Какво може да види вашия интернет доставчик?

“Джейн, знаехте ли, че вашите навици за сърфиране онлайн са видими за вашия интернет доставчик?” „Да, чух за това. Но те не могат да видят ВСИЧКО, което правя, нали? ” Хората по принцип не се замислят за проследяването на интернет доставчика, като приемат, че интернет доставчиците не могат да видят всичко. Истината е, че вашият интернет доставчик може да вижда всичко, което правите онлайн. Това включва всичко – от вашите имейли и пароли, изтегляния, поточно предаване до всичко, което поискате от Google.

Какво може да види вашия интернет доставчик?

Какво може да види вашия интернет доставчик?

Вашият интернет трафик се управлява от вашия интернет доставчик

Целият ви интернет трафик се управлява от вашия интернет доставчик, така че да може лесно да наблюдава вашите онлайн дейности. Те дори могат да събират вашата лична информация. Само като анализирате навиците си за търсене, те могат да разберат вашите интереси. След това тези данни могат да бъдат продавани на рекламодатели на трети страни.

Въпреки че може да мислите, че няма какво да криете, истината е, че вашата информация може да бъде използвана срещу вас, ако попадне в грешни ръце. Ако сте личен човек, няма да искате вашият интернет доставчик да поддържа раздела за вашите интернет дейности. Единственият начин да попречите на властите (и хакерите) да виждат вашия онлайн трафик е да го шифровате.

  Какво е анонимен имейл - как да го получите

Какво може да види вашия интернет доставчик

Ето преглед на това, какво може да види вашият интернет доставчик, когато трафикът ви не е криптиран.

URL адресите на всички сайтове, които посещавате, и вашите данни за вход

Ако посетите незашифрован сайт, който използва HTTP вместо HTTPS, вашият интернет доставчик може да види всичко, което правите на този сайт. Той може да разбере всички URL адреси, които посещавате, да влезете в детайли (включително вашата парола), а ако закупите нещо, вашият интернет доставчик може също да види вашата платежна информация. Ако обаче сайтът използва HTTPS, вашият интернет доставчик може да види само, че сте посетили този сайт. Не може да види какво сте направили в този сайт.

Ако извършвате финансови транзакции онлайн, уверете се, че посещаваните от вас сайтове използват HTTPS. Не посещавайте уебсайтове с невалидни или изтекли SSL сертификати.

Ако търсите пълна поверителност и анонимност, най-добрият ви залог е да използвате VPN услуга. Един добър VPN ще шифрова целия ви трафик и ще попречи на вашия интернет доставчик да вижда какво правите онлайн.

Вашите имейли

Ако вашата електронна услуга не използва шифроване на транспортния слой (TLS), вашият интернет доставчик може лесно да чете съдържанието на имейла ви. Ако използвате имейл, предоставен от вашия интернет доставчик, няма нищо, което те не могат да видят.

Използването на имейл услуга с TLS криптиране е решението на този проблем. Някои доставчици на безплатни имейл услуги не използват TLS. Платената услуга по имейл определено е най-добрият вариант, ако можете да си го позволите.

Torrenting

Използвате ли BitTorrent за изтегляне на файлове от интернет? Дори ако изтегляте законни и легални файлове, вашият интернет доставчик може да следи вашите торент дейности. Вашият интернет доставчик вероятно не се притеснява от съдържанието на файловете, които изтегляте.

  Най-добри Android браузъри през 2023 година

Но ако правите прекалено много торенти и използвате прекомерна честотна лента, те могат да намалят скоростта на изтегляне, за да ви спрат. Използването на VPN е най-лесният и най-безопасният начин да попречите на вашия интернет доставчик да поддържа раздели за вашата поройна дейност.

Вашите биткойн транзакции

Обикновените клиенти на биткойни са по-склонни да изпращат нешифровани съобщения до TCP портове. Това позволява на вашия интернет доставчик да разбере дали използвате биткойн. И тук отново използването на добра VPN е най-сигурният начин да скриете вашите биткойн транзакции от вашия интернет доставчик.

Какво става, ако вашите данни са шифровани?

Ако целият ви интернет трафик е шифрован, вашият интернет доставчик не може да вижда много. Вашите криптирани уеб данни обаче са последвани от нешифровани метаданни и вашият интернет доставчик може да ги анализира. Използвайки тази информация, те не могат да установят кой сайт сте посетили или какво действие сте извършили на тези сайтове.

Въпреки това, от размера, времето и честотата на вашите модели на интернет трафик, те могат да направят някои предположения. Проучванията показват, че дори криптиран трафик дава много информация за вашите онлайн дейности.

Например всеки видеоклип в Youtube има специфичен модел на трафик, когато се предава към вас. Просто проверявайки този модел на трафик, вашият интернет доставчик може да разбере кое видео гледате. Ако използвате интернет на множество устройства, свързването им чрез маршрутизатор с активиран VPN ще направи почти невъзможно вашият интернет доставчик да разбере кое устройство използвате по това време.

Друга интелигентна стратегия е да гарантирате, че имате постоянен трафик, влизащ и излизащ от дома си. По този начин можете да избегнете скокове на трафика, които ще сигнализират вашия интернет доставчик.

  Как да използвате Tor и VPN заедно

VPN за анонимно сърфиране

Има няколко инструмента, които можете да използвате, за да скриете това, което правите онлайн от вашия интернет доставчик. Tor, VPN и прокси сървъри всички пример. Виртуалната частна мрежа или VPN е най-добрият и най-сигурен инструмент, който можете да използвате, за да попречите на вашия интернет доставчик да проследява вашите сърфиращи дейности. Изпълнете тези стъпки, за да не допуснете вашия интернет доставчик да ви следи онлайн.

  1. Първо се регистрирайте с VPN услуга като ExpressVPN.
  2. След това изтеглете тяхното VPN приложение на вашия лаптоп или смартфон.
  3. След като направите това, стартирайте приложението, влезте и се свържете към VPN сървър от приложението.
  4. Целият ви интернет трафик вече ще бъде сигурно криптиран.

Какво може да види вашия интернет доставчик? Заключителни мисли

Използвате ли все още некриптиран интернет? Без VPN вашето онлайн използване е лесно за наблюдение. Всеки хакер с основни познания за хакерство може да чете вашите пакети данни, докато те преминават през вашата система. Когато купувате VPN услуга, не забравяйте да прочетете отзивите, за да разберете най-добрите и най-надеждните VPN. Когато сте защитени от добра VPN, вашият интернет доставчик няма да може да вижда нито една от вашите данни.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me