Могат ли и продават ли вашите данни доставчиците на интернет услуги?

Въпросът за възрастта все още продължава: продават ли доставчици на интернет услуги (ISP) данни за клиенти. Не е изненадващо, че отговорът е да. Независимо от държавата, в която живеете, вярно е, че интернет доставчиците имат достъп до огромно количество лични данни и са свободни да ги продават на рекламни партньори. В това отношение доставчиците на интернет услуги не са твърде различни от Google или Facebook, за които се знае, че продават потребителски данни на рекламни партньори.


Могат ли и продават ли вашите данни доставчиците на интернет услуги?

Могат ли и правят ли доставчиците на интернет услуги вашите данни?

Отменен американски закон за поверителност на интернет

След отмяна на политиката в САЩ, интернет доставчиците вече са свободни да събират и продават клиентски данни на трети страни. Конгресът беше отменен от правилата на Федералната комисия за съобщения (FCC) за широколентова защита на поверителността на личните данни, които биха попречили на интернет доставчиците да продават лични данни на клиенти без предварително съгласие..

Това предоставя на интернет доставчиците безплатно движение. Преди FCC да започне да регулира ISP, те бяха под надзора на Федералната търговска комисия (FTC). Но решение на Федералния съд лиши FTC от тази власт. Сега всички телефонни компании и интернет доставчици са под FCC.

Целта на събирането на данни е тази: те продават данните на рекламни партньори, които използват данните за създаване на подходящи реклами и ги поставят в мрежата. Печалбите са разделени между двете страни. Както всички са наясно, рекламата генерира най-голям дял от приходите за интернет доставчиците, така че събирането на данни е от съществено значение.

Как интернет доставчиците събират данни

Има огромна разлика между събирането на данни от уебсайтове като Facebook и Google и това от доставчиците на интернет услуги. Когато имате достъп до Google или Facebook, вие повече или по-малко желаете и съзнателно им позволявате да ви следят в замяна на услугата. Ако не искате да бъдете проследени, можете да останете далеч от използването на тези услуги.

Въпреки това нямате избор, когато става дума за интернет доставчици. Трябва да използвате тяхната услуга, за да получите достъп до интернет и вие също плащате за нея.

Интернет доставчиците също така следят информацията, защото са задължени да го правят. Тези компании имат не само достъп до всички данни, които се генерират в Интернет, но също така са задължени да проследяват и наблюдават данните в DNS, за да се уверят, че мрежата работи правилно и да не се злоупотребява..

Те трябва да направят това, за да се уверят в сигурността на мрежата, а също и да се защитят от онлайн атаки. Нещото, което трябва да се чудя е колко знаят интернет доставчиците за своите клиенти, как съхраняват информацията и с кого я споделят.

Проследявате се онлайн

Дори и правилата за поверителност да не бяха отменени, нещата щяха да бъдат същите. Никой не спазва правилата така или иначе, що се отнася до поверителността в интернет. Когато човек попадне в Интернет, той трябва да се примири с факта, че се проследява и дейността му се следи. Но в случай на уебсайтове, вие се проследявате само когато сте влезли в системата; в случай на доставчици на интернет услуги ви се проследяват през цялото време.

Докато някои доставчици на интернет услуги заявяват, че вашата информация никога не се използва по грешен начин от доставчиците и рекламните партньори, други ясно заявяват, че събират вашата лична информация, включително финансови данни като кредитни номера и номера на социалното осигуряване.

Какво можете да направите по въпроса?

Въпреки че фактът, че интернет доставчиците събират и продават личните ви данни, е добре известен, това, което не е добре известно, са начините да се защитите. Най-доброто решение за предпазване от онлайн нарушаване на поверителността е използването на VPN. Виртуалната частна мрежа е средство за осигуряване на връзки за предаване на чувствителни данни и има много предимства.

Предимства от използването на VPN

Няколко предимства на VPN включват маскиране на IP адреси, заобикаляне на георестрикцията и интернет цензурата, криптирани предавания и анонимност онлайн. Дори ако доставчиците на интернет услуги са в състояние да проследяват данните, които предавате, това няма да е нищо друго. Само вие и защитеният VPN сървър можете да четете криптираните данни.

VPN мрежите могат да се използват на компютър или Mac, iOS или Android, лаптоп, мобилен телефон, както и на рутер за цялата къща. Вашият интернет доставчик ви следи дори докато четете това. За да се предпазите от нарушаване на поверителността в мрежата и да събирате и продавате данните си, трябва да инсталирате VPN. Каквото и да се случи с правилата за защита на поверителността на FCC, с VPN можете да бъдете в безопасност през цялото време. Вземете VPN, изглежда, че големият брат вече гледа постоянно. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map