Какви са прокси и трябва ли да ги използвате?

Днес бих искал да поговоря пълномощници. Може би сте чували за тях, тъй като има стотици и стотици от тях – безплатни и премиум версии. Всъщност дори и в интернет настройките ви определено ще намерите опция, наречена „Прокси“.

Какво представляват пълномощните? Трябва ли да ги използваме?

Какво представляват пълномощните? Трябва ли да ги използваме?

Независимо дали знаете нещо за тях или не, предстои да научите какви са те, какви са техните употреби, техен предимства и недостатъци, но и техните опасности, и още. За сега обаче нека започнем с основните положения. Ето всичко, което трябва да знаете за прокси сървърите и дали трябва да ги използвате или не.

Какво е прокси?

Прокси логоКазано по-просто, прокситата са инструменти, използвани за постигане на анонимност онлайн и заобикаляне на цензурата и гео ограниченията. Това не установява анонимност все пак, все пак. Има много различни видове на прокси сървъри и прокси сървъри, и ние ще говорим за тях след малко.

Първото нещо, което трябва да знаете, е това те действат като вашия прозорец във външния свят. Представете си, че се намирате в стая без прозорци, която представлява всичко, което можете достъп в интернет в рамките на вашата държава.

Всичко, което вашата или другите държави не позволяват, като цензурирани материали, гео-ограничено съдържание, и подобно – е отвън. Чрез използване на a пълномощник, инсталирате прозорец в стената на стаята, което ви позволява да преглеждате и това съдържание, като ставате полу-анонимен.

Все пак всичко идва в a цена, и не говоря само за парите. Ще обясня и това, но първо – нека видим какво видове прокси има.

Различни типове прокси са обяснени

Пълномощните лица съществуват от доста дълго време. Проблемите като цензура и онлайн ограничения години наред притесняват хората и са измислени пълномощници, за да разрешат тези проблеми. Използвайки ги обаче, вие сте само на половината път към достигане на a истинско решение.

По време на тяхната история, различни видове прокси сървъри са изобретени, включително:

Уеб прокси

Те се използват най-вече за филтриране на съдържание. Този тип прокси често пази дневници, запазване на информация кои уебсайтове имате достъп и колко честотна лента, която използвате. Трафикът ви минава през този тип прокси, ако го настроите в браузъра си.

Имайте предвид, че регистрацията не винаги е така и всичко зависи от това политика за поверителност на прокси. Също така имайте предвид, че „уеб прокси“ може да се приеме като нещо като общ термин. Например и двете враждебни и анонимни пълномощници могат да бъдат уеб прокси.Уеб прокси

Враждебни пълномощници

Тип прокси, който улавя данни за уеб страниците, които посещавате, и формулярите, които попълвате. Трафикът ви се насилва най-вече чрез този тип прокси и това е така не е безопасно за да ги използвате, тъй като те регистрират вашата информация. Трафикът ви често преминава през този прокси сървър, ако устройството ви получи заразени със злонамерен софтуер.Враждебен прокси

Кеширане на прокси сървъри

Това са сървъри, които могат ускоряване на заявките. Те запазват всички ваши заявки за интернет, „И двете използват DNS заявки и HTTP заявки“, и просто копирайте ресурсите, които често се използват. Това подобрява честотна лента и на цялостно преживяване.

Защо? Е, тъй като повтарящото се съдържание се получава от кеширащия прокси, а не от уебсайта, съдържанието се изисква от. Този тип прокси сървър трябва да се използва само когато е a промо сървър homebrew. С други думи, само вие можете да видите кеширано съдържаниеt и не е трета страна.Пълномощник на трети страни

Анонимизиране на прокси сървъри

Този тип прокси прави вашия интернет сърфиране анонимен, до уебсайтовете, от които искате информация. Както и при други прокси сървъри, собственикът на анонимизиращия прокси сървър все още има достъп до вашата информация.

