Приложения за Android и iOS, които рискуват вашата поверителност

Поверителността е способността да контролирате каква информация за себе си е достъпна за другите. С неотдавнашния прилив на приложения за смартфони ние, както съзнателно, така и несъзнателно, изхвърляме поверителността си. В съответствие с преобладаващата тенденция, непрекъснато изтегляте нови приложения на вашия смартфон с Android. Но знаете ли, че това упражнение може да бъде източник на сериозни проблеми. Ако приложенията се изтеглят от неизвестни и непотвърдени източници, рискът е още по-голям. Примамката да можете да изтегляте безплатни приложения без никакви разходи е несъмнено неустоима. Факт е, че смартфоните на Android на Google са по-уязвими от атаки от хакери, отколкото Microsoft телефони на Microsoft или Apple iOS. В това ръководство ще разгледаме приложенията, които могат да рискуват поверителността на вашия смартфон. Можете също така да намерите списък с приложения, които ще ви помогнат да защитите сигурността на вашия портативен компютър.


Приложения за Android и iOS, които рискуват вашата поверителност

андроид & iOS приложения, които рискуват вашата поверителност

Как Android се засяга?

Скорошен и изчерпателен доклад за приложенията на Trend Micro разкрива, че нов зловреден софтуер, известен като Godless, може да засегне близо 90% от всички Android устройства. Този зловреден софтуер изкоренява операционната система, без потребителят да го знае. Впоследствие хакерите поемат пълен контрол над всички нежелани приложения, инсталирани в телефона.

Докладът Trend Micro също предупреждава, че потенциалните приложения за безбожни оператори са налични за изтегляне от официалния Google Play Store.

Друг доклад, публикуван от антивирусния екип на Norton на Symantec, посочва, че близо 50% от всички индийски потребители на смартфони позволяват на външни лица да имат достъп до чувствителните си мобилни данни и контактите на телефона до почти всяко приложение. Изумителното е, че 40% от тези потребители на телефон дори са разрешили достъп до камерата на телефона си. Докладът също така посочва, че саморазправата при повечето потребители е била основната причина за подобни спираловидни рискове.

Според публикуваната статистика има огромни 48 000 приложения, достъпни за устройства с Android и приложението получава разрешение от операционната система чрез мобилния телефон. Тези разрешения позволяват на приложенията да извършват множество дейности като стартиране на телефонни обаждания, четене на SMS или идентифициране на нечие местоположение на телефона. Но приложенията могат също така да имат достъп до лични данни за незаконни цели.

Освен това около 5% от приложенията за Android са годни за провеждане на обаждания към определен номер. Други 2% от приложенията могат да предават SMS на премия номер, който е непознат без участието на потребителя.

Въпреки че значително мнозинство от такива приложения са разработени с чудни или алтруистични намерения, има и вариации. Приложение за банков фишинг, наречено Droid09, беше идентифицирано и елиминирано от Android Market.

Списък с приложения, които подобряват поверителността и сигурността на Android

Можете да използвате следните приложения за Android, всички налични в Google Play Store, за да увеличите сигурността на вашия смартфон.

 • ExpressVPN
 • Signal Private Messenger
 • Сигурно обаждане
 • SSE – Универсално приложение за шифроване
 • Crypt4All Lite (AES) 
 • Orbot: Прокси с Tor 
 • AppLock 

Ъгълът на iOS

Подобно на Android, и iOS на Apple също не е имунизиран от подобни заплахи. В скорошно дело Apple беше повдигнато обвинение по иск, в който ищецът твърди, че Pandora, услугата на Apple за предаване на музика и няколко други са предали лична информация на потребителите в определени рекламни мрежи, без да се съгласи.

В петицията беше споменато също така, че някои приложения на Apple умишлено продават информация на рекламни мрежи, които включват възраст, местоположение, доходи, пол, сексуална ориентация, етническа принадлежност и политически възгледи на потребителите. Пандора получи съдебна призовка с напредъка на сондата.

