Какво е Keylogger и как да се предотврати заразяването му

А Keylogger може да се дефинира като софтуер или хардуерно устройство, което продължава да регистрира всеки клавиш, който натиснете на клавиатурата си. Той е в състояние да улови всички пароли, лични съобщения, номера на кредитни карти, както и всичко, което се случва да пишете. Това е опасно за заснемането на натискане на клавиш. Кейлоггерите обикновено се инсталират от зловреден софтуер. Те могат да бъдат инсталирани също от ревниви и подозрителни съпрузи, защитни родители или дори работодатели, които искат да наблюдават дейността на своите служители. Известно е, че корпоративният шпионаж широко използва и хардуерните кейлоггери.

Какво е Keylogger и как да се предотврати заразяването му

Какво е Keylogger и как да се предотврати заразяването му

Как Keylogger влиза в компютъра ви?

На всеки среден компютър повечето keylogger пристигат под формата на зловреден софтуер. Ако компютърът се компрометира, зловредният софтуер обикновено включва функция или keylogger, да речем, троянски език, който ще изтегли keylogger, както и друг опасен и вреден софтуер. Популярността на кейлоггерите за съжаление продължава да расте, защото те лесно позволяват на престъпниците незаконно да крадат брой кредитни карти, пароли, както и други чувствителни и поверителни данни.

Софтуер за регистриране на натискане на клавиши също може да се инсталира от някой в ​​една организация. Защитните родители обикновено инсталират софтуер за keylogger, за да наблюдават всичко, което децата им пишат. Същото се отнася и за подозрителен съпруг, когато е загрижен за изневярата на партньора си. Съществуват обаче закони, които регламентират дали този акт е легален или незаконен, в зависимост от степента на присъединяване към ключове и юрисдикцията.

Хардуерни кейлоггери

Някои кейлоггери могат да бъдат реализирани изцяло като хардуерни устройства. Типичният десктоп се предлага с клавиатура, свързваща се с гърба на компютъра чрез USB кабел.

Ако някой изключи USB кабела на клавиатурата и свърже специално USB устройство между USB порта на работния плот и USB съединителя на клавиатурата, устройството започва да функционира като keylogger. Като посредник той прихваща всички сигнали на клавиатурата, съхранява ги на устройството и впоследствие предава всички натискания на клавиши към компютъра, като прави всичко да изглежда нормално.

Невъзможно е софтуерът за сигурност на компютъра да открие кейлогъра, тъй като работи изцяло в хардуера. Освен това, ако компютърът е скрит под бюро, устройството ще остане незабелязано тотално. Ако записващото устройство е тихо отстранено, няма да има следа от всякаква съмнителна мрежова активност или софтуер за програмиране на ключове.

Ако хардуерните ключодържатели са основната ви грижа, продължете да проверявате компютъра си обратно, за да се уверите, че няма подозрителни външни или чужди устройства, включени между компютъра и кабела на клавиатурата. Keylogger прилича повече на адаптер и е лесно разпознаваем.

Как функционират кейлоггери?

Софтуерът за регистриране на натискане на клавиши е като момче от задната стая, което проследява всеки въведен клавиш. Софтуерът сканира чрез файл за определени типове текст. Например, може да потърси последователности от числа, наподобяващи номера на кредитни карти, като ги качи на злонамерения сървър за злоупотреба по-късно. Софтуерът за ключодържатели може да се комбинира и с друг софтуер за мониторинг на компютър, за да се отбележи какво е написано при посещение на уебсайт на банката, за да открадне паролата ви.

Възможно е също да сканирате цялата история на дневника, за да проверите за какво сърфирате и въведете онлайн. Определен софтуер за мониторинг на компютър също често комбинира програма за скрийншот за заснемане на екранни снимки на това, което се показва на екрана на компютъра в определен момент.

Предотвратяване на инфекцията

Софтуерът за регистрация при натискане на клавиши е основно зловреден софтуер в различна форма. По този начин софтуерът за програмиране на ключове може да бъде избегнат по същия начин, както и други зловредни програми. Силно се препоръчва да се грижите за това, което изтегляте и стартирате, и да използвате надеждна и солидна антивирусна програма, която не позволява на keylogger да влезе в битката. Основните практики за компютърна сигурност поддържат заразата с keylogger.

  • Когато сърфирате в банкови уебсайтове, използвайте екранната клавиатура, за да въведете своя потребителски идентификатор и парола, а не да използвате клавиатурата на компютъра. Това обаче отново не е абсолютно безупречен метод, тъй като има и много кейлоггери, които наблюдават и множество форми за въвеждане на текст. За допълнителна сигурност винаги използвайте VPN, когато банкирате онлайн.
  • Използвайте антивирус: Инсталирайте силна антивирусна програма, особено когато използвате Torrent за изтегляне на софтуер или видео игри. Не изтегляйте нищо подозрително от неизвестни разработчици на софтуер. Инсталирайте само тези неща, които са необходими и използвайте уеб базирана софтуерна алтернатива, която не е необходимо да се инсталира на компютъра. Ето списък на най-популярните антивирусни програми за 2017 г..
  • Използвайте виртуални машини: Програми като vmware и виртуална кутия позволяват работа на няколко операционни системи на един компютър едновременно. Инсталирате всичко, което е безопасно в основната операционна система на компютъра, докато инсталирате всичко, до което keylogger може да има достъп във виртуалната машина.
  • Linux: Официално признат и приет като един от най-добрите защитни методи срещу шпионски софтуер, кейлоггери и вируси! Обикновено Windows keylogger или macs предлагат множество опции и Ubuntu е трогателен избор. Недостатъкът обаче е, че Linux често е несъвместим със софтуера, работещ на mac и Windows, както и популярните игри. Но както Virtual box, така и Vmware работят на Ubuntu. Това означава, че можете да стартирате виртуална машина под Windows под Ubuntu.

Заключителни мисли

Кейлоггерите наистина са тревожна концепция. Те се намесват в поверителността ви и могат да ви изпитат сериозни проблеми, ако личната ви информация попадне в грешни ръце. Вземете превантивни мерки, за да гарантирате, че никой не нахлува незаконно в компютъра ви и не се възползва неоправдано от вашето невежество или невинност по подобни въпроси.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me