По отношение на пълномощните обаче, това е най-близкото до анонимност че можете да стигнете до прокси. Отново, за да установите този тип анонимност, най-добре е да настроите такъв сървър. Да, можеш конфигурирайте DNS на всяко устройство без усилие сами.

Прозрачен / прихващащ прокси

Това е прокси сървър, използван за пресечете трафика си, който след това е принуден чрез пълномощника. Това може да доведе до няколко проблема, като например интернет дроселиране, подслушване на вашите действия, запис на вашето онлайн поведение, и повишена цензура.

Можете да проверите за прозрачни прихващания за прокси с този усъвършенстван инструмент за откриване на прокси. Просто го използвайте, за да проверявате периодично и да разберете дали някой слуша.Прозрачен прокси

SmartDNS прокси

С този тип прокси, всичко, което правите, е да промените вашия DNS адрес. След като все пак използвате собствения си IP адрес за по-голямата част от сърфирането си в мрежата. Въз основа на това колко стрийминг канала Умен DNS прокси отблокирайте, ще получите много геоблокирано съдържание. Например, след като промените вашия DNS адрес, можете достъп до BBC Iplayer или USA Netflix, дори да не сте в Великобритания или САЩА.

Начинът на това се дължи на Умна DNS прокси услуга да приемате вашите DNS заявки и да ви изпращаме през техните услуги, вместо да отидете директно на уебсайта, който искате. Това от своя страна позволява на вашия трафик да се появяват географски като идва от Smart DNS прокси сървъра.Интелигентен DNS прокси

Уеб прокси сървърите, това е?

Има и други видове, но това са основните, за които трябва да знаете. очевидно, те идват с доста недостатък, който съхранява по-голямата част от вашата информация. Прокситата не са инструменти, които можете да използвате, за да постигнете истинска анонимност или какъвто и да е тип сигурност в интернет. Въпреки това, tей ви позволяват да заобиколите ограниченията ако не сте загрижени за онлайн поверителността и просто искате да избегнете ограничения.

Прокси, кой и какво?

Както вече обясних, прокситата могат да бъдат много полезни, когато става въпрос за достъп до чуждо или цензурирано съдържание. По същество те скрийте вашия IP адрес от услуга, до която се опитвате да получите достъп чрез тях.

Когато активирате прокси, вашият трафик преминава през него и той действа като a щит че предпазва от излагане. Всяка заявка за информация, която изпращате – например опит за достъп до уебсайт – изпращате я до Прокси сървър. След това сървърът изисква същата информация от уебсайта и след като я получи, тя ви я изпраща.

С други думи, прокси е an посредник между вас и услугата, до която се опитвате да получите достъп. По този начин пълномощникът скрива вашия IP адрес – вашият онлайн адрес – от тези услуги. Това предотвратява излагането на вашите журнали за сърфиране, местоположението ви и вашата идентичност. Един пример за добра и надеждна, която предлага 7-дневна безплатна пробна версия, е Unlocator. Има обаче други доставчици това може да ви помогне, повечето са виртуални частни мрежи които предлагат Smart DNS услуги.

Що се отнася до прокси, които трябва да избягвате, всичко зависи от това какви са вашите предпочитания по отношение на поверителност те. Винаги не забравяйте да проверите техните политика за поверителност, коментари и отзиви на потребителите, и какво точно предлагат. Това трябва да ви предупреди навреме дали проксито е толкова добро, колкото твърди, или ако се опитва да регистрира вашите дейности.

Плюсове и минуси на използването на прокси

Очевидно, както и всичко останало, прокситата също имат своя дял предимства и недостатъци. Ето някои от плюсовете и минусите, с които трябва да сте наясно, когато използвате прокси.

