Как да живеем в свят без мрежова неутралност

Както може би сте наясно, FCC реши да отмени неутралитета на мрежата. Това означава, че интернет вече не е отворен. Въпреки че големи компании като Facebook, Google и Netflix подкрепиха неутралитета на мрежата, FCC реши да го отмени и последиците от това злощастно решение са далечни. Как изглежда бъдещето на Интернет сега, когато Net Neutrality няма?

Как да живеем в свят без мрежова неутралност

Как да живеем в свят без мрежова неутралност

Краят на един отворен свят

Неутралитетът на мрежата направи интернет отворен за всички американци. FCC вече е приел законопроекта, който фактически уби неутралитета на мрежата. Какво означава това за средностатистически потребител в интернет? Отворен интернет позволи на потребителите да решат какво съдържание ще имат достъп в интернет. Той попречи на доставчиците на интернет услуги да предоставят преференциално третиране на всяко конкретно приложение или услуга и по този начин направи интернет съкровищница от възможности.

Сега, когато неутралността на мрежата е мъртва, доставчиците на интернет услуги като Verizon, Comcast и AT&T ще реши какво съдържание ще получите за достъп в интернет. Когато получат контрол над интернет, не е добре за вас. Те могат да блокират популярни услуги, които намират за конкурентни. И те могат да помолят потребителите да плащат повече за достъп до тези услуги. Накратко, интернет ще бъде по-скъп и достъпът ще бъде ограничен. Никога не можете да предвидите кога вашият интернет доставчик ще избере да добави Instagram или Facebook под чадър добавка, за която трябва да доплатите.

Свят без мрежова неутралност

И така, какви са проблемите, с които обикновените потребители ще се сблъскат в света без неутралност на мрежата? Ето някои възможности.

Пропускане на лентата

Това вече беше проблем, преди неутралността на мрежата да влезе в сила. Всеки път, когато интернет доставчиците открият, че потребителят разпространява поточно съдържание, те биха намалили скоростта на интернет за този клиент. Интернет доставчиците настояват, че те само дроселират честотната лента, за да намалят задръстванията в своите мрежи, но няма начин да проверим дали твърденията им са верни или не.

Сега, когато неутралността на мрежата е отменена, никога не можете да предвидите как ще се държи вашият интернет доставчик, когато открият, че имате навика да предавате съдържание по интернет. Те могат отново да дроселират вашата честотна лента. Те биха могли да сключват сделки с някои услуги и да изискват пари от тях за намаляване на скоростта на техните конкурентни услуги. По този начин те могат да ограничат достъпа ви до любимите ви услуги. Те могат също така да попречат на иновативните стартъпи да не слизат от земята.

Блокирани уебсайтове

Когато интернет доставчиците имат абсолютен контрол върху интернет, никой не може да им попречи да блокират уебсайтове, които не им харесват. Например, те могат да сключат сделка с конкретна стрийминг услуга и да блокират конкурентните си уебсайтове, като се позовават на различни причини. Това е несправедливо спрямо блокираните услуги. Също така е несправедливо спрямо техните потребители.

Пилинг конфликти

Въпреки че е вярно, че всички доставчици на интернет услуги са единодушно против неутралитета на мрежата, няма много сътрудничество между тях. Те са съперници един на друг. Това може да създаде повече проблеми на потребителите, които участват в P2P споделяне в две ISP мрежи. Конфликтите са длъжни да възникнат, когато един или и двата интернет доставчика се опитват да осуетят изтеглянето на съдържание от потребителите. Това ще намали скоростта на изтегляне на потребителя. Тези проблеми съществуват от известно време, но сега те само ще се засилят, тъй като доставчиците на интернет услуги се конкурират помежду си.  

Бъдещето на интернет изглежда доста мрачно, без неутралност на мрежата. Не става въпрос за това какво ще правят интернет доставчиците. Става въпрос за това как другите играчи в интернет реагират на това. Големи компании като Google, Netflix или Amazon разполагат с ресурсите да плащат допълнителните такси, които интернет доставчиците изискват от тях. Възможно е също така доставчиците на интернет услуги да не ги ядосат заради своето разбиране. За съжаление, малките стартъпи няма да имат ресурси да се конкурират с по-големите съперници в затворен интернет. Интернет вече няма да ги примамва със своите възможности.

Интернет е от съществено значение за нашия живот и като такъв нямаме търпение да го защитим. Настоящото решение срещу неутралитета на мрежата ще позволи на интернет доставчиците и кабелните компании да продължат да правят това, което правят през цялото това време. В крайна сметка неограниченият интернет на вашия смартфон винаги е бил доста ограничен и никога не сте го забелязали наистина. Сега рискувате да имате „ограничен“ интернет и на другите си устройства.

Решението на FCC означава, че вашите доставчици на интернет услуги и кабелни услуги могат да продължат да правят това, което правят известно време. За съжаление, чрез дерегулиране на интернет, правителството не извършва средни потребители на услуга. Разбира се, съдебните битки за решението на FCC ще продължат с години и в крайна сметка мрежовият неутралитет може да бъде възстановен.

Да живеем в свят без нетна неутралност

Има начини да се справим с решението на FCC. Например, потребителите могат да използват VPN услуга или Tor. Въпреки че има въпроси относно безопасността на използването на Tor, VPN мрежите са безопасни и ви позволяват да заобиколите проблеми като затваряне на честотната лента.

VPN криптира вашите данни и по този начин не позволява на вашия интернет доставчик да вижда какво съдържание имате достъп. В резултат на това те не могат да ограничат вашата честотна лента или да блокират уебсайтовете, които те не предпочитат. По този начин VPN и прокси сървърите ви позволяват да заобиколите всякакви блокажи в интернет. Засега, ако искате неутрален интернет, единствената добра опция, която имате, е VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me