Кои държави забраняват Facebook?

Забраната на Facebook е нещо, което не е рядкост за много хора в държави по целия свят. Вярвате или не, един от най-популярните уебсайтове в социалните медии не се насърчава да се използва и има много причини зад това решение.

Кои държави забраняват Facebook?

Кои държави забраняват Facebook?

Защо Facebook е забранен в страните?

Силата и влиянието на Facebook върху неговите потребители са неоспорими, но има много правителства по света, които се опитват да изключат жителите си от Facebook. В резултат на това те искат забрана във Facebook, при която потребителите му не могат да искат платформата съгласно правилата на страната. С течение на годините във Фейсбук се налагат правителства, някои постоянни, други временни. Тези правителства се притесняват, че онлайн съдържанието, до което хората имат достъп, може да изкорени репутацията им и да застраши политическите им позиции.

Такива правителства се страхуват от критиката и силата, която Facebook дава. Прекомерното използване на Facebook и излагането на външен свят може да подбуди бунт, протести и много други. Използването на Facebook за тях е средство за организиране на политически протести, което е нещо, което не могат да си позволят. С забраната на Facebook правителството придобива контрол върху своите жители. Намалява дискусиите, мненията и трансфера на информация.

Страни, които са забранили Facebook

Много са страните, които са намесили или забранили достъпа до Facebook. По-долу ще намерите списъка с тези държави.

Китай

Блокадите и забраните са много популярни в Китай. Всъщност това е една от най-трудните страни, що се отнася до ограниченията в интернет. Китай блокира Facebook през 2009 г. след мирен обмен на информация в платформата. Това доведе до смъртоносни бунтове в Синдзян. Въпреки че има съобщения, че китайското правителство е отменило забраната, уебсайтът показва друго. Можете обаче да използвате най-добрият VPN за Китай за деблокиране и достъп до Facebook.

Северна Корея

Северна Корея всъщност може да спечели световния рекорд за блокиране на социалните мрежи по-дълго от която и да е друга държава. По този начин можем да заключим, че Facebook не е наличен там. Пхенян наложи общонационална забрана за Facebook и Twitter. Така дипломатите и хуманитарните организации, които по-рано са имали достъп до платформата за социални медии, вече нямаха достъп до нея.

Индия

Правителството на Индия наложи шестмесечна забрана на Facebook, Twitter и други сайтове за социални мрежи през 2016-17. Причината, която накара правителството да вземе това решение, е злоупотребата със социални медии от антинационални и антисоциални елементи. Друга причина беше да се забрани комуникацията с терористите. Избери най-добър VPN да се използва в Индия, за да има достъп до Facebook свободно.

Бангладеш

Бангладеш беше забранил Facebook преди това и той беше приложен за кратък период от време. Също така десните политически партии и групировки в Бангладеш протестираха срещу неуважителни блогъри по време на предложението. През 2015 г. обаче правителството на Бангладеш отмени забраната, а Facebook стана достъпна от края на 2017 г..

Египет

Египет не е непознат за забраните във Facebook. Още през 2011 г., когато египтяните използваха сайтовете за организиране на протести, правителството наложи забрана на Facebook. Блокът продължи много дни.

Пакистан

Това правителство трябваше да забрани Facebook в един момент, защото някои хора споделяха и публикуваха рисунки на пророк Мохамед. Въпреки че правителството отмени забраната няколко седмици по-късно, Пакистан обеща да продължи да блокира отделни страници, които изглеждат богохулни.

Виетнам

Още през ноември 2009 г. жителите на Виетнам съобщават за невъзможност за достъп до Facebook. Въпреки че правителството отрече да поръча забрана във Facebook, докладите на техниците сочат друго.

Иран

Facebook беше забранен основно в страната след изборите през 2009 г. на фона на опасенията, че опозиционните движения се организират чрез уебсайта. Четири години по-късно правителството отмени забраната без предизвестие. За да използвате Facebook в Иран, потърсете най-добър VPN там.

Сирия

Като част от противодействието на политическия активизъм, правителството блокира Facebook през 2007 г. Въпреки това през 2011 г. президентът Башар ал Асад отмени петгодишната забрана в очевиден опит да предотврати неприятности на собствената си почва.

Куба

Въпреки че Facebook не е официално забранен в Куба, той сигурно е труден за достъп. Само политиците, някои журналисти и студенти по медицина могат законно да имат достъп до мрежата от домовете си. Всички останали трябва да се свържат с онлайн света чрез интернет кафенета.

Facebook Забранен в страни – финални мисли

Независимо дали обичате или ненавиждате Facebook, той все още е една от най-използваните платформи за социални медии наоколо. Над 1,23 милиарда потребители по света обичат Facebook, но трябва да приемете факта, че той не е наличен във всички страни. Въпреки това, колкото и строги да са интернет ограниченията в страните, жителите им все още могат да получат достъп до Facebook с помощта на доставчик на VPN услуги. Всичко, което трябва да направите, е да изберете най-добрият VPN за Facebook, и ще можете да използвате Facebook навсякъде.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me