Професионалисти:

 • Останете анонимни
 • Защитете поверителността си от уебсайтове и услуги, които посещавате
 • Скрийте географското си местоположение
 • Получете достъп до цензурирано или гео-ограничено съдържание
 • Те не забавят скоростта на интернет “Ако се използва правилно кеширане
 • Вие сте защитени от злонамерен софтуер, ако проксито е настроен да блокира типове зловреден софтуер. Тъй като данните не взаимодействат директно с вашата система.

Недостатъци:

 • Прокси все още вижда вашия IP адрес и знае кои сте
 • Прокситата рядко използват криптиране. Някои прокси сървъри криптират трафика между вашите системи и прокси сървърите. Това обаче намалява скоростта на вашата честотна лента.
 • Най-добрите прокси са премиум решения, което означава, че ще трябва да платите, за да ги използвате
 • Няма истинска анонимност или защита на данните, тъй като прокси операторът може да вижда вашите данни. 
 • Прокси може да се управлява от злонамерен участник, който може да открадне вашите данни и / или да зарази устройството ви със злонамерен софтуер.

Проблеми с проксите: Поверителност и най-големи опасности

Опасно логоЗа всичките им предимства, пълномощните идват с доста опасности и рискове. Вече посочих, че вашата информация не е безопасна от самия прокси, тъй като услугата я записва.

В зависимост от услугата, те правят това по различни причини. Много от тях са само запис на вашите данни за да могат да предоставят a по-добро обслужване, въпреки че това е вероятно само в случаите, когато става дума за премиум прокси.

Ситуацията е по-сложна, когато говорим за безплатни услуги. Безплатни услуги не получават парите от вас, затова трябва да го направят по друг начин, за да плащат за цялата честотна лента, поддръжка на сървъра и други подобни.

Може да изберат бомбардират те с реклами, или можеха продават информацията те съхраняват. Това прави пълномощните много безполезни, ако целта ви е да подобрите поверителността и сигурността си онлайн.

Единствената полза от подобни услуги е фактът, че все още можете да ги използвате достъп до съдържание че не бихте могли да видите без прокси. Има обаче алтернативни решения което би могло да ви осигури по-добро и по-безопасно обслужване.

Още опасности?

Също така има злонамерени прокси които са създадени от онлайн престъпници, хакери и други подобни. Те винаги са Безплатно за да попаднете в капана им. Те ви позволяват да използвате прокси сървъра им, докато те са използвайки вашата поверителност, крадете чувствителни данни и заразявайте компютъра си със злонамерен софтуер. Може дори да успеят дешифрирайте паролите си.

С други думи, трябва да сте изключително внимателни с безплатните прокси, и никога не ги използвайте за достъп до неща като вашата онлайн банкова сметка, PayPal и подобни. Никога не можеш да знаеш кой е собственик на прокси или кой може да бъде прихващане на вашия трафик.

Има стотици услуги навън, така че изкореняването на лошите е изключително трудно, особено след като за тях е лесно да се върнат пребоядисаха.

Как да разпознаем прокси?

Прокси разпознаванеКакто вероятно разбирате до момента, прокси сървърите могат да бъдат много полезни, но също така много опасен в грешните ръце. Повечето хора, които ги използват, просто искат да постигнат някакво ниво анонимност и поверителност, но има определен процент, който има малко по-нечестни намерения.

Измамници и измамници са известни с това, че използват прокси сървъри, тъй като не забавят интернет толкова много, но все пак могат да им позволят да използват измамен IP адрес, за да скрият истинското си местоположение. 

По този начин те не трябва да се притесняват, докато измамят хора и могат без усилие да извършват измами с кредитни карти или да заобикалят ограниченията. След като злоупотребата с прокси сървъри стана очевидна, разработчиците измислиха услуги за откриване на прокси които можете да използвате за откриване на прокси потребители.

Услуги за откриване – Примери!

Много компании, уебсайтове за електронна търговия, търговци на кредитни карти и други подобни ги използват днес, за да защитят себе си и бизнеса си. Услуги за откриване на прокси сървъри като FraudLabs и MaxMind са сред най-популярните, както могат открийте измамен IP. Някои от тези услуги имат дори уеб версии, които позволяват моментално откриване.

