Какво е VPN? Ръководство за начинаещи

Виртуална частна мрежа, накратко VPN, е частна мрежова система, която е била и все още се използва предимно от компании за защита на техния изходящ и входящ интернет трафик. По същество тези компании използват VPN като инструмент за защита на тяхната поверителност както и да предпазват чувствителните си данни от потенциални опасности онлайн. През последните няколко години използването на VPN се увеличи и в домакинствата поради способността на VPN да добави допълнителен слой онлайн сигурност. Но това не е единствената причина случайните интернет потребители да използват VPN. VPN също ви позволява да заобикаляйте географските ограничения и достъп гео-ограничени уебсайтове и поточни канали това обикновено би било geoblocked на вашата територия. Ще разгледам подробно тази част в тази статия.

Какво е VPN? Защитете онлайн поверителност, заобикаляйте регионалните ограничения

Какво е VPN? Защитете онлайн поверителността, заобикаляйте регионалните ограничения

Какво е VPN? Как защитава онлайн поверителността?

Вероятно сте виждали термина VPN, докато конфигурирате мрежовите настройки на вашия iPhone или Android. Когато ти свържете се към VPN сървър, вашата интернет връзка е криптирана. Вашият реален IP адрес е маскиран и променен. По този начин, защита на вашата поверителност срещу правителствени агенции, хакери, или други любопитни очи, които желаят да подслушват вашата онлайн активност.

Как да започнем?

За да започнете, трябва да се абонирате за VPN услуга. С нарастването на загрижеността за поверителността се наблюдава и прираст на броя на доставчиците на VPN. Начинаещите трябва да са наясно, че не всички VPN са равни. Някои евтини или безплатни VPN файлове също могат да бъдат фалшиви и пълни с вратички, които застрашават вашата онлайн сигурност.

Преди да изберете VPN, вземете съветите на други потребители на VPN и не забравяйте да прочетете отзиви за най-популярните VPN услуги. Най-добрите няма да са евтини, най-малкото безплатно, но ще ви предоставят широк спектър от функции и опции. Ето списък на нашите любими доставчици на VPN услуги:

Какво да търсите при избора на VPN услуга?

Няколко неща, които трябва да имате предвид при избора на VPN услуга, са:

 • Цена: Докато не е нужно да избирате най-скъпата опция на пазара, не избирайте и нещо нелепо евтино. Потърсете VPN, който предлага максимална сигурност, функционалност за конфиденциалност и опции за конфигуриране на разумна цена.
 • скорост: Използването на VPN автоматично изяжда скоростта на връзката ви поради времето за обработка, необходимо за криптиране. Това означава, че трябва да изберете VPN, който предлага бърза и стабилна скорост, която не се влияе от изискванията за криптиране.
 • поверителност: Всички VPN твърдят, че осигуряват поверителност, но някои безплатни или евтини VPN мрежи са известни за водене на дневници на потребителска активност. В тази връзка винаги е разумно да изберете реномиран доставчик на VPN, който е известен с това, че уважава поверителността на потребителите.
 • Лесна употреба: VPN трябва да бъде лесен за настройване и използване дори за най-нетехническия потребител – дори ако вашето име е Хари Соломон или Наполеон Динамит!
 • Сигурност: Колко добър е доставчикът на VPN за предотвратяване на достъп на хакери и киберпрестъпници до вашите данни? Това е основен въпрос, на който трябва да се отговори, за да се определи стойността на VPN.
 • Броят сървъри / държави: Ако трябва да се свържете със сървъри по целия свят, колкото повече страни имат VPN сървърите, толкова по-добре.
 • Броят на едновременните връзки: Докато някои VPN ви позволяват да свързвате само едно устройство към услугата наведнъж, по-скъпите услуги позволяват множество едновременни връзки. Колкото повече, толкова по-добре.

Предимства на VPN

Има няколко предимства от използването на VPN. Някои от тях са:

 • Автоматично криптиране: С VPN цялата информация, прехвърлена онлайн, се съхранява поверителна и криптирана. Когато се свържете чрез VPN, вашите данни преминават през защитен тунел. Дори ако някой се опита да ви пресече данните, това няма да означава нищо, защото информацията ви е криптирана и не четима за всички останали.
 • Защитен обществен WiFi: Няколко души използват отворен или обществен WiFi за достъп до интернет. Но безплатният WiFi е уязвим и за хакери и злонамерен софтуер, тъй като връзката е отворена и нешифрована. Всеки може да прочете вашата лична информация или да я използва за неетични цели. VPN ви защитава в обществена Wifi, като криптира вашите връзки и скрива личните ви данни.
 • Обход на цензурата в Интернет: Хората, които живеят в режим на потисничество, нямат достъп до интернет свободно. Интернет цензурата прави невъзможен достъпът до важна информация. В тези случаи VPN е изключително полезен за заобикаляне на интернет цензурата. VPN криптира връзки, скрива действителния ви IP адрес и ви позволява сигурно и анонимно да сърфирате в мрежата, като минавате през цензура.
 • Сигурни онлайн разговори: Много хора използват VoIP услуги като Skype и Google Voice, за да общуват с други хора. Тези услуги не идват с криптиране, което означава, че всички ваши съобщения и разговори могат да бъдат прихващани от външни лица. VPN е от полза за криптиране на всичките ви обаждания и съобщения и запазване на личните им данни, дори ви помага да заобиколите проследяването и цензурата, като ви анонимни.
 • Спиране на проследяването с Google: Всеки знае как Google събира лични данни, като проследява активността на потребителите. Използването на VPN е брилянтно решение за това досадно нарушение на поверителността. VPN ви защитава и анонимно онлайн, така че Google или друга търсачка не могат да проследяват вашите дейности в мрежата.
 • Заобиколете гео-специфични блокове: Искали ли сте някога да получите достъп до шоутата на Netflix USA, докато седите в Индия? VPN е отговорът. Тъй като VPN има сървъри по целия свят, той ви позволява лесно да заобикаляте гео-специфични блокове и да имате достъп до Netflix от всеки регион, като се свързвате чрез сървъри в тази страна.
 • Безопасни изтегляния: Въпреки че песните и филмите са свободно достъпни в сайтовете за изтегляне, повечето от тях са незаконни и нарушават авторските права. Правителството следи подобни сайтове, често ги прави малко рисковани за използване. VPN криптира вашата връзка, прави ви анонимни и прави изтеглянията ви безопасни, без опасност да бъдат проследени.