В близкото минало под скенера бяха поставени 101 популярни приложения за Android и iOS. Впечатляващото откритие беше, че 56 от тях действително предадоха уникалния идентификационен номер на телефона на други компании без никаква информираност или разрешение на потребителя. 47 приложения разкриха местоположението на телефона, докато 5 изпратиха пол, възраст, както и други лични данни. Версиите за Android и iOS на видео игра, известна като Paper Toss, са знаели, че са предали идентификационния номер на телефона на пет рекламни компании.

Ако тези телефони ще направят нещата сами, защо да не направите собственика на сандвич с пуйка!

Долната линия е, че повече лични данни се изпращат от приложения за iOS, отколкото приложения за Android. Това вече стана причина за голяма тревога по света, тъй като все повече и повече данни продължават да проникват в грешни ръце, което води до тревожно покачване на киберпрестъпленията, особено хакерските.

Отново, ако тези телефони могат да направят това, защо не изберете да измиете колата на собственика за тях! Какво ще кажете да направите нещо, което всъщност е положително за собственика!?

Приложения за поверителност и сигурност на iOS

 • сигнал
 • Безшумен телефон
 • Wickr
 • телеграма
 • LastPass
 • Лук браузър
 • 1Blocker

Разрешения за приложения

Когато потребител изтегля приложения от Play Store, последният показва какво трябва да има на телефона на потребителя. Въпреки че това не е риск за сигурността на копията, това определено е значителен риск за поверителност. Тя позволява на приложението да получава достъп до данни и хардуер на телефона, което може да не е необходимо за него. Единственият начин да се предотврати това е внимателно четене на списъка за достъп. След това изтрийте нежеланите и не ги изтегляйте. Функцията Разрешения за приложение може да се използва за контрол на това дали всяко приложение има индивидуален достъп до камерата, микрофона и списъка с контакти на телефона.

Дилема за поверителност на Facebook, Twitter и социални медии

Въпреки усилията на Facebook да защити по-добре поверителността на своите потребители, със сигурност има елемент на риск от поверителност, когато изтеглите популярното социално приложение на вашия смартфон. Причината за това е, че Facebook постоянно провежда тестове на своите потребители, най-вече без тяхното знание. Например, Facebook използва вашето местоположение, когато прави предложения за приятели. Не можете дори да се регистрирате във Facebook, използвайки въображаемо име. Ако се опитате да направите това, Facebook ви моли да предоставите идентификационен номер на правителството!

Може да се чудите защо глобални компании като Facebook, Twitter или Google могат да застрашат поверителността на своите потребители. Всичко се свежда до пари. Събирайки повече информация за вас, тези услуги ще могат да ви бомбардират с реклами, насочени към потребителя.

Хората свободно и с охота споделят лична информация като имейл, телефонен номер, местоположение и дори социалноосигурителен номер е най-тревожната тенденция от всички обаче. Проучванията показват, че хората ще разкриват повече лична информация онлайн, отколкото ще се изправят лице в лице.

Защитни мерки

Наскоро публикувахме статия, която обхваща широко всички мерки, които можете да предприемете, за да защитите и поверителността и сигурността на вашия смартфон. С непрекъснато нарастващия брой магазини за приложения на трета страна и неофициални приложения, няколко смартфона, които имат собствени магазини за приложения, примамват потребителите чрез отстъпки и безплатни приложения. Не забравяйте, че всяко приложение, което е изтеглено от неизвестен източник и не е в обхвата на оригиналния Google Play Store, представлява потенциален риск.

Това е така, защото тези магазини не проверяват често такива приложения за проблеми с поверителността, сигурността и злонамерения софтуер. Приложенията за странично зареждане освен това от всеки уебсайт също представляват потенциален риск, тъй като човек няма представа дали някой е подправял основния код на приложението. По подобен начин се избягва и вкореняването, тъй като то отменя всяко ограничение за сигурност, въведено от производителя на телефона или разработчика на софтуер. Бъдете внимателни там!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map