Как да защитим вашия BitCoin портфейл

В близкото минало светът беше свидетел на множество заплахи за сигурността, особено по отношение на електронната защита на данните и паричните преводи, свързани с търговски транзакции. Условия като киберкражби и откупни програми вече не са чужди. С криптовалути, като биткойни, прескачащи класациите за популярност, освен това, ето как можете да защитите вашия Bitcoin портфейл.

Как да защитите вашия BitCoin портфейл

Как да защитим вашия BitCoin портфейл

Колко безопасен е биткойн?

Досега Bitcoin се оказа най-сигурната виртуална валута. Но дори и тогава тя не е пощадена от своя дял от кибератаки. Наскоро Bitstamp беше в новините, когато 19 000 BTC бяха обградени, след като виртуалните портфейли на борсата бяха компрометирани. Това възлиза на нетна загуба от около 5 милиона долара. Trojan, Pony Loader 2.0 е в състояние да идентифицира и краде от портфейли, които се съхраняват в заразени системи. Той е откраднал и други криптовалути като Litecoin.

Защо това се случва многократно? Тъй като транзакциите с биткойни се случват необратимо, никой официален орган, който може да действа като посредник, не може да ги отмени. Това придобива специално значение, тъй като двете страни за покупка и продажба са непознати един за друг и обратното може да се случи само в случай на грешка. Освен това властите нямат възможност да проследяват откраднатите биткойни, въпреки многобройните техники, които се прилагат за проследяването им.

Освен това, въпреки че потребителите на биткойн остават анонимни чрез частни биткойн адреси, създадени за всеки отделен виртуален портфейл, всички транзакции се оповестяват публично за всеки, който може да види списъка с транзакции, принадлежащи на адрес. Това изисква допълнителни предпазни мерки, които увеличават поверителността чрез скриване на IP адреса на компютъра с инструменти като VPN или Tor.

Защита на вашия Bitcoin Wallet

Когато започнете да защитавате вашия Bitcoin портфейл, вие всъщност увеличавате сигурността си, когато плащате с валутата. Това ви позволява да защитите както своята идентичност, така и, разбира се, портфейла от потенциална кражба на кибер.

1. Многостранният многоличен биткойн клиент

За да подобрите поверителността си, както и да скриете IP адреса си, използвайки биткойн клиент, който ви позволява да променяте или променяте нов адрес при всяка транзакция. Също така е препоръчително разделянето на транзакции на много портфейли, въз основа на тяхното значение. Препоръчителната процедура е поддържането на портфейл за ежедневни транзакции с относително по-малки суми, които могат да се допълват при необходимост.

2. Защита на идентичността 

Бъдете изключително внимателни, когато споделяте информация за транзакциите в обществени пространства като мрежата. В противен случай може да рискувате по погрешка да разкриете самоличността си и биткойн адреса си. Това би могло да доведе до катастрофални резултати, както се виждаше преди. 

3. Използвайте силна парола

Уверете се, че използвате случайна силна парола. Не използвайте една и съща парола и на множество платформи. Ако го направите, може да поставите в опасност всичките си онлайн акаунти, в случай че киберпрестъпниците нахлуят в някой от тях. Можете лесно да създадете силна случайна парола, като използвате този инструмент.

4. Услуга за депониране

Услугата escrow е полезна, ако купувате или продавате нещо от някой, когото не познавате. Лицето, което плаща, трябва да изпрати своите биткойни до услугата за дескрипция, докато чака да получи артикула, който купува. Междувременно продавачът знае, че парите му са на сигурно място в сметката за дескрипция и препраща договорения по-рано артикул. При получаване на стоката купувачът уведомява услугата escrow, за да извърши окончателното плащане.

5. Архивирайте виртуалния портфейл

По отношение на физическото съхранение се придържайте към нормите, предвидени във всяка важна политика за архивиране. Непрекъснато актуализирайте, използвайте различни местоположения и медии, като ги поддържате винаги криптирани. Чрез криптиране ще гарантирате безопасността.

6. Шифровайте портфейла

Шифроването на портфейла е абсолютно задължително, особено когато го съхранявате онлайн. Основният ключ към безопасността е наличието на много силна и необичайна парола. Използвайте подходящо инструменти като DESlock + за криптиране на файлове, съдържащи цялата чувствителна информация. Още по-добре е да шифровате цялото потребителско пространство или система, която съдържа файловете.

Ако не мислите, че информацията може да бъде взета от вас, просто отидете да гледате филма Blackhat!

7. Двуфакторното удостоверяване е задължително

Когато използвате услугите за съхранение онлайн, важно е да проучите критично плюсовете и минусите на тези, които са наистина надеждни, преди да изберете такава. Но дори и тогава трябва да запомните, че никоя онлайн услуга за съхранение не е абсолютно безупречна и доставчикът на услуги би могъл да развие ахилесова пета и да бъде хакнат, като се има предвид супер мъдростта на професионални хакери и разбойници в киберпространството, управляващи скалата в днешно време.

Двуфакторната автентификация изисква еднократна парола за всяка сделка, която правите и тя се изпраща на вашето мобилно устройство. След като това е доставено от вашия край, тогава преминава само транзакцията.

8. Не използвайте портфейли на мобилните си устройства: 

Мобилните устройства със сигурност могат да бъдат удобни, но са изключително уязвими и за хакерите. По този начин е разумно да избягвате използването им. Това е още по-уместно в случаите, когато големи суми пари се прехвърлят или за покупка, или за продажба. Сделката може да бъде компрометирана или загубена. В такива случаи всъщност е по-безопасно да държите портфейла си върху нещо, което не е свързано с мрежата.

9. Използвайте VPN за добавена сигурност

Свързването към виртуална частна мрежа, по-известна като VPN, ви позволява сигурно да криптирате целия си трафик. Това означава, че целият ви трафик ще преминава през частен тунел, като държи чувствителните ви данни далеч от потенциални любопитни очи. За повече информация за това кои VPN услуги са най-добри за използване с BitCoin, не се колебайте да прочетете нашето задълбочено ръководство за редакция на VPN.

10. Адреси с много подписи

Тези адреси са подходящи за корпоративни транзакции или транзакции с висока сигурност и използват повече от един ключ, които се съхраняват на отделно оборудване, наблюдават и поддържат само от оторизиран персонал. По този начин работата на хакера става много по-трудна, тъй като той ще трябва да компрометира цялото оборудване, в което се съхраняват ключовете, за да прищипва биткойните.

Актуализиране на системите редовно и премахване на виртуалния портфейл, ако не го използвате, са два други начина за защита на портфейла ви.

Как да защитим вашия биткойн портфейл – заключение

Както при всяка друга услуга, която използвате онлайн, съществува определен елемент на риск, когато извършвате транзакции с вашия Bitcoin Wallet. Въпреки това, стига да вземете необходимите предпазни мерки, няма причина да не се възползвате максимално от този защитен тип криптовалута.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me