Тези услуги за откриване работят достатъчно просто – всеки път, когато имате достъп до уебсайт, той записва вашия IP. Ако използвате прокси, той ще записва IP на този прокси. Тъй като много хора използват прокси сървъри по целия свят – своите IP адреси станете много по-изложени и лесно се разпознават и съхраняват в база данни.

Така, когато използвате прокси за влизане в уебсайт, сайтът го записва и услугата за откриване на прокси сървър го сравнява със собствената си база данни. Ако има съвпадение, услугата за откриване на прокси съобщава за това на собствения си потребител.

Ако искате да откриете дали сте зад прокси, въпреки че никога не сте го използвали, можете използвайте този инструмент. 

Още няколко метода да се защитите онлайн?

Знам, че тази статия е за прокси, но тъй като отворихме тази кутия с червеи, може да споменем и още няколко проблеми със сигурността

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е, че трябва да помните винаги защити се, докато сърфираш в мрежата. Злобните уебсайтове, реклами и други капани са навсякъде тези дни и последното нещо, което искате е да вземете устройството си заразен.

Сега, както може би знаете – антивирусен софтуер е доста добър начин да защитите компютъра си от най-известните вируси и зловреден софтуер. Можете също така да използвате анти-зловреден софтуер, който е специализиран в различни видове злонамерени заплахи.

Обаче това, което може би не сте знаели, е това антивирусен софтуер вече има функции, които могат да ви предпазят от злонамерени сайтове. Тези функции могат да се различават, но в някои случаи антивирусна програма може да разчита на прокси, за да ви предпази.

Подобрена сигурност на Chrome

По същия начин, ако сте а Google Chrome потребител, вие ще се възползвате от техните инструменти за защита. Прилаганата защита означава, че ако някога въвеждате a злонамерен уебсайт – шансовете са, че Chrome вече има данни за него, съхранени в него база данни.

Ако това е така, може да ви предупреди. Така ще не ви позволява да продължите освен ако наистина не искате да посетите определен уебсайт „Настоятелно препоръчвам да не го правите.“
Предупреждение за злонамерен софтуерЗащита на Chrome

Google постоянно работи подобряване на сигурността на Chrome, производителност и други подобни функции, които да ви държат като потребител, сейф. Разбира се, това не означава, че трябва да свалите охраната си. Винаги има нови заплахи и Google не може винаги да ги обработва навреме. Това означава, че плаща на бъди бдителен и да се използват решения за сигурност като антивирусен, антимасов софтуер, и разбира се – пълномощници и други подобни технологии.

А що се отнася до избора на правилния прокси, не забравяйте изследвам всеки прокси, който може да ви заинтересува, преди да го използвате. Вижте нейната политика за поверителност и разгледайте нейния уебсайт. 

Някои фалшиви прокси услуги, създадени от хакери, биха могли открадне данните или зарази компютъра си със злонамерен софтуер. Не винаги е така, но когато става въпрос за вашата сигурност – плаща да бъдете предпазливи и дори малко параноични. Не забравяйте, че алтернативата може да бъде много по-лоша.

Прокси алтернативи

Докато пълномощниците не са сред най-добрите начини да запазите вашия анонимност онлайн, има няколко алтернативи за да се обърнете към това, ще ви предпази. Два доказани метода са гарантирани, за да запазите вашата анонимност непокътната. Ако не знаете за какво говоря, те са тези Tor браузър или VPN.

Браузър Tor

Tor логоНай- Браузър Tor е анонимен браузър, който ви позволява да запазите вашия самоличност скрита и избягвайте да бъдете проследени от уебсайтове, хакери, правителства или почти всеки друг.

Този браузър използва своята мрежа, която се състои от възли (компютри), които са разположени по целия свят.

