Разпознаване на лице iPhone X: Кошмар за поверителност

По-рано този месец Apple разкри iPhone X. С толкова скъп телефон е необходимо много убедително да накара хората да влагат този тип пари, особено когато данъците все още не са намалени и Obamacare остава в сила, като смазва хората и малките и среден бизнес. Този път и още повече, най-голямата точка на продажба на iPhone X е Face ID – функция, която отключва телефона, просто като погледне лицето ви.

Рискове за поверителност на iPhone X Face ID

Разпознаване на лице iPhone X – кошмар за поверителност

Разбира се, Apple е водеща сила в технологичните иновации. Какво прави Apple днес, останалите правят утре. Трябва също така да се отбележи, че операционните системи на Apple, било то Mac или iOS, са по-сигурни от другите операционни системи. Но обявяването на новата функция на Face ID за отключване на телефони дойде като шок за много потребители по целия свят.

Какво е Face ID?

Телефоните на Apple досега са отключени с Touch ID, където човек използва пръстовия си отпечатък, за да получи достъп до устройството. Сега, скоро предстоящият iPhone X идва с функцията Face ID, която позволява на потребителя да отключи устройството, като насочи камерата към лицето му. Това разпознаване на лице замества функцията Touch ID на iPhone X.

Вместо да поиска от потребителя да докосне бутона за начало с пръст, за да отключи устройството, iPhone X ще сравни лицето на потребителя със сканираните файлове, съхранявани на устройството, за да предостави достъп. Apple твърди, че този ход е по-сигурен от използването на пръстов отпечатък, но потребителите вече щурмуват Интернет с възможни нарушения на сигурността, които Face ID може да улесни.

Защо да не включите и двете? Пръст и лице?

Какво е страхът?

Загрижеността е разбираема. Живеем в епоха, в която сигурността и поверителността в Интернет са постоянно застрашени. Дори когато мислим, че имаме сигурен достъп до Интернет, някой някъде би могъл да следи историята на сърфирането ни и да открадне личната ни информация.

С новата функция за разпознаване на лица на iPhone X агенциите за сигурност биха могли да имат по-добър достъп до нашата лична информация. Така биха могли да хакери и други престъпници. Случайни случаи на правоприлагащи хора, които принуждават заподозрените да отключат телефона си чрез Touch ID, не са рядкост и с Face ID нещата просто са им станали по-лесни. Вместо да насилва заподозрени, полицията може просто да насочи телефона към лицето на заподозрения, за да го отключи. Страшен? да.

Хакерите и други киберпрестъпници също могат да го направят лесно, просто като използват ясна, житейска картина на човека, за да отключат устройството.

Но изглежда, че Apple вече е помислила по тези проблеми, свързани със сигурността, и също е предложила мерки за защита. На старта старши вицепрезидентът на Apple Фил Шилер каза, че функцията Face ID използва разпознаване на присъствие, за да се увери, че това е наистина потребителят, а не снимка.

Функцията също няма да работи с близнак или doppelganger, защото Face ID използва система, наречена TrueDepth, за да картографира лице с 30 000 невидими точки, създавайки математически 3-D модел. Face ID е предназначен да научи лицето на потребителя и промените, които идват с времето, като брада, очила или прическа.

Дори ако това не позволява на киберпрестъпниците да влязат в устройството ви, няма непременно да спрете органите на реда да конфискуват телефона ви и да го отключат, като го насочат към лицето ви, но какво? Не бъди престъпник! Партньорите с насилие също лесно могат да получат достъп до телефона по същия метод. Тъй като Face ID няма способността да разпознава признаци на проблем на лицето на потребителя, той ще отключи телефона при всякакви обстоятелства. И какво? Нищо не е идеално правилно?

Свързани: Най-добрият VPN за iPhone разкрит.

Облекчението

Единственото нещо, което отличава функцията за разпознаване на лица на Apple от тази на Facebook, е, че сканирането на лицето ви се съхранява на вашето устройство, а не в базата данни на Apple. Така че няма притеснения относно приспособяването на рекламите на Apple според образа на вашето лице.

Другата мярка за сигурност е изискването на парола, когато телефонът е свързан с непознат компютър. Това е готино.

Предвид репутацията на Apple, що се отнася до поверителността, е малко вероятно технологичният гигант да допусне нарушения на сигурността с новата функция на Face ID. Но нищо не може да бъде сигурно, докато iPhone X не се пусне и хората не започнат да го използват или злоупотребяват.

Долната линия

Както при всички технологии в днешно време, iPhone X (работи на iOS 11) също поражда притеснения и страхове. Най-голямата неуспех с функцията Face ID е невъзможността дискретно да проверяваме телефоните си под масата.

Независимо дали сте отегчени по време на среща или искате да проверите спортните резултати в клас, като отключването на телефона ви е било по-лесно – можете просто да го извадите наполовина от джоба си и да го отключите. С Face ID трябва да извадите телефона си и да го задържите директно пред лицето си, за да го отключите. Потребителите на iPhone X със сигурност могат да се сбогуват с проверката на телефона си под масата.

Очевидно не можете да го държите отключен!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me