лесно да спрете да използвате сайтове или приложения, които прилагат натрапчиви бисквитки, за да ви шпионират, смяната на вашия доставчик на интернет услуги не е толкова проста.

Ако не друго, вашият доставчик на интернет услуги трябва да бъде начело на защитата на вашата поверителност, а не обратното.

Какво е всичко за Hype About VPN?

VPN мрежи или виртуални частни мрежи не са нищо ново. Юридическите фирми и счетоводните компании винаги са използвали VPN за защита на чувствителните си данни. През последните няколко години броят на хората, използващи VPN, също се увеличи.

Когато се свържете с VPN сървър, вие по принцип криптирате целия си интернет трафик и маскирате IP адреса си. Това означава, че нито вашият интернет доставчик, нито уебсайтовете, които посещавате, нито приложенията, които използвате, могат да проследяват какво правите онлайн. За повече информация за това какво представлява VPN и как работи, вижте тези статии:

 • Какво е VPN?
 • Как работи VPN?
 • VPN законно ли е?
 • 5 Предимства от използването на VPN.

Как VPN ви предпазва от шпиониране на ISP

Как VPN ви предпазва от шпиониране на ISP

Коя е най-добрата VPN, която мога да използвам, за да защитя моята история на сърфиране?

Не всички VPN услуги са надеждни. Някои от тях водят дневници на вашите дейности за сърфиране, докато други използват остарели протоколи. Ето набор от въпроси, които трябва да си зададете, преди да се регистрирате с VPN.

 • Моят VPN използва ли актуални протоколи?
 • Има ли моя VPN добра репутация и опит в областта на поверителността?
 • Лесно разбираеми ли са ToS (условията за услуги)?
 • От какво ме защитава VPN? то?
 • Честна ли е VPN услугата относно своите разкрития?
 • Съхранява ли моята VPN някакви дневници от дейностите ми за сърфиране?

Най-общо VPN услугите, които твърдят, че са безплатни, продават данните на своите потребители на трети страни. Значи е по-добре без тях. Използването на първокласен VPN, който уважава вашата поверителност онлайн, идва на цена. Ето списък на най-добрите доставчици на VPN, които можете да използвате, за да скриете дейностите си за сърфиране от вашия интернет доставчик.

Как да настроя VPN за скриване на историята на сърфиране?

Настройването на VPN връзка за защита на историята на вашите сърфиране и други чувствителни данни е доста направо, дори ако никога не сте използвали VPN преди.

 1. Първо, регистрирайте се с реномирана VPN услуга.
 2. След като създадете своя акаунт, изтеглете и инсталирайте приложението VPN на вашия компютър с Windows, Mac, iPhone, iPad или Android.
 3. Стартирайте приложението VPN и се свържете с VPN сървър.
 4. Оставете VPN приложението да работи във фонов режим и да сърфирате в мрежата анонимно.

Както можете да видите, са ви необходими само няколко минути, за да скриете своята активност при сърфиране и да попречите на вашия интернет доставчик да шпионира това, което правите онлайн.

Какво да кажем за браузъра Tor?

Tor е кратък за „The Onion Browser“. Можете да изтеглите и инсталирате браузъра Tor тук. Браузърът Tor е силно променен, за да увеличи максимално поверителността на вашия уеб. Когато сърфирате в интернет с Tor, целият ви трафик е криптирана. По този начин можете потенциално да използвате този метод за защита на историята на сърфиране. Това обаче идва с някои недостатъци. От една страна, Тор прави хора Повече ▼ чувствителен поради надеждността си на остаряла версия на Firefox. В определени случаи използването на Tor също може да ви изложи на злонамерен зловреден софтуер.

Трябва ли да използвам частен браузър, за да скрия историята на сърфиране?

Използването на режима „инкогнито“ на Chrome или частния прозорец на Firefox няма да попречи на вашия интернет доставчик да проследява вашите онлайн дейности или да има достъп до историята на сърфирането ви. Това обаче възпира определени сайтове да не ви проследят. Само по себе си използването на частен браузър не е достатъчно, за да скриете историята и дейностите на сърфиране. Дори когато използвате частен прозорец, вие също трябва да се свържете към VPN сървър за максимална онлайн поверителност и сигурност.

Как да скриете историята на сърфиране от ISP – Bottom Line

Тъжната истина е, че всичко има цена, дори и нашата поверителност. Въпреки че трябва да плащате около $ 10 на месец, за да защитите историята на сърфирането си, може да не изглежда идеално, в момента това е единственият начин да се уверите, че вашият интернет доставчик не е в състояние да продаде вашата лична информация на най-високите участници в търга..

Долната линия е, че нашите интернет доставчици, Verizon, AT&T и Comcast искат да станат онлайн рекламни гиганти. Вместо да създават приходи от продажба на достъп до мрежата, интернет доставчиците искат да се докоснат до огромните трезори на маркетинговото злато. Почти сигурно е, че най-новите промени в американските интернет политики се ръководят от алчност и нищо друго.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me