Колко безопасен е VPN?

Добрата VPN услуга ще ви осигури максимална онлайн поверителност и сигурност. Ще получите защита срещу киберпрестъпници, злонамерен софтуер, шпионски софтуер, държавен надзор. VPN също предотвратява проследяването и ви държи анонимни от вашия доставчик на интернет услуги.

VPN работи на всички устройства – компютър, лаптоп, смартфон, таблети и дори устройства като смарт телевизори. Има VPN, които ви позволяват да използвате няколко устройства в един и същ абонамент, а други VPN изискват отделна услуга за всяко устройство. Като се има предвид широкият избор на налични в VPN мрежи, не би трябвало да е трудно да намерите такъв, който да отговаря на вашите нужди, независимо дали сте напреднал потребител или просто някои основни сърфиране.

Имайте предвид обаче, че VPN не може да ви защити, ако се отдадете на незаконни дейности. За всяка друга безобидна цел, VPN е мъдър избор в момент, когато поверителността и сигурността на интернет са под сериозна заплаха.

Какво е VPN? Обяснени VPN протоколи

VPN използва различни протоколи за криптиране на връзката ви. Всеки от тези протоколи има различно ниво на сигурност. Основните протоколи, използвани от VPN са PPTP, OpenVPN, IPsec, и L2TP. Недостатъкът е, че колкото по-високо е нивото на защита на VPN протоколите, които използвате, толкова повече вашата интернет скорост може да страда. OpenVPN, известен също като SSL, е един от най-често използваните VPN протоколи, особено сред корпоративните фирми. Погледнете най-много сигурни VPN протоколи, от най-висока до най-ниска.

 1. OpenVPN
 2. IPsec (Защита на интернет протокола)
 3. L2TP (Протокол за тунелиране на слой 2)
 4. PPTP (Протокол за тунелиране от точка до точка)

Преминавайки регионалните ограничения

Другото предимство на използването на VPN е, че ви позволява да деблокирате и гледате поточни канали, които са не е наличен във вашия регион. Netflix, Hulu, Amazon Prime, HBO Go, ABC, BBC iPlayer, Sky Go и Време за шоу всички примери за стрийминг услуги, които не са налични в чужбина. Тези канали преглеждат вашия IP адрес, за да определят вашето местоположение и по този начин решават дали имате право да ги гледате или не. С помощта на VPN можете променете вашия IP адрес. Например, ако сте Американски експат работническата в чужбина, можеш вземете IP адрес в САЩ чрез свързване към американски VPN сървър. Това ефективно деблокира всички американски канали във Великобритания, Канада, Австралия, Германия, Франция, или някъде другаде в чужбина.

VPN също е много полезен, когато става въпрос за достъп до торент сайтове като The Pirate Bay, KickAssTorrent или TorrentHound. VPN ви позволява да сигурно изтегляне на торенти без да се притеснявате, че вашият интернет доставчик ще наблюдава вашите изтегляния.

Друго място, където VPN е полезен, е в училище, колеж или на работа в офиса. На такива места уебсайтовете в социалните мрежи харесват Facebook, Twitter, Youtube или Instagram са често недостъпен. С помощта на VPN можете да използватеnblock и достъп до блокирани уебсайтове във вашето училище, колеж или работа.

Най-добрите VPN доставчици

Има редица елементи, които отличават добрия VPN доставчик от лошия. Първо, трябва да се уверите, че VPN услугата, която използвате не поддържа регистрации на вашата онлайн активност.

На второ място е скорост на VPN сървърите в употреба. Тази част е много важна, тъй като определя дали можете да предавате видеоклипове онлайн без проблеми с буферирането. Можете да измервате скоростта на интернет, докато сте свързани с VPN сървър, като посетите SpeedTest.net.

Третият аспект, който трябва да вземете предвид, е брой VPN сървъри услугата VPN предоставя и страните, в които има VPN сървъри. Освен това правилните VPN доставчици предлагат на своите потребители VPN приложения / клиенти които те могат да инсталират PC, Mac, Android, iPhone или iPad. Тези приложения правят настройването и свързването към VPN сравнително лесно.

Не на последно място е доставчикът на VPN обслужване на клиенти. Докато използвате VPN, може да се сблъскате с някои проблеми, особено ако не сте достатъчно технологични. Имате 24/7 обслужване на клиенти, на което можете да се обърнете, когато се сблъскате с проблеми, свързани с VPN, е много важно.

Тествах и изпробвах множество VPN доставчици, оценявайки техните Скорости на VPN сървъра и обслужване на клиенти в процеса. Чувствайте се свободни да разгледате моя преглед на най-добрите VPN услуги.

Какво са VPN? Заключителни мисли

Регистрирането при надежден VPN доставчик ще ви върне няколко долара всеки месец. Ползите, както по отношение на защита на вашата поверителност онлайн или деблокиране на геоблокирани канали, повече от грим за парите, които плащате.

Запази

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me