Как да защитим профила си в Gmail от хакери

Както всички други онлайн акаунти, и вашият Gmail акаунт е уязвим за хакерска атака и други кибер заплахи. Те, ако бъдат проведени успешно, биха могли да направят живота ви доста нещастен, тъй като повечето от поверителната ни и чувствителна информация обикновено се съхраняват в личните ни имейл акаунти..

Как да защитим профила си в Gmail от хакери

Как да защитим профила си в Gmail от хакери

Всеки, който получава несправедлив или незаконен достъп до парола, може просто да изтрие или компрометира всички контакти, графици, поверителни прикачени файлове, както и частни разговори с едно натискане на мишката или няколко клика на мишката! Освен това вашите банкови сметки и инвестиции също могат да бъдат изчистени!  

Как да защитим профила си в Gmail от хакери

Вашият Gmail хакнат може да доведе до непрекъснат кошмар. Ето защо той изисква защита на акаунта, като преминете през следните стъпки:  

Ограничете всички приложения, които имат достъп до лична информация

Всеки път, когато натиснете бутона за приложение, изискващо разрешение от акаунт в Google, вие позволявате на приложението да получава достъп до вашата лична информация. Тази информация продължава да е достъпна за приложението, дори когато вече не го използвате. Ето защо, за да получите пълен списък на всички приложения, свързани с вашия акаунт в Google, посетете тази страница в Google. Ще получите пълен акаунт за всички оторизирани приложения и общата информация, която могат да съхраняват.

Изтрийте всички приложения, които вече не съдите, или всяко подозрително приложение, което внезапно се появи в списъка ви. В бъдеще също се пазете от всички приложения, които изискват информация за вашия акаунт в Google, както и уебсайтове, които насърчават да се регистрирате с Twitter или Facebook, вместо първо да създавате личен акаунт. За да проверите безопасността на уебсайт, инсталирайте Mywot в уеб браузъра. Той изпраща предупреждения на подозрителни уебсайтове или други подредени онлайн заплахи.

Създайте тази непроницаема парола

Паролата е основният ключ за безопасността на вашия акаунт в Gmail. Използването на една и съща парола за повече от един акаунт излага на хакерски риск, тъй като получаването на достъп до една парола може да доведе и до други сайтове да получат несправедлив достъп. Препоръчително е дългите пароли с думи, които не се използват често или се срещат в речник. Изпробвайте нова парола, като я въведете в метър за сила на паролата, който ще ви каже колко е силен.

Периодично променяйте паролата си

Най-добре е, ако продължавате да променяте паролата си периодично, да речем веднъж на три месеца. Направете паролата сложна комбинация от малки и малки букви, цифри и символи, като я отбележите в дневник, за да не забравите. Дръжте дневника извън обсега, за да не попадне информацията в грешни ръце. Също така никога не разгласявайте паролата си на никого. Ако трябва, сменете го възможно най-скоро и го направете нещо, което само вие ще знаете.

Вашият имейл акаунт трябва да се третира като вашия личен сейф, ключовете, които просто не предавате на никого, който върви по улицата, дори на членовете на вашето семейство. За промяна на паролата, отидете на тази страница и направете необходимото. Всъщност е доста просто.

Вземете потвърждаване в две стъпки

Потвърждаването в две стъпки е допълнителен защитен слой за всеки Gmail акаунт. Това придобива особено значение, когато достъпът до акаунта е от обществени компютри. Можете да го настроите, като посетите тази страница. Това гарантира, че всеки път, когато се опитвате да влезете в профила си в Gmail от неразпознато устройство, Google иска код за потвърждение, който изпраща чрез SMS, гласово повикване или мобилно приложение. След като този код бъде въведен, акаунтът ви в Gmail се отваря.

Разследвайте редовно

Има вероятност акаунтът ви в Gmail да бъде отворен от места, които са донякъде подозрителни или съмнителни. Докато следите, забелязвате ли, че е имало усилие за достъп до акаунта ви от чужбина, незабавно нагоре червеният флаг!

Можете да следите, като превъртите надолу до долната страница на пощенската кутия на Gmail и кликнете върху иконата с подробности вдясно на екрана точно под последната активност в акаунта. След като щракнете върху връзката, се появява прозорец, показващ различните места, от които се отваря имейлът ви. Всяко непознато място върху него трябва незабавно да привлече вниманието за необходимите действия, ако се налага. Също така дръжте предупреждението за всяка необичайна дейност.

Актуализирайте всички настройки на Gmail

Редовното актуализиране на настройките ви в Gmail е изпитан и доказан начин за предпазване от хакери. Това може да стане, като кликнете върху иконата на зъбно колело, разположена в горната дясна страна на страницата на входящата кутия на Gmail. Изберете настройки и в последствие щракнете върху раздела акаунти в менюто. Това е, за да се гарантира, че всички имейл адреси, които попадат в сегмента „изпращам поща като“, са собственост и използвани от вас имейли.

След като направите това, щракнете върху раздела Общи, превъртайки надолу до „Връзка с браузъра“. Изберете опцията „Винаги използвайте https“, тъй като „s“ в края на https предполага допълнителен защитен слой. Затова при проверка на имейла си на обществен компютър, уверете се, че съществува https. За да сте сигурни, че вашата поща не се препраща към неизвестни имейл идентификатори, проверете раздела „Препращане и POP / IMPAC“..

Как да защитим профила си в Gmail от хакери – финални мисли

Разбира се, никога не трябва да кликвате върху връзки или да изтегляте файлове, които изглеждат рибни. Услугите, с които сте се регистрирали, никога няма да ви изпратят имейл с молба за подробности или парола на вашия акаунт. И накрая, за допълнителен слой сигурност и поверителност винаги се препоръчва използването на VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me