Пристрастени ли сте? Ето как можете да останете в безопасност

Интернет светът има своя справедлив дял от трепети и уплаши. Някои са убедени, а други наистина са много реални. Доксингът е най-новото нещо, което помита хакерската страна на интернет. Кратко за Проследяване на документи, това просто означава изтегляне на законно достъпна информация за незаконни средства. Например, да кажем, че имате името на човек, с когото сте общували в банката. Ако използвате тази малко информация, за да ги проследите във Facebook и да се свържете с тях, това не е проблем. Ако обаче използвате същата информация и използвате някои от вашите хакерски умения, за да разберете частната им кредитна история, това определено е незаконно.


Пристрастени ли сте? Ето как можете да останете в безопасност

Пристрастени ли сте? Ето как можете да останете в безопасност

Има много тънка линия, която разделя доксирането от обикновените стари дебнещи през интернет. Тази тънка линия обаче може да се окаже разликата между това, че сте в безопасност и вашата идентичност да бъде използвана погрешно от някой за извършване на престъпления. За да избегнете подобна ситуация, трябва да знаете всичко, което има, за да разберете как се прави доксинг, как се прави и как можете да се предпазите от него. Да започнем с основните положения:

Какво означава да се пристрастим?

Ако го кажем с най-прости условия, доксирането включва непознати страни, които имат достъп до вашата лична информация. Те могат да използват някаква много незначителна или пренебрежима информация като имейл идентификатора си, за да изкопаят нещо много лично, като например записи за изплащане на вашия заем. Имайки това предвид, лесно е да се разбере как и защо доксирането може да бъде основна заплаха за хората.

Но преди да започнете да се притеснявате за тази нова онлайн заплаха, нека да ви кажем, че повечето доксинг мишени обикновено са знаменитости и други социални светила. Причината за това е проста. Личната информация на знаменитост има значително по-голяма полза за хората, отколкото всяка информация за вас и мен. Въпреки че хакер може да ви нацели да стигнете до банковите си сметки, доксерът най-вероятно ще се насочи към някой, който е достатъчно известен, за да поддържа репутация и не би искал да вижда това компрометирано.

Ако човек, който е бил въоръжен, ще предостави лична информация за вас, изнудването е една от най-лесните стъпки за тях. Въпреки че доксингът може да не е толкова разпространен, колкото хакването и шансовете да се докачите са значително тънки, все още няма вреда при създаването на предпазни мерки срещу всеки такъв опит.

Какво да правя, ако се допирам?

За съжаление, доксирането е нещо, което съществува в сивата зона на интернет сигурността. Това означава, че ако човек вземе някаква информация за вас и по някакъв начин успее да събере повече частна информация, като броя на ипотечните плащания, които са ви останали, властите могат да направят малко.

Докато доксингът на известни личности набира скорост, така и основната осведоменост за тази практика. Групите за интернет сигурност и правителствените агенции проучват пътища, за да затворят доксерите и да направят отново безплатното споделяне на обществено значими данни. В крайна сметка, интернет, в който дори не бихте могли да споделите своя имейл адрес с някой от страх от доксинг, би бил смешен.

В близко бъдеще е възможно да се разработят специализирани антидоксинг софтуер и системи за сигурност. Този ден обаче не е днес и за момента трябва да разчитаме на съобразителността си, за да не избягваме злото.

Друга причина да бъдете предпазливи от доксинга е, че след като личната ви информация бъде изложена, всеки с основни познания за хакерство може да се опита да наруши вашата онлайн сигурност. С интелигентността, събрана около вас, някой потенциално може да започне кибератака и да ви накара да загубите милиони. Дори и това да не се случи, може да се сблъскате със сериозни социални реакции, когато се разкрие някаква чувствителна информация за вас.

Превенцията винаги е по-добра от лечението и за да предотвратите всякакви опити за доксинг, не можете просто да разчитате на софтуера. Трябва да сте умен потребител на интернет и да не разкривате никаква лична информация за себе си. Например, ако ви бъде зададен въпрос за сигурност, какъв е името на вашия домашен любимец, въведете истинското име на вашия домашен любимец. Единственият потенциален доксер е да отидете на страницата си във Facebook и да разберете името на вашия домашен любимец. По-лесно е, отколкото си мислите. Винаги оставайте интелигентни и бдителни и никога не разкривайте никаква лична информация на никого онлайн.

Как да се предпазите от доксинг

Въпреки факта, че доксингът като широко разпространено явление е сравнително нов, онлайн общността за сигурност бързо се захваща. Докато са създадени ефективни инструменти за блокиране на подобни опити, валидна предпазна политика е издадена за най-съзнаващите личния живот сред нас , Ето няколко начина, по които можете да избегнете доксинг и да останете в безопасност онлайн:

 • Изпълнете двуфакторна проверка на своите акаунти
 • Използвайте силни пароли, за които не се предполага лесно
 • Вземете добра VPN
 • Не позволявайте на всеки, когото не познавате, да вижда профилите ви в социалните медии

Въпреки че тези решения са лесни за изпълнение, трябва да разберете, че тяхната ефективност, за да ви попречи да станете жертва, в крайна сметка зависи от това колко сте бдителни, когато сте онлайн. Ако свободно споделяте дори своя телефонен номер в социалните медии, тогава лесно бихте могли да станете цел за доксинг и след това по-нататъшно хакване.

Доксирането не може да бъде напълно избегнато

Ние разбираме, че не винаги е възможно хората да крият личната си информация. Ако сте изпълнителен директор в голяма компания, вашата информация за контакт ще бъде лесно достъпна онлайн. Друг пример е, че сте директор на училище и родителите се насърчават да поддържат връзка с вас, за да наблюдават по-добре растежа на детето си.

И в двата случая ще трябва да дадете личната си информация на обществеността. Все пак можете да запазите определена степен на безопасност, като разделяте работата си от личния си живот. Използвайте различни карти за бизнес и развлечения. Накарайте ИТ хората от вашия офис да проверяват всяка съмнителна поща, преди да предприемете действия по нейната информация. Не забравяйте, че от вас зависи да бъдете в безопасност и най-добрият начин да направите това е да сте умни и наравно с най-новото в света на кибер..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map