Тези компютри обаче не принадлежат на някоя компания или услуга. Вместо това са собственост на други индивидуални потребители които допринасят за мрежата.

Когато използвате Tor, вие също използвате тази мрежа за достъп до уебсайтове. Частта за анонимност обаче идва от факта, че вашата молба за информацията се пренасочва, и тя скача от един компютър на друг.

Това прави стотици или дори хиляди пъти, докато пътят, който прави, е толкова сложен, че никой никога не може да определи кой е изпратил оригинална заявка.

Разбира се, всичко това става за няколко секунди, което означава, че няма да забележите забавяне по-дълго от това. Но, негативната страна е, че забавянето е там, което прави Намерете лошо решение за изтегляне или стрийминг. Цялата информация, която сте поискали, трябва да измине също толкова дълъг път до вас, което е ужасно, когато става въпрос гледане на видеоклипове, филми и други подобни.

Тук вторият вариант получава способността си да блести.

виртуални частни мрежи

VPN логоVPN или Виртуални частни мрежи, са приложения, издадени от VPN услуги. Тези приложения ви позволяват да защитите напълно своята идентичност и поверителност.

Подобно на пълномощниците ще го направят скрийте истинския си IP от уебсайтовете, които посещавате. Те обаче го правят, като ви позволяват да се свързвате със собствените си сървъри, разположени по целия свят.

След като се свържете с един от тези сървъри, получавате име IP адрес, свързан към този сървър и физическото му местоположение.

Това ви позволява да изглеждате сякаш пребивавате на същото място, където седи сървърът. Междувременно вашият собствен IP адрес е скрит от изглед.

Но, за разлика от прокси, VPN не спират дотук. Те почти винаги използват протоколи за сигурност, за да създадат a сигурен тунел и позволи на трафика ви да преминава през него, криейки го в процеса. Това позволява криптиране, което прави трафика Ви напълно нечетлив. Така че, дори ако някой успее да се справи с него, той няма да може да каже какво има.

Основните характеристики

Това е мястото, където нещата стават малко по-сложни, тъй като там също има много VPN услуги и всяка идва със собствен набор от допълнителни функции. Някои нямат нито една; някои имат много. Дори и тези три основни характеристики, които определят VPN – сървърна мрежа, протоколи за сигурност и криптиране – може да варира по сила и качество.

VPN-ите са малко по-бавно отколкото пълномощници, тъй като те са криптиране на целия ви трафик в движение. Въпреки това, с постоянно развитие и усъвършенстване на тази технология, много от тях вече могат да предлагат бързи сървъри, които все още позволяват високи скорости за стрийминг, торент и дори онлайн игри.

Но най-хубавото е, че доста от висококачествените VPN доставчици няма да запишем вашата информация изобщо. Уверете се, че използвате доставчик на VPN с строга политика без регистрация. Но все пак трябва да сте внимателни при избора на VPN и никога не използвайте безплатна, тъй като те са почти винаги толкова лоши, колкото прокситата.

Ако не знаете пътя си, препоръчвам да използвате харесванията на ExpressVPN, BulletVPN, или NordVPN. Тези три доставчика предлагат премиум услуги и най-висока сигурност в бранша. Бъдете в безопасност, изберете надеждна VPN услуга.

заключение

Аз също покрих какви са прокситата и различните типове. В зависимост от вашите нужди, пълномощните могат да бъдат добро или лошо нещо. Така или иначе, винаги се уверете, че търсите вашите сигнали данните се записват. Отново, ако се подозирате, че сте зад прокси или просто искате да проверите това, използвайте този инструмент.

Ако търсите истинска анонимност, по-добре е да се обърнем към Tor или VPN. Проксите просто не са достатъчно добри с всички технологии за проследяване, налични днес. Колко полезно беше това ръководство за вас? Научихте ли нови неща? Разкажете ми всичко за това в коментарите.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me