Топ 10 на страните с най-лоша интернет цензура през 2020 г.

Искате да знаете кои страни се класират като най-лошата интернет цензура през 2020 г.? Не търси повече. Въз основа на проучвания, събрани от Freedom House и „Репортери без граници“, съставихме списък на десетте най-лоши държави, що се отнася до свободата на интернет.

Топ 10 държави с най-лоша интернет цензура през 2018 г.

Топ 10 на страните с най-лоша интернет цензура през 2020 г.

Ако планирате да се преместите или предприемете пътуване до някоя от страните, споменати в този списък, горещо ви препоръчваме да използвате VPN, за да заобиколите Интернет цензурата и да останете анонимни, докато сърфирате в мрежата там.

Топ 10 държави с най-лоша интернет цензура през 2020 г. – Бърз преглед

  1. Китай
  2. Сирия
  3. Етиопия
  4. Иран
  5. Куба
  6. Узбекистан
  7. Виетнам
  8. Саудитска Арабия
  9. Пакистан
  10. Бахрейн

Интернет цензура през 2020 г. – Какво се случва по света?

Според двамата „Репортери без граници“ и „Freedom House“ има цялостен спад на свободата в интернет по целия свят. Този спад не е нищо „ново“. Всъщност това е седмата поредна година, когато глобалната свобода на интернет направи крачка назад.

Сега, повечето страни цензурират някакво съдържание извън интернет с цел насърчаване на по-безопасно онлайн изживяване за своите граждани. Повечето държави блокират уебсайтове, които се занимават с незаконно съдържание, дори ако те се класират като безплатни и по уважителна причина. Други държави обаче гледат на интернет като на “опасен” инструмент, до който гражданите не трябва да имат пълен достъп.

Защо цензурират интернет?

Едно от нещата, които ще забележите в списъка по-долу, е, че всички те блокират уебсайтове, свързани с организации за защита на човешките права. Защо? Simple. Тези уебсайтове имат възможност да преподават какви са основните права на човека. Ако държава блокира тези сайтове, как нейните граждани ще разпознаят нарушенията на правата на човека?

Друга често срещана практика на цензурата е да се блокират сайтове, които популяризират политически възгледи, които пряко се противопоставят на режима в страната. Подобно на първия общ блок, тези уебсайтове имат възможност да покажат какво не е наред с управляващия политически климат в страната. Активисти, блогъри и журналисти нямат право да платформа за обсъждане на неразбираемостта на правителството на тяхната държава. Толкова много, че платформите за социални медии, когато не са забранени, се наблюдават силно. Имейлите и личните комуникации онлайн също попадат в същия обхват. Това насърчава култура на самоцензура сред гражданите и жителите на тези страни.

С други думи, интернет цензурата през 2929 г. се използва за контрол на информацията, достъпна за гражданите на страни с обструктивни режими. Без тази информация тези правителства могат да контролират какво и как мислят техните граждани.

Помисли за това. Ако не знаете какво всъщност е демокрацията, как можете да я изискате от правителството си? Когато контролирате източника на информация на хората, вие контролирате как те гледат на света около тях.

Прочетете, за да научите за 10-те най-добри страни с най-лошата интернет цензура през 2020 г. в света.

Топ 10 на страните с най-лоша интернет цензура през 2020 г.

Ето държавите, които се класират като най-лошите регулации и цензурата онлайн:

Китай

След като чухте за Великата защитна стена на Китай, очаквате тази страна да е номер 1 на най-цензурираната страна в света. Интернет в Китай е драстично различен, отколкото навсякъде другаде. Китайското правителство блокира не само всеки уебсайт, който се противопоставя на комунистическия режим, но и всеки сайт, който промотира онова, което наричат ​​„западен“ манталитет. Facebook, Instagram, Snapchat и Twitter са блокирани в континенталния Китай от страх от въвеждане на по-глобализиран манталитет в нацията. Приложенията за VoIP, като WhatsApp и Skype, също са блокирани от правителството, за да се улесни наблюдението на комуникациите на техните граждани. Страната редовно затваря, екзекутира и забранява активисти, блогъри и журналисти, които се противопоставят на режима. Разбира се, уебсайтовете, занимаващи се с организации за защита на човешките права, са недостъпни в китайския интернет.

За да добави към всичко това, китайската защитна стена също така ефективно блокира обикновените инструменти, които хората използват, за да заобиколят тези ограничения. Прокситата и VPN в по-голямата си част са недостъпни в страната. Толкова, че китайските разработчици трябваше да създадат изцяло нов инструмент, който да заобиколи тези цензури, без да бъдат хванати.

