Скандалът с Facebook-Cambridge Analytica – Какво следва?

Facebook отдавна е спорна тема с експерти за поверителност. Не е изненада, че най-новият скандал с Cambridge Analytica предизвика вълни на онлайн пазара на социални медии. Фиаско на Facebook-Cambridge Analytica е наречено „Скандалът на века“. Фактът, че няколко неназовани политици използват Facebook за събиране на частна информация на потребителите, не трябва да шокира никого. Извършен под прикритието на викторина за личност, това шофиране илюстрира колко мотивирано е отношението на Facebook към поверителността на потребителите.

Скандалът на Facebook-Cambridge Analytica - Какво следва?

Скандалът с Facebook-Cambridge Analytica – Какво следва?

Докато Facebook въвежда нови настройки за поверителност, той го е направил само след много обжалване и озлобление. Този скандал е просто един в дълъг ред, който показва как най-големият сайт за социални медии в света пренебрегва поверителността на потребителите. Вече информирахме нашите потребители за този скандал. Нека разгледаме най-новите събития в това отношение.

Четири дела започнаха във Фейсбук заради скандала с Cambridge Analytica

Миналата седмица Лорън Прайс от Мериленд, потребител на Facebook, направи случай в Сан Хосе. Този съдебен иск е заведен на място на около 50 милиона потребители на FB. Предполага се, че Cambridge Analytica е откраднала данни от личните акаунти на този потребител с познание на Facebook. Прайс заяви, че FB не се съобразява с поверителността й онлайн, въпреки че не споделя данни без съгласие. Прайс също каза, че е била свидетел на редовни политически кампании за емисията си през 2016 г..

Успоредно с това дело, Робърт Кейси и Фан Юан, двама отделни акционери от Facebook, също заведоха дело за класова жалба. Те са заведени срещу самия Facebook, както и на финансовия директор Дейвид Уехнер и изпълнителния директор Марк Цукерберг. Те искат да бъдат компенсирани за загубата на стойност, претърпяна по време на срива на акциите на Facebook миналата седмица. През този период Facebook загуби цели 10 процента от общата си пазарна стойност.

И накрая, адвокат Йеремия Холсей, заведе дело срещу FB COO Шерил Сандберг, Цукерберг и други членове на управителния съвет. Според иска, изпълнителните директори във Facebook и борда на директорите не са предприели никакви действия за ограничаване на нарушаването на данните. Нито са информирали потребителите за това, което се случва. Така те нарушавали доверителното задължение.

Това дело изисква акционерите да бъдат обезщетени за загубите си. Освен това настоява Facebook да подобри вътрешните си процеси за сигурност и да бъде принуден да го направи със съдебна заповед.

Федералната комисия по търговията утвърждава FB разследване

Понастоящем FTC разследва „несправедливите действия на компанията“. Това може да доведе до налагане на тежки глоби във Facebook, ако бъде признат за виновен.

Според Том Пал, изпълняващ длъжността директор във FTC, „Последните доклади в печата за нарушенията на личния живот на Facebook подтикнаха FTC да го разследва.“ Той разкри, че разследванията ще се фокусират около „нелоялни политики, които доведоха до значителна вреда за потребителите“.

Вследствие на това твърдение, акциите на Facebook се понижиха още повече с почти 6 процента от първоначалната им стойност.

Въпреки това, Facebook има смело лице и Роб Шерман, заместник главен служител по поверителността във Facebook, каза: „Facebook се ангажира да гарантира, че потребителските данни остават в безопасност и са благодарни за възможността да отговорят на всички въпроси, поставени от FTC.“

#DeleteFacebook Движение намира основен привърженик

Брайън Актън, съосновател на Whatsapp се присъедини към движението #DeleteFacebook, въпреки че той спечели $ 19 милиарда от придобиването на Whatsapp от Facebook. Хештегът на #DeleteFacebook се използва от хората, за да накара потребителите да изтрият своите акаунти във Facebook.

Те цитират твърдението, че Facebook знае, че Cambridge Analytica използва нелегални средства за събиране на лична информация. Те също така споменават как това е продължило две години и никой във Facebook не направи нищо, за да го спре.

Mozilla също е подала петиция

Mozilla губят много от пазарния си дял от по-иновативни компании. Естествено е те да се възползват от всяка възможност да покажат своите конкуренти. Според новата петиция, подадена от компанията, те настояват Facebook да измени политиката си за разрешаване на приложения. Това ще подобри защитата на потребителите от добив на трети страни.

Освен това, главният подарък по скандала с КА, Крис Уайли, също говори за това отново. Той каза, че намерението му не е да клевети Фейсбук и дори не е взел предвид това при правенето на разкритието.

Всъщност, според него, единствената му мотивация беше да разкрие сенчестите дейности на Cambridge Analytica пред света. Това обаче не е възпирало другите да спекулират, че потъването на стойности на запасите на FB е било основната цел на акта.

Изпълнителният директор на Facebook Зукърбърг реши да отиде на конгрес и да тества

В светлината на твърденията и съдебните дела Марк Зукърбърг заяви, че ще дава показания пред Конгреса. Според изявление, дадено от Зукърбърг пред CNN Money, показанията ще бъдат дадени само след няколко седмици. В момента Facebook е в процес на проучване на най-добрия начин за заявяване на показанията. Без съмнение, те ще търсят да оневинят Зукърбърг и Facebook от всякакви неправомерни и свързани с тях твърдения.

Тази декларация идва на опашката на огромния отклонение от експозицията на Cambridge Analytica. Всички в медиите се съгласиха, че няма друга алтернатива освен Цукерберг, свидетелстваща пред Конгреса.

В същото време е широко разпространено схващането, че показанията на Зукърбърг ще подтикнат други хончота в социалните медии да последват примера му. Може да видим, че изпълнителните директори на Google и Twitter Съндър Пичай и Джак Дорси също дават показания.

Официално и тримата онлайн медийни гиганти бяха помолени да присъстват на изслушването на личния живот на данни, проведено на 10 април. Чък Грасли, председателят на сената на съдебната власт беше този, който издаде известието.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me