Може ли интернетът да се изключи?

За повечето от нас в интернет социалните медии станаха синоним на Facebook. Само за момент си представете, че поради силна буря този колосален мрежов сайт за малко се нарушава. Това може да не окаже огромно влияние върху живота ни. Най-лошата ситуация, с която можете да се сблъскате е, че не можете да гледате или споделяте видеоклипове или вирусни котки за котки известно време.

Може ли интернетът да се изключи?

Може ли интернетът да се изключи?

Но в края на септември точно това се случи и това не е първото събитие през тази година. Гигантът на социалните медии трябваше да се сблъска с тази временна криза за трети път, като изпрати нетизиите в безумие.

Реална необходимост от такава паника обаче няма. Интернет е нищо повече от голяма мрежа от няколко възли, независими един от друг, свързани помежду си. Група бизнес или правителства контролират и поддържат тази колекция. Дизайнът по подразбиране съхранява копия на цялата информация. Това означава, че дори ако мрежата е частично нарушена, все още можете да получите достъп до данните си през друга част от мрежата.

Така че Интернет не може да се изключи?

Всъщност частичната неработоспособност на интернет е възможна при събития като земетресения или прекъсвания на електрозахранването, споменати по-горе. Когато това се случи, услугите в определен регион или в цяла държава ще бъдат засегнати, но не толкова вредно, че да се сринат напълно в целия свят. Земетресенията през 2007 г., преживени от Азия, доведоха до повреда на подводни кабели и основен проблем с далекосъобщенията в този регион. Останалата част от света обаче можеше да получи достъп до интернет нормално.

Нещо повече, правителствата на няколко държави са предприели мерки, за да попречат на своите граждани да имат достъп до определени страници или уебсайтове в интернет, като използват схеми за защита, като например създаване на защитни стени. Това наричаме интернет цензура. Правителството на Египет се опита да премахне напълно достъпа до интернет на своите хора през 2011 г. Но опитите им се оказаха безполезни, тъй като хората намериха начини да се свържат дори по време на такова строго изключване.

Какво се случва при катастрофи в интернет?

Нека първо разберем какво означава терминът „трясък“. Не е точно гигантска заплаха за кибернетичния свят по целия свят. Все пак крах означава, че ще има значителна дестабилизация по отношение на търговията и комуникацията в голям географски район. Две нива на сценарии могат да причинят това:

  • Първото ниво е, когато няма връзка между сървър и сървър в цялото полукълбо. Това води до прекъсване на връзката между магистралите за първични и континентални данни и всички основни комунални услуги се заличават.
  • Второто ниво е още по-лошо. Всички потребители по света нямат достъп до интернет и могат да виждат само съобщение за грешка.

Наистина ли възникват подобни ситуации?

Факт е, че някои каталитични катализатори с висока вероятност могат да причинят срив. Сривовете са не само възможни, но и предстоящи, ако не прилагаме превантивни мерки, за да ги спрем:

1. Електромагнитно импулсно оръжие

Ако използваме EMP (електромагнитно импулсно оръжие), ще се нуждае от радиус от няколко хиляди мили, за да видим някакъв ефект. Детонирането на наземна ЕМП ще доведе до забавяне на националната свързаност. Но дори и скоростта на свързване на даден регион да бъде намалена до нула, ще има пренос на данни в други възли на по-голяма, континентална мрежа.

В хипотетична ситуация, при която вражеска чужда държава детонира ядрена бойна глава над част от страната, тя би създала електромагнитна ударна вълна с огромна величина. Той може да засегне цялата основна интернет инфраструктура и сървърите в радиуса на EMP. Всичко останало, което е отдалечено свързано с електрическата му мрежа, може да се направи безполезно.

2. Космическа атака

Има възможност за космическа атака с друг вид енергийна вълна на ЕМП. Ако предположим, че „слънчева светкавица от клас X“ – подобно на събитията от „Карингтън събитие“, се удари в земята, може да унищожи интернет.

Според НАСА електромагнитните полета на слънчевата буря, произведени от космическото време, могат да предизвикат екстремни жични течения. Това може да прекъсне електропроводите и да причини широко закъснения, които увреждат интернет комуникационните кабели. И така, в случай, че причиняването на енергията преминава между Пекин и Манхатън, всички възли по този път стават скрап.

3. Кибер атака

Сирийската армия, подкрепяща режима на Башар ал Асад, се твърди, че е извършила хакерска колективна атака през 2013 г. Те са насочени към компании като NASDAQ, Google, Twitter и New York Times. 

Предполагаемата атака на кибер тероризма на екипа на Асад разкри важни последствия от цифрова стачка. Тази просирийска хакерска група, финансирана от разбито правителство в Близкия Изток, имаше ограничени ресурси в сравнение с мощна нация с конвенционална военна способност като Северна Корея.

Все пак, беше необходимо много анализи за проникване, за да се намери източникът на споменатата кибератака. Той само потвърждава съществуващите страхове. Киберпрестъпниците с много по-ефективна стратегия и средства могат да дестабилизират интернет всеки момент. Ако хората на Асад могат да се опитат да насочат Google, тогава екипът на Путин може лесно да изключи интернет напълно.

4. Kill Switch

Ако правителството желае, то може да отреже интернет и ние казваме това, защото те са го обявили открито. През юни 2010 г. беше предложен законопроект, наречен PCNAA (Защита на киберпространството като национален закон за активите); даване на правомощията на Oval Office да разрешава спешното спиране на частни и правителствени мрежи в случай на кибератаки, които биха могли да причинят загуба на хора или други големи щети.

Ако правителството може да извърши тази операция в собствената си държава, на теория е възможно и чужда държава да използва този ключ за убийство и да извърши цифрово нашествие в САЩ.

5. В случай на прекъсване на кабела

В статия на CNN анализаторите заявиха, че незабележим кораб влачи котвата си, която прекъсна важен кабел за данни на океанското дъно. Това се оказа погрешно, но никой не можа да намери точната причина защо кабел ще се прекъсне. Това представлява реална заплаха, тъй като всеки военноморски командир просто трябва да влачи котвата на кораба си на океанското дъно, за да наруши икономиката или да води война с друга нация.

заключение

И накрая, можем само да заключим, че спирането на интернет ще изисква основно ниво на глобална координация между правителствата на различни държави. В противен случай все още е възможно да се получи достъп до интернет в няколко части на света. Тъй като мрежата е децентрализирана система, няма възможност да има един превключвател за убийство, който да изключи интернет за целия свят. За всеки случай сме подготвили ръководство, което може да Ви преведе какво да правите, в случай че Интернет в крайна сметка се изключи.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me