Сирия

Въпреки че Сирия все още не е приложила защитна стена за цялата страна като Китай, тя все още се нарежда като вторият най-лош интернет в света. Сирийското правителство и Ислямска държава наблюдават онлайн комуникациите, социалните медии, блоговете и трафика като цяло. Подобно на останалата част от този списък, уебсайтовете, занимаващи се с организации за правата на човека, политическия активизъм и всякакъв вид антиправителствена чувствителност, са недостъпни в страната.

За да добавим към това, сирийското правителство редовно прекратява изцяло достъпа до интернет. От друга страна, районите под контрола на Ислямска държава не се справят много по-добре. Както при сирийския режим, ИС също ограничава достъпа до интернет въз основа на военните разработки. Телекомуникационната инфраструктура на Сирия е най-лошата в Близкия изток и продължава да се влошава с разразилата се война.

Етиопия

Етиопия не е страна, която много хора биха очаквали да класират това високо в списъка на страните с най-лоша интернет цензура през 2018 г. Цензурата в Етиопия се основава на липсата на достъп до интернет повече, отколкото на блокиране и филтриране.

Правителството усилено следи интернет благодарение на това, че има само един интернет доставчик за цяла Етиопия. Правителството редовно следи и проверява съобщенията на своите граждани, включително техните лични имейли. Той също така забранява всеки уебсайт, който има опозиционни възгледи към управляващата партия. Подобно на другите страни в този списък, Етиопия ограничава достъпа до организации за защита на човешките права и международни сайтове за цифрови права.

Етиопското правителство също използва забрана на ключови думи, докато избира кои сайтове да блокира. Това означава, че понякога безобидните неполитически уебсайтове също се натъкват на цензурата. Поради това няма как да се знае кои уебсайтове са блокирани в даден момент. Към днешна дата правителството на Етиопия не публикува официален списък с недостъпни уебсайтове.

Иран

Въпреки че Иран кацна на номер 4 в нашия списък, важно е да се отбележи, че законите за цензурата в страната се подобриха наскоро. Това подобрение се основава на увеличаването на достъпността до интернет и скоростите, на които републиката е свидетел през последните 2 години. Въпреки това Иран все още силно цензурира своя интернет. Всъщност Иран насърчава своите граждани да използват строго следената национална интернет мрежа, SHOMA, чрез различни средства.

Един от начините, по които правителството насърчава използването на тази интранет, е чрез превръщането й в по-достъпна. Иранците трябва да плащат допълнително, за да използват глобалния интернет, докато все още се занимават с ограниченията и разпоредбите, наложени от правителството.

Освен блокирането на уебсайтове, свързани с организации за правата на човека и онлайн активизма, в Иран са блокирани социални медийни платформи като Facebook, YouTube и Twitter. Telegram и Instagram имат голямо присъствие в иранската екосистема и като такива се наблюдават силно. VPN мрежите са много популярни инструменти за иранците, но дори и достъпът им понякога може да бъде ограничен.

Куба

Куба е най-малко свързаната държава в Латинска Америка. Всъщност мобилният интернет едва наскоро стана достъпен за избрани няколко кубинци. Към днешна дата домашните връзки все още са рядкост на острова, или поради липса на одобрение за връзка от правителството, или поради това колко скъпа е такава връзка.

Кубинското правителство следи и филтрира съдържание онлайн, особено тези, свързани с несъгласието на правителството и антикомунистическите идеи. Основната причина обаче Куба да се нарежда като петата най-лоша страна по интернет цензура през 2020 г. е липсата на достъп до интернет в страната. Достъпът до мобилен и домашен интернет е рядък, тъй като само граждани с одобрение от правителството получават достъп до тези услуги. Кубинското правителство принуждава своите граждани да използват лесно наблюдавания интранет. Дори тази услуга обаче възлиза на почти 10% от средната месечна заплата в Куба за час, свързан с свързаност.

Узбекистан

Въпреки че Узбекистан все още е много ограничителен по отношение на интернет връзката и достъпа, може да се насочи към реформи по отношение на цензурата.

Въпреки това страната все още се нарежда като една от първите 10 най-лоши страни с интернет цензура през 2020 г. Узбекските власти ограничават достъпа до съдържание, което се противопоставя на управляващата политическа партия. Уебсайтовете, занимаващи се със социални проблеми в Узбекистан, също са силно филтрирани и ограничени. Въпреки че платформите за социални медии като Facebook, YouTube и Twitter не са забранени в страната, правителството силно насърчава използването на техните узбекски колеги вместо това. Мащабното филтриране и мониторинг в страниците на социалните медии налагат отношение на самоцензуриране при повечето потребители в Интернет в Узбекистан.

Виетнам

Виетнам отбеляза големи подобрения в достъпността на интернет през последните няколко години. Въпреки това средата на цензура, филтриране на съдържание и мониторинг на комуникациите все още поставят Виетнам като седма страна в този списък. Виетнам редовно блокира социални медийни платформи, като Facebook и Instagram без обяснение.

