Може ли VPN да увеличи скоростта на изтегляне?

Това е мечтата на всеки интернет потребител – по-бърза скорост. Независимо дали просто сърфирате в интернет или изтегляте някои файлове, бавната скорост е досадна за всички. Това е причината всеки потребител на Интернет да търси начини да ускори връзката. Някои методи работят, докато някои не работят. Скоростта, на която се радвате, зависи изцяло от вашия доставчик на интернет услуги. Освен ако не купите по-скъп план, няма вероятност нещо друго да ускори връзката ви. Много е казано за виртуалните частни мрежи като решение. Някои казват, че VPN може да влачи скоростта на изтегляне надолу, докато други твърдят, че всъщност може да я подобри. И така, каква е истинската истина?

Може ли VPN да увеличи скоростта на изтегляне?

Може ли VPN да увеличи скоростта на изтегляне?

Може ли VPN да подобри скоростта на изтегляне?

Много потребители започнаха да вярват, че използването на виртуална частна мрежа увеличава скоростта на интернет. При нормални обстоятелства това не се случва, защото скоростта е изцяло в ръцете на доставчика на услуги. Ако обаче вашият доставчик на услуги намалява вашата честотна лента, VPN може да помогне за подобряване на скоростта.

Заглушаването на честотната лента обикновено се прави, за да накара потребителят да купи по-скъп абонаментен план. Ако случаят е такъв, използването на VPN определено ще повиши скоростта ви онлайн, независимо дали за редовно сърфиране или за изтегляне.

Най-просто казано, VPN може да подобри скоростта на вашия интернет само в случай на заглушаване на честотната лента.

Какво е трафик на честотната лента?

Много често доставчиците на интернет услуги ограничават честотната лента, за да накарат потребителите да купуват по-скъпите планове. Много потребители не осъзнават това и в крайна сметка купуват скъпи планове с надеждата за по-добра скорост. Разбира се, не всеки доставчик на услуги прави това, но това се случва достатъчно често, за да разтревожи потребителите.

Трудно е да се определят случаи на заглушаване на честотната лента. Има моменти, когато честотната лента се променя самостоятелно поради силата на мрежата, климатичните условия и т.н. Но има и случаи, когато скоростта е ограничена нарочно от доставчика на услуги.

Въпреки че не е лесно да се каже, как се използва трафик на честотната лента, има начини да я идентифицирате. Например, ако забележите рязък спад в скоростта, най-вероятно е заглушаване на честотната лента. Ако спадът в скоростта се случи с един и същ вид съдържание или когато извършвате един и същ тип онлайн дейност, тогава най-вероятно вашият доставчик на услуги задържа скоростта ви.

Например, ако всичко останало работи с нормална скорост, но се забавя значително, когато се опитате да предавате нещо онлайн, вероятно е пример за намаляване на честотната лента. Някои потребители на Netflix се оплакват, че техните доставчици на услуги намаляват честотната си лента и показват видео с високо HD качество.

Как помага VPN?

Доставчиците на интернет услуги използват избирателно дроселиране, за да ограничат честотната лента. Това обикновено се случва, когато се опитате да поточно или изтеглите нещо с високо качество. За да намалите честотната си лента, вашият доставчик на услуги трябва да може да вижда вашата онлайн активност. Когато използвате VPN, вашата активност остава частна и няма ограничаване на честотната лента.

VPN предава информация между вашия компютър и сървъра през защитен тунел. Никой извън този тунел не може да чете криптираните данни. Това не позволява на хакери, доставчици на интернет услуги и други онлайн престъпници да четат вашата чувствителна информация. В резултат на това вашият доставчик на интернет услуги не може да види какво правите онлайн, тъй като трафикът ви се появява под формата на нечетлив шум. Това означава, че не е възможно заглушаване на честотната лента.

Примери, при които VPN не помага за подобряване на скоростта на изтегляне

Тук трябва да се спомене, че ако скоростта ви е бавна, дори без заглушаване на честотната лента, VPN няма да направи нищо за подобряване на нещата. По-скоро, ако използвате VPN при вече бавна връзка, ще забележите значителен спад в скоростта, когато сте свързани с VPN.

Има три основни фактора, които могат да забавят VPN:

  • Претоварени сървъри: Това обикновено се случва с безплатни VPN мрежи, които имат много потребители, но нямат достатъчно сървъри или честотна лента.
  • Разстояние на сървърите: Ако сте в Индия и се опитвате да се свържете със сървър в САЩ, това може да повлияе на скоростта ви заради разстоянието. Това се случва и когато няма достатъчно сървъри.
  • Криптиране отгоре: Колкото по-добро е криптирането, толкова по-бавна е скоростта на връзката. Това се случва, защото шифрованите файлове заемат повече място от некодираните.

Най-добрият VPN за подобряване на скоростта на изтегляне

Ако търсите доставчик на VPN услуги, който да използвате, за да избегнете заглушаване на ISP, избягвайте безплатни VPN мрежи веднага. Безплатните VPN сървъри почти винаги са претоварени. Това води до по-ниски скорости. Премиум VPN предлага на своите потребители достъп до стотици сървъри в мрежи за данни от първи ред. Колкото повече VPN сървъри можете да се свържете, толкова по-малък е шансът да бъдат претоварени. 30-дневна гаранция за връщане на парите също е от съществено значение. Това ще ви позволи да си върнете парите само в случай, че не забележите драстично подобрение при използване на VPN. Ето най-бързите VPN, които можете да използвате, за да увеличите скоростта на изтегляне:

Може ли VPN да подобри скоростта на изтегляне? – Обобщение

Основният момент, който трябва да се отбележи, е, че VPN подобрява скоростта, когато има умишлено намаляване на честотната лента от доставчиците на интернет услуги. Ако скоростта на вашия интернет е нормално бавна без ограничаване на честотната лента, VPN не може да направи нищо. Това е проблем, който трябва да се заемете с вашия доставчик на интернет услуги.

Не търсете скоростта сама. VPN е цялостно решение за поверителност и сигурност, дори ако нямате какво да криете.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me