Кой създава компютърни вируси и защо?

Кой е най-големият страх от всички компютърни потребители? Вируси. Дори човекът с малко компютърни познания е наясно с вирусите (във виртуалната и не-виртуалната причина със сигурност!). Те са непредсказуеми, неочаквани и приемат различни форми. След като вашето устройство е заразено, пътят към възстановяване е дълъг и труден. Така че защо някой би искал да създава вируси на първо място?

Кой създава компютърни вируси и защо?

Кой създава компютърни вируси и защо?

Как започна всичко?

Има много причини, поради които някой би искал да създаде злонамерен софтуер (съкратен за злонамерен софтуер). Те могат да бъдат под формата на вируси, червеи, троянски коне, шпионски софтуер и много други. В сравнение с това колко опасен злонамерен софтуер е станал в наши дни, вирусите са били доста укротени през 1971 г., когато е изобретен първият компютърен вирус.

Това бяха безобидни вируси, които нямаха почти никакъв ефект върху устройството или програмата. Разбира се, Интернет дори не се е развивал тогава, така че този тип злонамерен софтуер се разпространяваше само през дискети.

Днес има милиони компютърни зловредни програми и те могат да се разпространяват по различни начини. Щракнете върху връзка, изтеглете файл или имате достъп до незащитена връзка … всичко това може да доведе до заразяване на вашия компютър или вземане на заложник или личната ви информация да бъде открадната.

Хакерите и киберпрестъпниците стоят най-вече зад разпространението на компютърните вируси. Те обаче не са единствените. Правителствените агенции като NSA също играят ключова роля при въздействието на компютрите с всякакви вируси и откупи. Тези агенции използват такива методи, за да откраднат жизненоважна информация от други страни в това, което стана известно като кибервоенна война.

  8 съвета, за да извлечете максимума от Spotify, който не искате да пропускате!

Какво е вирус?

Какво е вирус? Това е зловреден код, който се вмъква в компютърна програма. Има три типа писатели на вируси. Първият тип е група нови програмисти или кодери, които искат да изпробват новите си знания, но не намират по-добър вариант.

Много от злонамерените кодове, които изписват, изчезват и не се пускат в системата. Вторият тип включва студенти, които тепърва ще усвояват програмиране. Вирусите, които пишат, са слаби и изобщо не са вредни. Третият и най-опасен тип писатели са опитни програмисти и компютърни специалисти, които създават злонамерен софтуер за своите лични, егоистични интереси. Когато бъдат пуснати, тези вируси заразяват стотици устройства и нарушават системата. Това е типът злонамерен софтуер, от който сега се страхуваме толкова много.

Защо вирусите дори съществуват? Каква е тяхната цел?

Както бе споменато по-рано, има няколко причини за създаване на вируси. Някои от тях са:

Да вземем компютърен заложник

Ransomware – вид вирус, който взема компютъра ви като заложник и изисква пари – беше наблюдаван широко наскоро. Целта на този вирус е да поеме контрола над компютър и да го накара да свърши конкретна задача.

Ransomware се разпространява чрез имейли, прикачени файлове и връзки към злонамерени сайтове. Това се прави, за да навреди на съперничещите сайтове или за изнудване на пари или за извършване на друга работа, като вземете компютъра за заложник. Това обикновено е мрежа от компютри с главен компютър, който ги контролира.

Да крадат пари

Тези вируси обикновено се изтеглят като безплатни инструменти за премахване на вируси, които сканират компютъра. След като сканирането завърши, потребителят получава съобщение, че определен инструмент е открит от инструмента и за да го премахне, трябва да бъде закупено цялото приложение.

  Как да подобрите вашия Wi-Fi сигнал и да засилите интернет връзката

Когато покупката се извърши, парите отиват на лицето, опериращо вируса. В други случаи вирусът може да подмами потребителя да споделя чувствителна информация като данни за кредитна карта, която нападателят използва в своя полза.

Да крадат чувствителни данни

Този тип злонамерен софтуер използва метода за провеждане на ключове за кражба на чувствителна информация. Когато вирусът се изтегли на компютър, той използва keylogging, за да създаде запис на всичко, което е въведено в компютъра, включително имейли, пароли, финансови данни, история на чата и др. Кражбата на такава информация може да доведе до загуба на пари и може да доведе до кражба на самоличност.

Да отмъсти

Често вирусите се използват за заразяване на компютъра или софтуерната програма на конкурентна компания или може да се направи, за да отмъсти на някого. Писателите на вируси могат да имат своя лична програма зад пускането на зловреден софтуер в системата. В други случаи вирус може да бъде пуснат в компютърна система само за да се докаже колко уязвима е системата. Днес няма прекалено много зловреден софтуер, осакатяващ компютъра (защото той не позволява разпространението на вируса към други компютри), но вирусите, способни да осакатяват мрежата, съществуват в изобилие. Те са едни от най-страшните вируси.

Как да бъдем в безопасност?

Вирусите са създадени за много цели, но всички те имат един и същи резултат: нарушаване на компютърната система. Има няколко предпазни стъпки, които можете да предприемете, за да избегнете заразяване на устройството си. Най-важното е да настроите антивирусен софтуер на вашия компютър или смартфон. Антивирусните програми като Avast и AVG са първата линия на защита срещу различни онлайн заплахи като вируси, зловреден софтуер и откупи. Освен това никога не кликвайте върху връзки, които изглеждат подозрителни. Бъдете го във вашата пощенска кутия или уебсайтове, които посещавате. И накрая, винаги се препоръчва да се свързвате с VPN сървър, когато излизате онлайн. Това ще ви позволи да криптирате целия си интернет трафик. По този начин предотвратете подслушването на потенциалните сополи върху това, което правите, докато сърфирате в мрежата.

  Наблюдение на пет очи - правителствата са готови да получат вашите данни
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me