Съдържанието с антиправителствени настроения непрекъснато е недостъпно в страната. Най-интересното за регламентите на Виетнам обаче е подчертаният акцент върху ограничаването на социалното съдържание, както и на политическите. Това насърчава среда на самоцензура между журналисти, блогъри и потребители на социални медии като цяло.

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия следва по-рестриктивна интернет среда от забранената. Платформи за социални медии като Facebook, Instagram и Twitter са достъпни в SA. Правителството обаче силно регулира съдържанието на тези платформи. Журналистите, блогърите и гражданите практикуват строга самоцензура, що се отнася до политиката, религията и кралското семейство. VoIP услугите са блокирани в цялата страна, въпреки че мотивите за тези блокове са по-насочени към монополизацията на телекомуникациите, отколкото всичко друго.

Саудитска Арабия редовно блокира уебсайтове, които смята за вредни, незаконни, антиислямски и обидни. Сайтовете, разпространяващи материали, защитени с авторски права, като Пиратския залив, също са недостъпни. Интернет доставчиците на Саудитска Арабия също забраняват уебсайтове и страници в социалните медии, които обсъждат правата на човека и опозиционните политически организации. Въпреки всичко това, властите в Саудитска Арабия са много прозрачни, що се отнася до блокирано съдържание и уебсайтове. Много потребители в Интернет в Саудитска Арабия прибягват до VPN за достъп до глобалния интернет, въпреки че само най-високите VPN са в състояние да заобиколят ограниченията на страната. Саудитска Арабия обаче блокира Тор.

Пакистан

През 2016 г. Пакистан прие Закона за предотвратяване на електронни престъпления, който разшири способността на правителството да затвори пакистански интернет потребители заради критики към съдебната система, военните и исляма като цяло. Платформите за социални медии, като Facebook и Twitter, редовно са изправени пред забрани въз основа на горните критерии. Страната редовно следи докладите за опозиционните протести, дотолкова, че много мирни протести откриват изцяло липса на медийно отразяване.

Правителството често деактивира мобилния интернет в цялата страна и не осигурява достъп до интернет в много селски и западни пакистански райони. Сайтовете, принадлежащи на опозиционните политически партии в Пакистан, също са редовно блокирани, без да се предлага обяснение защо тези блокове се налагат. След поредица от арести на независими блогъри, журналисти, блогъри и граждани също започнаха да следват строги практики за самоцензура. Това е най-очевидно с теми, свързани със социалната справедливост, политическата опозиция или антиислямските настроения.

Бахрейн

Бахрейн може да се похвали с едни от най-добрите проникване в интернет и скорости в света, но правителството направи огромни крачки, за да потисне несъгласието в интернет. Уебсайтовете и съдържанието в полза на лидерите на шиитските малцинства и политическите партии редовно подлежат на филтри и забрани. Правителството също така периодично филтрира и забранява уебсайтове и съдържание, благоприятно за шиитското малцинство и неговите лидери. Всъщност достъпът до интернет в неговата цялост не съществуваше в шиитското градче Дираз, което и до днес се занимава с комендант на Интернет..

Правителството на Бахрейн непрекъснато блокира уебсайтове и социални медийни платформи на опозиционни партии. Новините трябва да получат одобрение от дирекцията за средства за масова информация на Бахрейн, за да споделят новини на своите уебсайтове и страници в социалните медии. Добрата новина е, че VPN и прокси сървърите все още са лесно достъпни за използване в Бахрейн, тъй като правителството не е в състояние да наложи защитна стена, достатъчно силна, за да блокира тези инструменти.

Нечестни споменавания:

Ето държавите, които не са в топ 10, но заслужават да бъдат споменати по един от двата начина:

 1. Обединени арабски емирства
 2. Египет
 3. Русия
 4. Тайланд
 5. Гамбия
 6. Турция

Топ 10 на страните с най-лоша интернет цензура през 2020 г. – финални мисли

Имате го, 10-те най-лоши държави за интернет цензура през 2020 г. Обърнете внимание, че Северна Корея не е налична в този списък поради отчуждението си от останалия свят. В противен случай той би се класирал като номер 1 най-лошата страна за интернет като цяло. Както винаги, ако планирате да се преместите в някоя от тези страни, предлагаме да вземете необходимите предпазни мерки, за да осигурите безопасността и поверителността си онлайн. Можете да използвате надежден доставчик на VPN услуги, като ExpressVPN, за да ви помогне да заобиколите ограниченията, които намерите в тези страни. Ще можете да заобиколите практиките за наблюдение и наблюдение на споменатите по-горе правителства.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me