Какво е Shadowsocks? Обяснени са подземните пълномощници на Китай

Ако четете тази статия, вероятно сте чували за нов инструмент, който има достъп до геоблокирани сайтове … в Китай! Известен като Shadowsocks, този „техник“ е достъпен от доста време, но едва наскоро успя да го направи в основния поток. Прочетете, за да разберете какво е Shadowsocks, как работи, дали трябва да го използвате и защо е толкова популярен в континентален Китай.

Какво е Shadowsocks? Пояснения на подземните пълномощници в Китай

Какво е Shadowsocks? Обяснени са подземните пълномощници на Китай

Какво е Shadowsocks?

Shadowsocks е технология на базата на прокси сървъри, която се появи през 2012 г., след като Xi Jinping встъпи в длъжност в Китай. Основната му функция е да избягва цензурата и ограниченията онлайн. През по-голямата част от съществуването си той е използван предимно от китайските разработчици, за да заобиколи Голямата защитна стена на Китай, без да бъде хванат.

Дотук добре? Страхотен. Ще стане малко по-сложно, но понесете малко за мен.

Как работи Shadowsocks?

И така, Shadowsocks работи по интернет отворен протокол, наречен SOCKS5.

Той използва този протокол за избирателно пренасочване на част от вашия трафик. Някои доставчици на VPN също предлагат този протокол, особено за потребители, които искат избирателно да шифроват и пренасочват трафика си. Shadowsocks обаче не е VPN.

Мислете за това като супер напреднал прокси. Обикновено прокси сървърите ви свързват с друг компютър, наречен прокси сървър и след това ви свързват с интернет. По този начин ще можете да използвате прокси сървъра за достъп до геоблокирано съдържание по целия свят. Въпреки това, Великата защитна стена на Китай е в състояние да открие прокси. Тъй като Shadowsocks е нещо, което все още може да прескача защитната стена, трябва да прави нещо различно от обикновен прокси, нали??

Точно така. Вижте, Shadowsocks използва HTTPS, за да прикрие вашия трафик. Сега не забравяйте, че не целият ви трафик ще бъде пренасочен, а само това, което е необходимо за достъп до геоблокирано съдържание. Използвайки HTTPS, този инструмент гарантира, че трафикът, който се пренасочва, не може да бъде разграничен от нормалния интернет трафик. По този начин технологията на защитната стена няма да бъде в състояние да ви изведе, нито пък всеки ISP или система за наблюдение на трети страни.

С други думи, потребителите на Shadowsocks в континенталния Китай могат лесно да заобиколят Great Firewall, без никой да знае за това.

Какво е различното между VPN и Shadowsocks?

Много хора изглежда смятат, че Shadowsocks е някакъв нов VPN. Това не е случаят. Както споменах по-горе, Shadowsocks е по-скоро усъвършенстван прокси, отколкото нов VPN.

Основната разлика между двете услуги се крие в техните основни функции. VPN се правят, за да предлагат сигурност, поверителност и анонимност. Ето защо двамата криптират данните ви и пренасочват целия ви трафик. Способността на VPN да осъществява достъп до геоблокирано съдържание е резултат от пренасочения трафик. Това не е основната функция на VPN.

Сенките са различни. За един, той е направен специално за заобикаляне на Голямата защитна стена на Китай. Поверителността и анонимността не са приоритетни при тази технология, тъй като основната й функция е да заобикаля цензурата. Както VPN, така и Shadowsocks имат достъп до геоблокирано съдържание, но и двамата го правят изцяло по различни начини. VPN просто използва сървър за пренасочване на целия ви трафик, Shadowsocks маскира част от вашия трафик, използвайки HTTPS и го пренасочва през прокси.

Може да звучат подобно, но не са еднакви.

Трябва ли да използвам сенки?

Отново бяха направени Shadowsocks, за да заобиколят цензурата. Ако случайно живеете в държава или регион със сериозни онлайн цензурни разпоредби, това може да е подходящият инструмент за вас.

За жителите на страни като Китай, Куба, Саудитска Арабия, Иран, Виетнам, и Тунис, Shadowsocks може в крайна сметка да спести благодат за много потребители за достъп до геоблокирани сайтове.

Ако обаче загрижеността ви е насочена към поверителност, това не е инструментът за вас.

Ето как можете да решите дали трябва да използвате Shadowsocks или не. Задайте си един въпрос: Коя е най-голямата ми заплаха?

Ако отговорът ви е вашият интернет доставчик, тогава да, Shadowsocks ще работи за вас. Ще имате достъп до желаното съдържание, без вашият интернет доставчик да разбере какво правите. Ако обаче отговорът ви беше вашето правителство, може би вместо това се придържайте към добър OlN VPN. Докато китайското правителство блокира много VPN приложения, има някои VPN, които все още работят в Китай.

Още един път за хората отзад: Shadowsocks е инструмент, използван в райони със строги интернет ограничения за заобикаляне на геоблокове, без да информирате вашия интернет доставчик какво правите. Това не е инструмент за киберсигурност. Няма да бъдете анонимни. Не защитава вашата поверителност онлайн.

Какво е Shadowsocks – финални мисли

Това беше много опростено обяснение какво представлява Shadowsocks. Не забравяйте, че тази технология е разработена от и за разработчиците, така че е много техническо начинание да влезете в нея. Като се има предвид, можете да намерите софтуер за търговска употреба тук и там. Ако искате да изтеглите безплатен софтуер, уверете се, че го правите от надежден източник. В крайна сметка, не искате да се свържете със заразена от злонамерен софтуер система, нали??

Уведомете ни в коментарите дали има някакви въпроси относно този интересен инструмент за заобикаляне на цензурата. Ще се опитаме да отговорим на всички ваши запитвания.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me