Какво и колко знае Google за вас

Технологичният гигант Google стана синоним на търсене в мрежата. Толкова, че да не търсим информация повече – ние го Google. Почти всички услуги на Google са безплатни, от Gmail до Hangouts до YouTube. Въпреки че не трябва да плащаме нищо за достъп до тези услуги, ние имаме нещо друго – нашата частна информация.


Освен това не е тайна, че по-голямата част от приходите на Google идват от реклама. Сигурно сте забелязали реклами, отнасящи се до скорошната ви история на търсене, магически появяващи се, докато сърфирате в интернет. Например, търсите обувки и скоро рекламите от онлайн магазините за обувки започват да се показват във вашата емисия. Всички знаем, че Google използва нашата информация, за да ни показва подходящи реклами. Но колко всъщност Google знаят за нас и колко е безопасна?

Какво и колко знае Google за вас

Какво и колко знае Google за вас

Какво и колко знае Google за вас

Ето как Google събира вашата информация от услугите, които използвате:

Google Web History

Най-очевидният начин Google да се сдобие с вашата лична информация е чрез уеб историята на всички ваши устройства, регистрирани в Google. Тази функция позволява на Google да адаптира бъдещи търсения въз основа на вашата история. Въпреки че това е полезно в някои случаи, той също така позволява на рекламодателите да получат достъп до вашата информация и да ви показват подходящи реклами.

Google също следи другите страници, които посещавате с помощта на проследяване на бисквитки, и Google AdSense и Analytics. Можете да промените предпочитанията си, като отидете в Настройките на рекламите на Google, които ви позволяват да се откажете от реклами или да промените типа реклами, които искате да видите..

YouTube

Почти всички имат достъп до YouTube, защото това е най-лесният начин да гледате видеоклипове онлайн. Но YouTube също следи вашата история, вашите търсения и абонаменти, за да помогне на Google да разбере и разбере повече за вас. Вие – или всеки с достъп до вашия акаунт в Google – можете да видите тази история на таблото на Google.

Google Plus

Facebook дойде много преди Google Plus и научи Google на много неща за събирането на потребителски данни. Google Plus много прилича на Facebook, когато става дума за събиране на вашата информация. От мястото, където живеете, с това, което прекарвате за прехрана на този, който следвате, Google следи всичко това. Google може също така да вижда снимките, които качвате, хората, които маркирате в тях, и дори съобщенията, които изпращате. Да, вече нищо не е частно.

Gmail

Ако сте мислили, че имейлите ви поне са частни, помислете отново. Google извлича данни от Gmail, за да получи информация, която след това се продава на рекламните партньори. Тази информация, съчетана с информацията за вас, открита публично, се използва за показване на насочени реклами. Това включва също GTalk, услугата за чат на Gmail. Цялата история на вашите чатове е запазена и Google е свободен да преглежда и използва информацията.

Google Drive

Съгласно Общите условия на Google, Вие запазвате собствеността върху файловете си в Google Диск, но Google може да ги разглежда по всяко време. Това означава, че вашите данни от Диск също не са частни. Процесът на извличане на данни от Drive не се различава много от начина, по който се добиват данните в Gmail, и въпреки че съдържанието ви остава ваше собствено, то не е наистина частно.

андроид

Нека не забравяме за Android, операционната система, която повечето смартфони и таблети използват днес. Ако имате телефон с Android, вие със сигурност имате акаунт в Google и това прави нелепо лесно за Google да проследява вашата информация, дори ако не сте на компютър.

Телефоните с Android имат GPS и проследяване на местоположението, а това означава, че Google опознава къде живеете, кои места сте често и кои местни преследвания са вашите любими. Ако отидете на инструмента „История на местоположенията“, можете да видите цялата информация, която Google има за вас, и дори можете да изберете да изтриете тази информация. Не се знае дали премахването на историята от телефона ви също го премахва от базата данни на Google.

Услугата за архивиране на Android е полезен инструмент в случай, че повредите телефона си или го загубите. Но това също е голяма проблем. Когато архивирате устройството си, цялата информация на телефона ви, включително приложенията и паролите, се съхранява на сървърите на Google.

Това означава, че информацията може лесно да се използва от Google или да бъде получена по злонамерени средства като хакване на сървърите на Google. Ако някой получи достъп до вашия акаунт в Google, той може лесно да получи тази информация, като регистрира нов телефон.

Как да спрете Google да ви шпионира

Ако се притеснявате, че Google знае толкова много за вас, инсталирането на виртуална частна мрежа е най-добрият вариант. VPN запазва историята на сърфирането ви частна и прави вашите онлайн дейности по-сигурни. Ето най-добрите VPN услуги, които можете да използвате, за да добавите допълнителен слой сигурност и поверителност към всичките си онлайн сделки. За по-подробен преглед и повече информация за VPN, моля, прочетете този отзив.

Британският уебсайт „Огледалото“ също е съставил полезно ръководство за това как да изтриете чистите си и да изтриете всички данни, които Google държи върху вас.

Колко знае Google за вас – приключвайте

Не е лесно да избягате от сянката на Google, ако сте онлайн. Вие раздавате почти всичко, което правите в мрежата, включително историята на търсенето, вашите пароли и вашата лична информация. Намеренията на Google не са злонамерени. Тъй като те реализират най-голяма печалба от реклами, те събират вашата информация, за да ви покажат реклами, които може да намерите подходящи и полезни.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map